Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, BRT’de yayınlanan Günün Özeti programına konuk olarak Kamu Reformu, Siyasi Partiler, Seçim ve Halk Oylaması gibi önemli yasa tasarıları ile gıda güvenliği, çevre sorunları, Kıbrıs müzakereleri ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, BRT’de yayınlanan Günün Özeti programına konuk oldu.

Meclis çalışmaları hakkında bilgi veren Siber, komitelerin çok iyi çalıştığını, Kamu Reformu, Siyasi Partiler, Seçim ve Halk Oylaması gibi önemli tasarıların gündemde olduğunu söyledi.

Bu yasa tasarıları arasında müşavir konusunun önemli bir sorun olduğuna işaret eden Siber; “Kamu reform bu anlamda önemlidir, eğer bir sistem yaratmazsak müşavir sorunu kanamaya devam edecek” dedi.

Siber, devlet mekanizmasında bazı konuların etik değerlere bırakılamayacağını, mutlak yasalarla düzenlenmesi gerektiğine de işaret etti.

Meclis’in hem hükümet hem de muhalefet olarak yüksek performans gösterdiğini belirten Siber, gıda güvenliği gibi halk yararına olan tüm yasaların oybirliği ile geçtiğine de vurgu yaptı.

Meclis Başkanı Siber, “Bu makam benim değildir ve tüm yasalar halka aittir. İyi şeyler yapmalıyız, başarı ve başarısızlığımız sorgulanmalı. Halk da denetleme görevini iyi yaparsa çalışan siyasette öne geçecek” ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Siber, Çevre konusundaki hassasiyetlere de değindi.

Çevre yasası geçmesine rağmen henüz gerekli tüzüklerin hazırlanmadığını açıklayan Siber, Çevre Bakanlığı’nın tüzük çalışmalarını yürüttüğünü kaydetti.

Elektromanyetik alan ölçümlerinin yapıldığını da dile getiren Siber, taş ocakları konusundaki talep üzerinde hazırlanan iki ayrı raporun Çevre Bakanlığı’na sunulduğunu söyledi.

Gelecek kaygısı ve Kıbrıs konusunun bir belirsizlik yarattığını, siyasilerin de halkta eksik güven yaratmak durumunda olduğunu vurgulayan Siber, kendi başkanlığı döneminde ilk kez bir önceki dönemin sorgulandığını söyledi.

Siber, “Güven, şeffaflık, hesap verebilirlik ve iş yapma temelinde bazı konuları uygulamaya koyduk, bunu da başardık ki ayrılırken tüm köşe yazarları devam edin dedi. Cumhurbaşkanı’nın bize ‘başarılarınızla tarihe geçtiniz’ söylemi de çok önemliydi. Aynı inanç ve kararlılıkla çalışmak temel prensibimizdir” dedi.

Sibel Siber, adaylık sürecine de değindi.

Siber, 5 yıldır aktif siyasette olduğunu anımsatarak, “Bu siyasi kültürden gelen biri değilim. O yüzden bu siyasi kültüre karşıyım. O yüzden de adayım” dedi.

Siber; Cumhurbaşkanını; kadın, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekonomi, kalkınma programları, engelsiz yaşam, kültür ve sanat gibi halkın ihtiyaçlarına yönelik proje üreten bir yapıda görmek istediklerini de belirtti.

Müzakere sürecinde Cumhurbaşkanlığı’nın hem iç kamuoyunu hem de uluslararası kamuoyunu bilgilendirmesi ve belli bir algı yaratabilmesi gerektiğini kaydeden Siber, “kriz varsa masadan kalkılmaz, masaya gelinir, bu niye çalışmıyor çünkü uluslararası alanda yeterince kendimizi anlatamadık” diye konuştu.

Siber, “Müzakerelerdeki haklılığımızı anlatabilmek için daha aktif ve dinamik olunmalı’ ifadesini de kullandı.