Meclis Başkanı Sibel Siber, uluslararası toplumun, Kıbrıslı Türklerin varlığına saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Siber, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle adaya gelen yabancı parlamenterleri kabul etti.

“AMBARGONUN NEDENİ ANLAŞILMAZ”

Meclis Başkanı Siber, kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklere ambargo uygulanmasının nedeninin anlaşılmaz olduğunu ve Kıbrıslı Türklere uluslararası toplumda temsiliyet hakkı verilmesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıslı Türkler olarak uluslararası toplumun Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda varlığını kabul etmesini istediklerini ancak uluslararası toplumun bunu yapmadığını ve aksine ambargo uyguladığını ifade eden Siber, Kıbrıslı Türklerin uluslararası organizasyonlarda yer alma girişiminin Kıbrıslı Rumlar tarafından da her zaman engellendiğini belirtti.

Çözüm planının Kıbrıslı Rumların hayır oyuyla reddedildiği 2004’ten önce Avrupa Birliği’nin,  Kıbrıslı Türklere ambargoların kaldırılması sözü de verdiğini kaydeden Siber, “Uluslararası toplum bize neden böyle davranıyor ?” diye sordu.

Kıbrıslı Türklerin 1960 Cumhuriyeti döneminde de kendi seçimlerini yaptığını, 2004’te çözüm planı için yapılan referandumda da ayrı sandıklarda kullandığına işaret eden Siber, Kıbrıslı Türklerin varlığına uluslararası toplum tarafından saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

1468923486.jpg

“GÜNEY KIBRIS’TA BARIŞ İÇSELLEŞTİRİLMELİ”

Kıbrıslı Türklerin iki bölgeli bir çözümü desteklediğini, bunu 2004’te çözüm planına evet diyerek de gösterdiğini kaydeden Siber, ancak “barışla desteklenmeyen bir çözümün kalıcı olamayacağını” dolayısıyla barışın da Güney Kıbrıs’ta içselleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Siber, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’ta maruz kaldığı saldırıların Kıbrıslı Rumların bu konu üzerinde çalışması gerektiğini gösterdiğini ifade etti.

1974’ün Kıbrıslı Türkler açsısından önemli bir dönüm noktası olduğunu, 1974-1963 yılları arası Kıbrıslı Türklerin, gettolara sıkıştırılmış, tüm temel hakları elden alınmış durumda olduğunu, 500 kadar Kıbrıslı Türk’ün işlerinden eve dönerken veya evlerine giderken kaybolduğunu anlatan Meclis Başkanı Siber, savaşı yaşayan bir halk olarak, dünyanın her köşesinde barışın yerleşmesini temenni ettiklerini söyledi.

Makendonya, Sudan, Pakistan, Macaristan, Uganda, İngiltere, Bulgaristan ve Azerbaycan’dan milletvekilleri de görüşmede yaptıkları konuşmalarda, Kıbrıs’ta bir çözümü desteklediklerini, çözüm için katkıda bulunmak, çözümün gidişatıyla ilgili bilgi almak istediklerini söylediler.

Görüşmede, Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı da hazır bulundu.