Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve cumhurbaşkanlığı seçimin tek kadın adayı Sibel Siber, Kıbrıs müzakerelerine kadın eli değmesi gerektiği belirterek, müzakere masasında kadınların olmasının Kıbrıs Türk halkına artılar kazandıracağını söyledi.

19 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler'in (CTP-BG) adayı olarak giren Meclis Başkanı Siber, seçim ve Kıbrıs müzakereleriyle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Sibel Siber, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Kıbrıs müzakerelerinde çözüm masasının bir an önce kurulması için girişim başlatacaklarını belirterek, zamana oynamanın Kıbrıs Türk halkına bir şey kazandırmadığını söyledi.

Bugüne kadar Kıbrıs'taki sorunun çözümü için her yolun denendiğini ifade eden Siber, denemeyen tek şeyin "müzakere masasında bir kadın" olduğunu dile getirdi. Siber, "Müzakerelerde kadınların olması çok önemli. Müzakere masasında olmamız bize artılar kazandıracaktır. Uzlaşıda, empatide, sorunu çözmede kadının değerleri vardır. Buna çok inanıyorum ve çok güveniyorum" dedi.

Çok güzel bir adada yaşadıklarını hatırlatan Sibel Siber, yıllardan beri mücadele ettiklerini, gettolarda yaşanılan günlerden bu günlere gelindiğini, kendi kimlikleriyle uluslararası toplumun bir parçası olmak istediklerini dile getirdi.

Siber, Kıbrıs Türk halkının izolasyonlardan, ambargolardan kurtulması ve halkın yaşam kalitesini yukarıya çekilmesi için kalıcı barışın sağlanması gerektiğini vurgulayarak, "Biz adada bölge barışına da hizmet edeceğiz. Gelecekle ilgili belirsizliği ortadan kaldıracağız. Ümit ediyoruz 2015 ya da 2016'nın ilk aylarında bir çözümü gerçekleştireceğiz" ifadesini kullandı.

Akdeniz'de çıkan ve iki halkın ortak ekonomik kazancı olması gereken doğalgazın ne Kıbrıslı Türkleri ne de Kıbrıslı Rumları sevindirdiğini, hatta çözümsüzlükten kriz nedeni olduğunu söyleyen Siber, şöyle devam etti:

"Rum tarafı tek başına anlaşma yaparak sondaj çalışmalarına başladı. Bizim taraf da Navtex yayınladı. Aslında doğalgaz iki halkın ortak değeridir. Eğer bir müzakere masası varsa o müzakere masasında çözüm için konuşuluyorsa o zaman bir teknik komite de bu doğalgazın iki tarafın temsilcileri ve BM gözlemcilerinin olacağı komitede tartışılıp uzlaşıya varılması gerekmektedir. Ama bu yapılmadı. Rum tarafınca sondaj çalışmalarına başladı. Neticede bir kriz doğurdu. Müzakere masası dağıldı. Şimdi bu krizin ortadan kalkmasıyla tekrar müzakere masası kurulacak. Biz teknik komitelerde ayrıca tartışılmasını arzuluyoruz ki krize neden olmasın bilakis güven artırsın."

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

KKTC'de pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine değinen Sibel Siber, Kıbrıs Türk halkının sorunları olduğunu, cumhurbaşkanlığı makamına 50 yıllık Kıbrıs sorununu çözme yetkisi verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı makamının müzakere masasında Kıbrıs Türk halkını temsil etmek anlamı taşıdığını kaydeden Siber, "Bu seçimin önemi, Kıbrıs Türk halkının iradesini müzakere masasına yansıtacak bir cumhurbaşkanı seçiyoruz. Seçilecek cumhurbaşkanı Kıbrıs Türk halkını uluslararasında alanda toplum lideri adıyla temsil edecek. KKTC'ye uygulanan izolasyonları, ambargoları delmek için mücadele edecek. İçteki sorunlarımıza da yeni çözümler ve projeler üretmek için uğraşacak bir cumhurbaşkanı istiyoruz" dedi.

Sibel Siber, Kıbrıs sorununun uluslararası bir sorun olduğunu, müzakere masasında aktif rol üstlenmek ve halkın çözüm iradesini yansıtmak, güneyin çözüme isteksizliğini dünyaya anlatmak için çaba göstereceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı makamının çok önemli sorumluluğu bulunduğunu hatırlatan Siber, bu makama seçilecek kişinin Kıbrıs Türk halkının sorunlarını uluslararası alanda anlatmak ve Kıbrıs sorununu çözüme zorlamak için çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

"Cumhurbaşkanının makamı tüm halkı kucaklamalı, hak, adalet ve güven duygusuna vurgu yapmalı" diyen Sibel Siber, şunları söyledi:

"KKTC'de yaşayan her birey 'oradaki cumhurbaşkanı benim cumhurbaşkanım' duygusunu hissetmeli. Ona güveniyorum bizim için çalışıyor, hak ve adalete önem veriyor', bu duyguları hissetmeli. 'Biz' duygusunu yaratmak, halkın öz duygusunu yükseltmek için çalışmalı. Hem müzakere masasında hem de içteki sorunlarla ilgili ekipler kurarak, konusunda uzmanlarla birlikte deneyimli kadrolarla çözüm üretmek için çaba göstermelidir."