Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu,  Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı ile Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporunu görüşmeye başladı.

Tasarıyla ilgili ilk söz alan Meclis Başkanı Sibel Siber, Türkiye ve KKTC arasında imzalanan ekonomik ve mali işbirliği protokolünden örnekler vererek, kimseyi eleştirmek istemediğini ancak kurumsallaşmanın önemini dile getirmek istediğini belirtti.

Kurumsallaşmayan devletin otoritesinin sarsıldığını ifade eden Siber, 2003'ten bugüne Türkiye ile imzalanan mali ve ekonomik protokollerin içeriklerinden örnekler verdi.

Teamülün 2003'ten bu yana devam ettiğini ve her 3 yılda bir protokollerin onaya değil, bilgiye sunulduğunu dile getiren Siber, bunun, bugün hala tartışma konusu olmasının nedeninin ise kurumsallaşma eksikliği olduğunu söyledi.

İnsan kaynaklarının harcandığını ve müşavirler ordusu yaratıldığını kaydeden Siber, kendi başbakanlığı dönemindeki protokolün de önceki hükümet tarafından imzalandığını hatırlattı.

Her kurumda hukukçuların olması gerektiğini ifade eden Siber, bu konuşmayı koordinasyon ofisiyle ilgili soru işaretlerinin ortadan kalkması için yaptığını belirtti.

Koordinasyon ofisiyle ilgili uluslararası anlaşmanın 5 yıllık bir süreyi kapsadığını ve bunun TBMM'de de görüşüldüğünü söyleyen Siber, sürecin geçmişini anlattı.

5 yıllık uygulamayla ilgili 1 yıllık anlaşma yapmanın Başsavcılık tarafından da değerlendirildiğini ve uygun bulunmadığını kaydeden Siber, bu konuda daha fazla geç kalmadan meclisin ortak irade göstermesi gerektiğini belirtti.

Siber, bunun sadece koordinasyon ofisi ile ilgili olmadığını, meclise saygı ve itibarın önemli olduğunu, bunun da sadece Meclis Başkanı'nın çabasıyla sağlanamayacağını kaydetti.

Sibel Siber, Meclis çatısı altında herkesin öfke kontrolü yapabilmesi ve kendi kurumlarına saygı göstermesi gerektiğini dile getirdi. Siber, İngiliz İşçi Partisi milletvekili Jo Cox'un öldürülmesini de kınadı.