Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cenevre'deki forumda, son yıllarda özellikle Ortadoğu ve Avrupa’yı insani, sosyal, güvenlik ve ekonomik açıdan etkileyen göç ve göçmenlik konuları ile global bir tehlike olan terör konusu tartışılıyor.

Birçok ülkenin üst düzey yetkililerinin görüş ve çözüm önerilerini sunduğu "Göç ve Evrensel Güvenlik" toplantısının ilk gününde konuşmacılar "Evrensel Güvenlik ve terör saldırıları, uyuşmazlıkların çözümü için bölgesel ve uluslararası işbirliği" konularında konuşmalar yaptı.

Konuşmaların esasında terör olaylarının artmasının insani yaşam koşullarını ve ayrıca hayatları da üst düzeyde olumsuz etkilemesi sonucu bir insanlık suçunun işlendiği belirtildi.

Özellikle terörün uluslararası bir sorun olduğu belirtilerek, adalete vurgu yapıldı.

Uluslararası alanda adaletin sağlanmaması durumunda ülkelerin güvenliğinin sağlanmasının zor olduğu kaydedildi.

Bu nedenle ülkelerin işbirliği yapmaktan kaçınmadan ve birbirlerine saygılı ve anlayışlı diplomatik ilişkiler çerçevesinde yardımcı olunmasının önemi üzerine duruldu.

Son yıllarda Ortadoğu'dan Avrupa’ya doğru yaşanan “bu insanlık dramına kayıtsız kalınmaması gerektiğini” ifade eden konuşmacılar, göçmen kabulüne yönelik de birçok dezenformasyonun olmasının ülkeleri moralen olumsuz etkilediğini kaydetti.

Toplantıların ilk günü Makedonya Cumhuriyeti Başkanı Gjorge Ivanov, Gana Devlet Bakanı Akwasi Opong-Fosu, Suudi Arabistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ahmad Al Salem ve ISESCO Genel Direktörü Abdulaziz O. Altwaijari'nin  ve BM temsilcilerin konuşmalarının ardından soru cevap bölümüne geçildi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı'nın resmi davetli olarak katıldığı toplantıya, yarın göç ve mülteci konularının tartışılacağı oturumla devam edilecek.