Meclis’te çıkan tartışmayla verilen aranın ardından yeniden toplanan Genel Kurul’da Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel kısa bir açıklama yaptı.

Üstel, şimdiye kadarki teamüllere göre nisabı sağlamının iktidarın görevi olduğunu belirterek, partisinin kararının da bu yönde olduğunu ifade etti.

Ana muhalefet partisinin bir milletvekili olduğunu anımsatan Üstel, “Meclisi yöneteceğim bana 10’a çeyrek kala söylendi. ‘26 yeter sayısı olsun Meclisi açarım dedim’” şeklinde konuştu.

Bunun üzerine söz alan Meclis Başkanı Siber, bugün sabah 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için düzenlenen devlet törenine gittiğini ancak Üstel’in Meclis’i açmayacağı yönünde aldığı bir telefon üzerine herkesin gözü önünde oradan ayrılmak zorunda kaldığını ifade etti.

Meclisin herkesin olduğunu söyleyen Siber, Meclis Başkan Yardımcısına bu tür talimatlar verilemeyeceğini söyledi.

ÖZGÜRGÜN

Daha sonra söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Meclis Başkanı’ndan gelen tüm taleplere olumlu yanıt verdiklerini kaydederek Siber’in kendisiyle ilgili sözlerini eleştirdi.

23 Nisan töreninde olan Meclis Başkanı’nın bunu önceden söylese gereken yardımı yapacaklarını ifade eden Hüseyin Özgürgün, hükümetin en azından yasama günlerinde 26 yeter sayısını bulmasını istediklerini söyledi.

Özgürgün, tansiyon çıkarıp kavga çıkarma niyeti olmadığını belirterek, ancak muhalefetin sessiz kalmasının da beklenemeyeceğini ifade etti.

Hüseyin Özgürgün, yaşanan gerginlikten üzüntü duyduğunu belirterek, Meclis çalışmalarına bugüne dek olumlu katkıda bulunduklarını kaydetti.

Özgürgün hem iktidarın hem muhalefetin Meclis'in saygınlığını koruması gerektiğini vurguladı.

Özgürgün’den sonra yeniden söz alan Siber, Meclis Başkan Yardımcısı’nın nisap sağlanması durumunda Meclis’i açıp açmayacağın sorması üzerine Özgürgün, nisabın sağlanmasıyla burada olacaklarını belirtti.

YORGANCIOĞLU

Siber ve Özgürgün’den sonra söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bir anamuhalefet başkanının Meclis Başkanı’na talimat veremeyeceğini kaydederek, Siber’in bu şekilde ötekileştirilmesine sessiz kalamayacaklarını söyledi.

Ana muhalefette oldukları dönemi anımsatan ve Mustafa Yektaoğlu’nun bu durumlarda Meclis Başkan Yardımcısı olarak oturumu açtığını söyleyen Yorgancıoğlu, Meclis gündemindeki görüşülecek yasa tasarılarının ülke için önemine de dikkat çekti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu da Yorgancıoğlu’dan sonra söz alarak, “Sayın Başbakan komitelerde verdiğimiz desteğe rağmen bu yasaların Meclisten geçmemesinden ana muhalefet sorumluymuş gibi ağlamaklı bir konuşma yapıyor” diyerek Yorgancıoğlu’nu eleştirdi.

Çavuşoğlu, Yektaoğlu’nun geçmişte nisap sağlayıcıcı şekilde Meclisi açmadığını da savundu.

“Meclis Başkanına ana muhalefetin de desteği vardır” diyen Çavuşoğlu, tartışmaya neden olan bu konunun Meclis kürsüsünden dile getirilmesini eleştirdi.

ŞEHİT AİLELERİ VE MALULLERE YARDIM (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI’NA İLİŞKİN İVEDİLİK TEZKERESİ ONAYLANDI

Öte yandan Meclis’te Şehit Aileleri ve Malullere Yardım (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin ivedilik tezkeresi oylandı.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, kürsüye çıkarak tezkereye oylarının olumlu olduğunu söyledi ve iki konuya değindi.

Rum Lider Nikos Anastasiadis’in mayın temizleme konusundaki açıklamasına işaret eden Denktaş, “Beşparmak dağlarında, sivile açık bölgede, mayın tarlası olduğunun 40 yıl sonra açıklanması bu büyük bir insanlık suçudur” dedi.

Bunun güven yaratıcı değil güven yitirici bir yaklaşım olduğunu kaydeden Denktaş, bu konunun üstüne gidilmesini istedi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Nami’nin müzakereci olarak atanması konusuna değinen Serdar Denktaş, bunun usulüne uygun şekilde yapılmasını istedi.

Cumhurbaşkanın bu talebinin Meclis’te onaylanması gerektiğini belirten Denktaş, bu usulün bir yazışmayla yapılmasını talep etti.

Rum tarafının tutumunun kendilerini yeni bir umuda sevk etmediğini vurgulayan Denktaş, Nami’ye başarı diledi.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre de tezkere ile ilgili söz alarak buradaki bazı kavramların yazılış şeklini eleştirdi. Kemik yerine kalıntı, gömmek yerine defin kelimelerinin kullanılmasının daha doğru olduğunu belirten Töre, ülkede hala büyük acılar yaşandığını söyledi.

Dayısının da bir kayıp olduğunu ve hala bulunamadığını kaydeden Töre, geçmişte kendilerinin de söz konusu yasa hakkında Meclise bir öneri sunduklarını anımsattı.

Söz konusu değişikliğe UBP olarak evet dediklerini anımsatan Zorlu Töre, haklarını alamayan şehit çocuklarına haklarının verilmesini istedi.

ÇAKICI

Meclis Genel Kurulu’nda söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Özdil Nami’nin müzakereci olarak atanması konusunu Meclis İç Tüzüğü’nün 62’nci maddesi gereğince değerlendirmek istediğini söyledi.

“Hiçbir şey olmamış gibi bu konuları geçiştiremeyiz” diyen Çakıcı, siyasi partilerin ve ülkenin yeni döneme girdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldığını ve Mustafa Akıncı’nın 5 yıllık göreve geldiğini ifade eden Çakıcı, halkın bir değişimi istediğini ve bu değişimin başarıldığını söyledi.

Akıncı’nın ilk ziyaretinin Türkiye’ye olmasının doğal olduğunu ifade eden Çakıcı, iki kardeş iki ülke siyasetinin doğru ve doğal olan bir siyaset olduğunu belirtti.

Çakıcı, TC AKP Milletvekili Burhan Kuzu’nun Cumhurbaşkanı Akıncı’ya yaptığı hakareti kendisine iade ettiğini belirti.

Sivilleşme konusunda hükümetin de ciddi bir adım atmasını isteyen Çakıcı, seçim sonuçlarının tüm siyasi partiler tarafından iyi değerlendirilmesini istedi.

Çakıcı, Nami’nin müzakereci atanmasının çok doğru bir karar olduğunu ifade ederek, Nami’nin müzakere sürecine ciddi katkı koyacağını belirtti.

Basında bu konuda spekülasyon yapıldığını ifade eden Çakıcı, Akıncı’nın bütünlüklü çözümden önce paket çerçevesinde Maraş’ın Ercan ve Mağusa Limanı ile açılması konusundaki açıklamalarına değindi.

Çakıcı, Nami’nin de bu konudaki açıklamalarını anımsatarak, “Tereddütler ortaya çıkmış olabilir. Eşgüdümlü çözüm vizyonu ve müzakereci ile uyum önemli” dedi.

Öte yandan CTP-BG milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yerinden söz alarak Meclis tutanaklarının incelenmesini, “Meclis Eski Başkanı Hasan Bozer yurt dışında olduğunda Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu’nun 26 yeter sayısını sağlatarak toplantıyı açtığının”  bulunmasını istedi.

ÖZGÜRGÜN

Çakıcı’ndan sonra yeniden söz alan Hüseyin Özgürgün, anavatan konusunda hassas olduklarını dile getirerek, “Bu konuya başkalarının da saygı göstermesi gerekiyor” dedi, kullanılan kelimelere dikkat edilmesini istedi.

Özgürgün, kardeş kavramına da saygı duyduklarını belirtti.

Nami ile uzun bir çalışma geçmişleri olduğunu belirten Özgürgün, Nami’nin doğru isim olduğunu söyledi.

Çakıcı’nın söylediklerine işaret eden Özgürgün, Akıncı’nın ve Nami’nin Maraş konusundaki açıklamalarını anımsattı.

AKANSOY

CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy da Meclis’te sabah yaşanan tartışma, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Özdil Nami’nin müzakereci olarak atanması konularında değerlendirmelerde bulundu.

DENKTAŞ

Akansoy’dan sonra Başbakan Yardımcısı Denktaş yeniden söz aldı. Denktaş, Cumhurbaşkanı Akıncı hakkındaki dilek ve temennilerini ifade ederek, ülkede başkanlık sistemine geçilmesinin kaçınılmaz olduğunu da söyledi.

Konuşmasında Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin müzakereci olarak atanması konusuna yeniden değinen Denktaş, milletvekili olan Nami için Meclisle gerekli yazışmanın yapılması talebini yineledi