Arzu Köprülü

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs’ta bulunacak bir çözümün yerini hiçbir şeyin tutamayacağını ifade ederek, Türk tarafının çözüm konusundaki tutumunun her zaman net olduğunu ve çözümsüzlüğün iki tarafa da katkı sağlamadığını söyledi.

Meclis Başkanı Siber, İzmir Ticaret Odası heyetini kabul etti. Ziyarette heyete Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros da eşlik etti.

DEMİRTAŞ: “İŞBİRLİĞİ VE MORAL”

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş görüşmede yaptığı konuşmada, KKTC’yle nasıl daha fazla işbirliği yapılabilir diye değerlendirmeye ve Kıbrıs konusunda moral vermeye geldiklerini söyledi.

KKTC’de yaşananları yakından takip ettiklerini ve Kıbrıs konusunda gelişme kaydedilmediğini görerek üzüntü duyduklarını ifade eden Demirtaş, ziyaretleri süresince çeşitli temaslarda bulunarak konuyla ilgili bilgi alışverişi yapacaklarını belirtti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın bir süre önce İzmir’e giderek üniversitede konuşma yaptığını ve çok olumlu tepkiler alındığını anlatan Demirtaş, bu tür olumlu olayların Kıbrıs davasına katkı sağlamasını umduklarını kaydetti.

Demirtaş, AB’nin Türkiye’ye bakış açısının değiştiğini, Türkiye’nin artık Avrupa’nın gençlik aşısı olduğuna inandığını belirterek, KKTC’nin AB’ye uyum çalışmaları hakkında soru sorarak Fikri Toros’tan bilgi aldı.

Demirtaş, Ercan Havalimanı’nın ve Mağusa Limanı’nın kullanılmamasından Güney Kıbrıs’ın ne fayda sağladığını anlayamadığını da söyledi.

1463740413.jpg

SİBER: “ÇÖZÜMÜN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTAMAZ”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise, bu tür ziyaretlerin hem ticari anlamda, hem de dostlukların pekişmesi noktasında çok önemli olduğuna işaret ederek, ülke için neler yapılabileceğini konuşma fırsatı yakaladıklarını belirtti.

Siber, Kıbrıs’ta gerçekleşecek çözümün yerini hiçbir şeyin tutamayacağını ifade ederek, Türk tarafının çözüm konusundaki tutumunun her zaman net olduğunu ve çözümsüzlüğün iki tarafa da katkı sağlamadığını söyledi.

Türk tarafının öncelikle varlığına saygı istediğini vurgulayan Siber, aksi durumda çözümün de kalıcı olamayacağını belirtti.

Siber, “Hep söylüyorum çözüm başka barış başka” diyerek, Ercan’ın ve Mağusa Limanı’nın açılmamasının Güney’e ne faydası olduğunu kendisinin de bilemediğini, bunların güven arttırıcı adımlar açısından da çok önemli olduğunu söyledi.

Halklarda güven duygusu yaratılamazsa sürecin de hızlı ilerleyemeyeceğini ifade eden Siber, yaşanan ufak ufak bir dizi hadisenin de var olan güven duygusunu zedelediğini belirtti.

Siber, izolasyonların Kıbrıslı Türkleri rahatsız ettiğini özellikle spor ve kültür alanında uygulanmasını insanlık dışı bulduğunu kaydetti.

Meclis Başkanı Siber, “İzolasyonların kalkması Güney tarafından da desteklenmeli, güven işte budur” diyerek, Güney’deki yetkililerin demeçlerinin de çoğu zaman çözüme ve barışa hizmet etmediğini söyledi.