Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla, “Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar” sempozyumuna katılmak için adada bulunan Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, kabulde konuşan Siber, halkın yaşamını daha iyiye daha güzele götürecek olan yasaları geçirmenin sorumlulukları olduğunu ama özellikle sağlığı ilgilendiren yasaların ayrı bir önem taşıdığını söyledi.

Siber, Organ Nakli Yasası’nın meclisten geçen en  önemli yasalardan olduğunu, yasanın ardından  üç başarılı böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirildiğini belirtti. Ameliyatların ülkede ilk kez gerçekleştiğini ve doktorların, başarıyla nakil bekleyen hastaları hayata döndürdüklerini kaydeden Siber, özellikle organ naklinde Türkiye’de konusunda uzman bilim insanlarının tecrübelerinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Siber, katkılarından dolayı Türkiye Organ Nakli Başkanı ve ekibine teşekkür etti.  Siber, kadavradan nakil konusunda da görüşmelerin ve çalışmaların başlatılacak olmasından ayrı bir memnuniyet duyduğunu  ve  luslararası Organ Nakli Projesinin, bir insanlık projesi olduğunu dile getirdi.

KAHVECİ

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci de konuşmasında KKTC Meclisi’nin Organ Nakli Yasası’nı geçirmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Organ naklinde düzenleyici yasal çerçevenin önemli olduğunu, yasa olmazsa devletin kontrol ve denetim yapamayacağını belirten Kahveci,  KKTC’de organ nakli konusunda yapılan çalışmaları takip ettiklerini, tavsiye ve destek verdiklerini belirtti.

Türkiye’de“Uluslararası Organ Nakli Projesi”ni başlattıklarını söyleyen Kahveci, teknik işbirliği yapmayı hedeflediklerini ve projeye 71 ülkenin katıldığını kaydetti.

Kahveci, projeyle ilgili bilgi verdi. Kahveci, sempozyumda kadavradan nakil konusunun da görüşüldüğünü, deneyimlerini paylaştıklarını ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci, Türk Yoğun Bakım Derneği Beyin Ölüm ve Organ Bağışı Bilimsel Komite Üyesi Doç. Dr.Tuğhan Utku, Çanakkale Devlet Hastahanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Azem Ülkü ve İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Organ Nakli Master Programı Başkanı ve Türkiye Organ Nakli Vakıf Y.K Üyesi Yrd. Doç. Dr Ata Bozoklar'ın yer aldığı heyete, KTTB Başkanı Filiz Besim ve Hemodiyaliz Servis Sorumlusu Nefrolog Deren Oygar eşlik etti.