Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Meclis’in  özellikle komite çalışmaları bakımından performansının  geçmişe göre daha yüksek olduğunu belirterek, “Daha da iyi olması gerekir” dedi.

Siber, Meclis Başkanlığı’nda hane halkı yardımı ve örtülü ödenek kalemleri bulunmadığını belirterek, örtülü ödeneğin örtüsünün şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından kalkması gerektiğini ifade etti.

Meclis Başkanı Siber,  yolsuzluk iddiası bulunan kurumların yıpranmamasının tek yolunun denetim olduğunu belirterek,  Başbakan’ın kendisine Kıb-Tek’in  denetleneceğini sözlü olarak ilettiğini kaydetti.

Cumhuriyet Meclis Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Meclis Başkanı Sibel Siber katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

MECLİS PERFORMANSI

Meclis’in performansının özellikle komite çalışmaları bakımından eskiye göre  daha yüksek olduğunu kaydeden Siber, çok uzun yıllardır dile getirilen  Meclis İç Tüzüğü, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim ve Halk Oylaması Yasası’ndan  Meclis İç Tüzüğü’nün  40 yıl sonra değiştiğini,  Siyasi Partiler Yasası’nın geçtiğini,  Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın da komitenin gündeminde olduğunu anlattı.

Meclis Genel Kurulu oturumlarındaki çalışmalara, gerekse komitelerdeki Meclis çalışmalarına katılım ve yoklama cetvellerinin web sitesinde yayınlandığını belirten Siber, sosyal medya aracılığıyla da komite haberlerinin günlük verildiğini, cuma günleri de bir haftanın çalışmalarının yine sosyal medyada yayınlandığını söyledi.

Siber,  Meclis’in yasama görevi   yanında aslında hükümetin icraatlarıyla ilgili bir denetim kurumu olduğunu belirterek,  milletvekillerinin  yazılı veya sözlü soru sorarak hükümet icraatlarını denetleyebildiğini kaydetti.

Siber, denetim konusunda; “Devletin her kurumu denetlenmeye açık olmalıdır. Kurumlar hakkında yolsuzluk iddiaları varsa, gerek o kurumun yıpranmaması, gerekse yöneticilerin şaibe altında kalmamasının tek yolu denetimdir. Şeffaflık ve hesap verebilirlik esas olmalıdır. etkin denetim ile kamu  vicdanı rahatlar” dedi.

KIB-TEK

Kıb-Tek’le ilgili  soru üzerine  Siber, “Kurumlar hakkında yolsuzluk iddiaları varsa, gerek o kurumun yıpranmaması, gerekse yöneticilerin şaibe altında kalmamasının tek yolu denetimdir” dedi. 

Başbakan’a da bu konuyla ilgili yazı gönderdiğini belirten Siber, Başbakan’ın kendisine Başbakanlık Denetleme Kurulu ve Sayıştay  tarafından kurumun denetleneceğini sözlü olarak ilettiğini kaydetti.

Siber, Meclis’te bu dönemde denetim yönünden bir ilk yaşandığını ve  milletvekilinin yazılı sorusuna hükümetin verdiği yanıt için Başsavcılık görüşü istendiğini belirtti.

“DEVLET İHALELERİNDE KAMU VİCDANI RAHAT DEĞİL” 

Meclis Başkanı Siber, devlet ihaleleri ile ilgili kamu vicdanının rahat olmadığını, bu konuda Merkez İhale Yasası’nın bir an önce çıkması gerektiğini söyledi.

ERCAN KONUSU VE OMBUDSMAN

Meclis Başkanı Sibel Siber, Ercan Havalimanı ile ilgili Ombudsman tarafından sunulan raporun  Dilekçe Komitesi’nde ele alınmakta olduğunu, Komite’den çıkacak raporun Genel Kurul’da okunacağını kaydetti.

Siber,  rapor okunduktan sonra hukuk yolu açılmak istenirse  bunun önünde engel olmadığını, 9 milletvekilinin imzasıyla da Meclis soruşturması açılabileceğini hatırlattı.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK

Meclis Başkanlığı’nın örtülü ödenek ve hane halkına yardım kaleminin bulunmadığını belirten Siber,  şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesi çerçevesinde örtülü ödeneğin örtüsünün kalkması gerektiğini vurguladı. 
Siber, hane halkına yardım kaleminin ise sadece Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda olması ve kurumsal bir yapı içinde araştırılarak vatandaşa yardım yapılması gerektiğini söyledi.

Siber şöyle devam etti:

“Her kurum denetime açık olmalı. Gizlilik, denetimsizlik anlamına gelmemeli. Devletin yüce çıkarları ve güvenlik nedeniyle yapılan harcamaları devlet,  gizlilik prensibiyle denetleyebilir. Denetim, kamuya açık olmayabilir  ama yapılan harcamanın bir sonraki cumhurbaşkanının dahi bilemeyeceği kadar gizli bir harcama olması,  devletin devamlılığı prensibi ve hukuk devleti  ile bağdaşan  bir durum değildir bana göre.  Devletin devamlılığı vardır ve hiç olmazsa bu harcamaların bir sonraki cumhurbaşkanının bilgisine getirilmesi gerekmektedir.”

Siyasetçinin yardıma muhtaç bir şahsa ancak kendi parası ile sahip çıkabileceğini söyleyen Siber, “ Devletin parasıyla oluyorsa sahip çıkan kendisi değil, devlettir ve bunun üzerinden popülizm yapılması yanlıştır.” diye konuştu.

DR. KÜÇÜK MÜZESİ’NDE SON AŞAMAYA GELİNDİ

Siber, Meclis Başkanlığı  tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projelerinden  Dr. Fazıl Küçük Müzesi’nin son aşamaya geldiğini, yürüyüş ve bisiklet yolunun birinci etabının tamamlandığını ve halen bisikletçilerin orada sürüş gerçekleştirdiğini belirtti.

En çok heyecan duyduğu ve özellikle araştırmacı gazetecilerden teşekkür aldığı projenin ise, 70-80 yıl öncesinden başlayarak gazeteleri sanal ortama aktarmak olduğunu söyleyen Siber,  fikrin kendisinden çıktığını ama çalışmanın bir ekip işi olduğunu kaydetti.

Siber, Lefkoşa Meydanlar Projesi için ise uygulama projesinin finansman onayı beklediğini söyledi.

Siber, Çağdaş Sanat Müzesi projesinin Lefkoşa Surlariçi’nde bir binada olacağını ve restorasyon projesinin bir üniversite tarafından hazırlanmakta olduğunu anlattı.

“SU KONUSU BU DURUMA GELMEMELİYDİ”

Türkiye’den gelen suyun yönetimiyle ilgili tartışmalar için  “bu duruma gelmemeliydi“ diyen Siber,  su yönetimi konusundaki çalışma ve hazırlıkların su gelmeden yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Siber, “Şu anda yaşananlar konusunda  özeleştirimizi yapmamız gerekiyor. Özeleştiri yaparsak hatalarımızı ve eksikliklerimizi daha iyi görürüz” diyen Siber, bu gibi konularda geç kalmanın zararlarını hep birlikte gördük “dedi.
Taşınmaz Mal Komisyonu konusunda da benzer sıkıntılar yaşanacağını anımsatan Siber, CTP-UBP koalisyon hükümetinin çok geniş tabanlı bir hükümet olduğunu ve halkın beklentileri doğrultusunda  reformları gerçekleştirmesi gerektiğini kaydetti.

KIBRIS SORUNU

Siber, Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili olarak da; “Bulunacak çözümde Kıbrıslı Türk kurucu devletinin kontrolünde kalacak coğrafyada nüfus ve mülk çoğunluğu Kıbrıslı Türklerde kalmalı ve bu güvence altına alınmalıdır. Garantiler güven, dönüşümlü başkanlık ise siyasi eşitlik açısından bizim için önemlidir.”

Müzakere süreci için temkinli iyimserlik sözcüklerini kullanan Siber, “Ana ve zor konularda müzakere sürecinde tam bir ilerleme olduğunu söyleyemem” dedi.

Meclis Başkanı, bulunacak çözümde Kıbrıs Türklerinin devletinde nüfus ve mülkiyet çoğunluğunun Kıbrıslı Türklerde olması ve bunun güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.

Siyasi eşitliğe vurgu yapan Sibel Siber, “Dönüşümlü başkanlık bizim için çok önemli. Siyasi eşitlik açısından mutlaka olmalı” ifadelerini kullandı.

Çözüm ve barışın ayrı ayrı şeyler olduğunu sürekli tekrarladığını belirten Siber, çözümün masada bulunacağını ancak barış sürecinin halklar arasında atılacak güven yaratıcı adımlarla sağlanabileceğini anlattı.