Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Dr. Fazıl Küçük Müzesi’nin toplum belleğinin gelecek nesillere aktarılması için önemli bir görev üstlendiğini kaydetti.

Meclis Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Meclis Başkanı Sibel Siber, çekimleri Dr.Fazıl Küçük Müzesi’nde yapılan ve Kıbrıs TV ekranlarında yayınlanan; “Hasan Hastürer ile Bugün” isimli programda, müze ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’nca bir süre önce yeniden düzenlenerek halkın hizmetine sunulan müzede ziyaretçilerin olumlu tepkilerinin kendisini çok memnun ettiğini ifade eden Siber, müzenin yeniden düzenlenme fikri ile ilgili detayları anlattı.

Bir ziyaret sırasında müzenin çok kötü bir durumda olduğunu gözlemlediklerini ve Dr. Fazıl Küçük ismine yakışmadığını düşündüklerini belirten Siber, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında müzeyi çağdaş bir dönüşümle yeniden halkla buluşturmak için yola koyulduklarını belirtti.

Gerekli bürokratik süreçlerin ardından Hacettepe Üniversitesi’nden akademisyen  Dr. Dilek Karaaziz ve Yakın Doğu Üniversitesi’nden Dr.Gökhan Okur’un öncülüğünde dinamik bir kadro ile çalışmalara başladıkları belirten Siber, müzenin eşyalarını gönüllü olarak muhafaza eden Altay Sayıl’dan da büyük katkılar aldıklarını söyledi.

Müzeyi yeniden oluştururken Meclis bürokratları, Meclis’te görevlendirilen müşavirler ve mütercim tercümanlarla birlikte gönüllülük esasına dayalı geceli gündüzlü bir çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan Siber, 2 yıllık sürede müzeyi halk ile buluşturduklarını ifade etti.

“ÜLKENİZ İÇİN GÜZEL İŞLER YAPMAK İSTERSENİZ SİZİ KİMSE ENGELLEMEZ”

Ülkeyi sevme, onun için bir şeyler yapma heyecanı duymanın meslekle bağlantılı olmadığını belirten Siber şöyle devam etti:

“Mesleğinizi çok sevebilirsiniz ama ülke için de mesleğiniz dışında elinizi taşın altına koymak ve bu ülke için güzel işler yapmak için heyecan duyarsanız, sizi hiç kimse engellemez.  Baktığınızda Dr. Küçük bir tarafta çalışma odası, ülke için yaptığı mücadele odası, diğer tarafta da muayenesi… Bunlar tarihimiz ve kültürümüz açısından önemli unsurlar… Demek ki insan isterse, heyecan duyarsa birçok işi bir arada yapabiliyor. Yeter ki istesin.”

1464683868.jpg

ARAŞTIRMACILAR İÇİN ARŞİV ODASI

Müzenin idamesi için bundan sonraki süreçte çalışma gerçekleştireceklerini ifade eden Siber,  müzenin kurumsallaşmasını sağlamanın da bir diğer hedefleri olduğunu belirtti.

Önümüzdeki dönemde müze içerisinde şu an açık olmayan bir odayı da halkın hizmetine sınacaklarını söyleyen Siber, arşiv odası olarak hizmet verecek odanın, araştırma yapmak isteyenlerin rahatlıkla çalışabilmesine olanak sağlama amaçlı teknoloji ile geliştirilmiş arşiv sistemini de hayata geçireceklerini kaydetti.

“MÜZELER İLE ÖZGÜVENİMİZ YÜKSELİYOR”

Müzelerin toplumlar için önemine de işaret eden Siber; “evet topluma bir müze kazandırdık. Ama toplumumuz bu müzeye ne kadar sahiplenirse, medya ne kadar ilgi gösterirse müzeler konusunda ne kadar çok konuşulursa inanıyoruz ki yeni yeni fikirlerle yeni yeni müzeler açılacaktır. Her gezen ziyaretçi bizim kültürümüz,sanatımızı görüyor. Böylece bizim özgüvenimiz yükseliyor. Müzeler aslında toplumlar için ‘Biz varız’ anlamını taşıyor” dedi.

1464683870.jpg

LEFKOŞA ‘YA ÇAĞDAŞ SANAT MÜZESİ

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı olarak bir diğer hedeflerinin Lefkoşa’ya Çağdaş Sanat Müzesi kazandırmak olduğunu da belirten Siber, projenin yavaş yavaş ilerlediğini söyledi.

Toplum belleğinin önemine işaret eden Siber, belleğin yitirilmesi durumunda aidiyet bağlarının da yitirileceğine dikkat çekti.

Toplum belleğinin gelecek nesillere aktarılması gerekliliğine vurgu yapan Siber,  bunun bir yolunun müzeler olduğunu ifade ederek;  “sadece okullarda okutulan tarih kitaplarıyla toplum belleği yaratılamaz. Biz hem kendimiz, hem çocuklarımız hem de müzeyi ziyaret eden kişiler için müzelerin değerini hep vurguladık” dedi.