Cumhuriyet Meclisi’nde saat 15:30’da başlayan görüşmede Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da hazır bulundu.

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, özellikle bu süreçte KKTC’ye ziyaret gerçekleştirmek istediklerini kaydetti ve TC Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakanı’nın selamlarını Siber’e iletti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve siyasi parti lider ve temsilcileriyle  Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktayı değerlendirdiklerini, tıkanma döneminde, Rum Lider Anastasiades masayı terk ettikten sonra yaptıkları  girişimlerle ilgili detaylı görüşme fırsatı bulduklarını dile getiren Çavuşoğlu, KKTC’nin ekonomik kalkınması, büyümesi ve uluslar arası görünürlüğü gibi bir çok konuyu ele alma fırsatı bulduklarını da kaydetti.
Çavuşoğlu , Siber’le de görüşmüş olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, TC Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Meclis Başkanı’na selamlarını iletti.

Kıbrıs müzakerelerinde geldikleri noktanın arzu ettikleri bir nokta olmadığını ifade eden Siber, halkın ve kendilerinin bu sorunun sona ermesini,  Anastasiades’in masaya gelmesini ve müzakerelerin başlamasını istediğini kaydetti.

İki halkın bir birine güven duymasını istediklerini dile getiren Siber, bunun için de güven artırıcı önlemlerin gerçekleştirilmesini, iki toplumun ortak malı olan doğal gaz konusunda ortak bir komite ile iki topluma güven verilmesi ve çalışma yapılmasını arzu ettiklerini belirtti. Aynı zamanda  müzakerelerin başlaması, devam etmesini de istediklerini  ifade eden Siber, “Umarız bu krizin arkası çözümle neticelenir” diye konuştu.

KKTC’nin uluslar arası görünürlüğünün çok önemli olduğunu dile getiren Siber, bu konuda meclis olarak da çalıştıklarını ve “İzolasyon ve ambargo altındayız  ama demokratik kurumlarıyla var olan bir yapımız var, demokratik yolla seçilmiş temsilcilerimiz var onların sesine kulak verin, biz barışı, çözümü isteyen ve çözüm iradesi güçlü bir toplumuz dolayısıyla demokratik dünyanın bizim sesimize de kulak vermesi ve uluslar arası görünürlüğümüzün engellenmemesi gerekir” diye konuştuklarını belirtti.

Siber, bu sorunun sağduyuyla sonlanması ve Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın bir sorun olmaktan çıkmasını hep beraber sağlamaları temennisinde de bulundu.

1421251758.jpg

1421251759.jpg

1421251757.jpg