Özlem Güran Akkorlu

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, “bir ülkenin vatandaşları yaşamlarından ve yaşam kalitelerinden ne kadar memnunsa, devlet yönetimine ne kadar güven duyuyorlarsa o kadar mutludurlar. Biz bu mutluluğu sağlamakla görevliyiz” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu heyetini kabul etti.

Siber, kabulde yaptığı konuşmada, Engelliler Haftasının bir farkındalık yaratma haftası olduğunu söyledi ve sivil toplum ve devlet görevlilerinin bu farkındalığa vardığı ve bununla ilgili çalışma yaptığı sürece engellerin bir bir ortadan kalkacağını kaydetti.

Gerek yasa gerekse fiziki düzenlemelerle kamusal alandaki engellilerin kaldırılabileceğini ifade eden Siber, dolayısıyla bu kondu gayret göstermek ve biraz daha hızlı hareket etmenin üzerlerine düşlen bir görev olduğunu belirtti.

Engellilere yönelik gerekli düzenlemeler yapılması konusundaki en büyük motivasyonun halkın duyarlılığı olduğunu kaydeden Siber, halkın duyarlılığı arttıkça ve bunun bir kültür haline gelmesiyle daha çabuk yol alınacağını dile getirdi. Siber, siyasetteki kişileri de en güçlü şekilde motive edecek olan şeyin halkın beklentileri ve verecekleri mesajlar oluğunu da ifade etti. Siber şöyle konuştu:

“Ülkede bütün vatandaşların eşit olduğunu söylüyorsak, bütün vatandaşların bunu içinde hissettiğini gördüğümüz zaman gerçek anlamda eşitlikten bahsedebiliriz.  Eğer herhangi bir vatandaşımız ‘Ben eşit değilim kendimi eşit görmüyorum’ diyorsa ve herhangi bir konuda karşısına engeller çıkıyorsa bunu ortadan kaldırmak bizim boynumuzun borcudur”.

1463134619.jpg

YÜCETÜRK

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk de engellilerin sorunları ve 11 maddelik taleplerini  içeren bir yazıyı Siber’e sundu ve milletvekillerine dağıtılmasını rica etti.

Yücetürk,  engelli yaşam evinin inşaatının devam etmesi yönünde karar alan Bakanlar Kurulu’na da teşekkürlerini sundu.

KKTC’de Engelli Hakları Bildirgesi’nin raflarda durduğunu ve alt tüzüklerinin çıkarılamadığını kaydeden Yücetürk, bunların kendileri için önemli olduğunu dile getirdi ve bu tüzüklerin çıkarılmasını istedi.

Dernekler Yasasının hangi noktada olduğuyla ilgili bilgi de isteyen Yücetürk, ulaşım, dolaşım ve istihdam konularındaki sorunlarını Siber’e aktardı ve yardım talebinde bulundu.

1463134615.jpg

1463134618.jpg