Rahme Çiftçioğlu

Meclis Başkanı Sibel Siber, iki halkın kabulleneceği ve yaşatabileceği adil bir çözüm arzuladıklarını ifade ederek, “Böyle bir çözüm sadece iki topluma değil, neredeyse kan gölünde olan coğrafyaya pozitif yansıyacak diye düşünüyoruz” dedi..

Siber, Rum tarafının çözüme ne kadar iyi niyetli yaklaştığını ve ne kadar samimi olduğunu gösterecek bir durumla karşı karşıya olunduğunu da ifade ederek, “İki olasılığa da hazır ama gerçekten çözüm irademiz yüksek şekilde olası bir çözümü bekliyoruz” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, 15 Kasım kutlamaları için KKTC’de bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Temsilcisi Grup Başkan Vekili Levent Gök’ü kabul etti.

Kabulde söz alan Levent Gök, Kıbrıs Türk halkına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sevgi ve selamlarını getirdiklerini söyledi.

 “İYİMSER VE UMUTLU OLMAK DURUMUNDAYIZ”

Kıbrıs müzakerelerinin olumlu sonuçlanmasını beklediklerini kaydeden Gök, CHP’nin iki bölgeli, iki toplumlu, eşit, adil ve kalıcı çözümü her zaman desteklediğini vurguladı.

Gök, Rum tarafının dünyada tanınan bir devlet olmanın  avantajıyla ve baskı anlayışıyla hareket ettiğini söyleyerek, “Bu tavrı uzun yılladır sürdürüyorlar ama bunun bir çözüm getirmediği ortada. Burada iki ayrı toplum var, gerçekçi olmanın önemini umarım onlar da görmüşlerdir” şeklinde konuştu.

CHP’nin Rum tarafının müzakere sürecini oyalayacağı konusunda kuşkuları olduğunu da belirten Gök, “İyimser ve umutlu olmak durumundayız” dedi, çözümün bölge için önemine değindi.

SİBER’DEN KILIÇDAROĞLU’NA SELAM

Meclis Başkanı Siber de Gök aracılığıyla CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na selamlarını iletti.

Siber, Kıbrıs konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bizim mücadelemiz uzun bir mücadele. Önce varlık mücadelesi. Arkasından uluslararası toplumda kendi varlığımızla, kimliğimizle yer alma mücadelesi.

Bu kadar yıldır Kıbrıs’ta bir çözümsüzlük süreci var. Kıbrıs Türk halkının Türkiye ile birlikte çözüm iradesi ve çözüme desteği büyük oldu. 2004’te dünyanın gözü önünde yapılan referandumda Kıbrıslı Türkler, Birleşmiş Milletlerin destek olduğu plana ‘evet’ dedi.

Geldiğimiz süreçte umutlar yükseldi, olumlu mesajlar geliyor. İki halkın, kabulleneceği ve yaşatabileceği, sürdürülebilir, yaşayabilir, adil bir çözüm arzuluyoruz.  Böyle bir çözüm, sadece iki topluma, halka değil, neredeyse kan gölünde olan coğrafyaya pozitif yansıyacak diye düşünüyoruz. Çoğunluğun, nüfus olarak fazla olanın, ekonomik olarak daha güçlü olanın diğer topluma hakimiyet kurmayacağı ve gerçekten siyasi eşitliği, iki bölgeliliği koruyacak bir çözümle, yaşayabilir bir çözüme ulaşabileceğimize inanıyoruz.”

“İÇ SORUNLARIMIZI ÇÖZECEK OLAN YİNE BİZLERİZ...SİHİRLİ BİR DEĞNEK YOK”

Kıbrıs sorunun çözümüyle ilgili toplumda iyimserliğin devam ettiğini yineleyen Meclis Başkanı Siber, şunları da ekledi:

“Ancak olası bir olumsuzluk karşında da iç dinamiklerimizle, kurumsal yapımızla, insan kaynaklarımızla ve ülkeyle ilgili güçlü aidiyetimizle çalışmaya, sorunlarımızın üstesinden gelmeye devam edeceğiz, devam etmeliyiz. Olası bir çözümden sonra da kendi iç sorunlarımızı çözecek olan yine bizleriz. Sorunlarımızı, bir sihirli değnek bir anda çözmeyecek. O yüzden, yapımızı güçlendirerek çalışmaya devam edeceğiz. İki olasılığa da hazır ama gerçekten çözüm irademiz yüksek olarak olası bir çözümü bekliyoruz. Görünen tablo Rum tarafına bağlı. Onların çözüme ne kadar iyi niyetli yaklaştıkları ve ne kadar samimi olduklarını gösterecek bir durumla karşı karşıyayız.”