Meclis Başkanı Sibel Siber ve beraberindeki Meclis heyeti, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Başkanı Saber Chowdhury ile görüştü.

Meclisten verilen bilgiye göre, görüşmede PAB için gözlemci üye olma konusunda destek talep edildi.

Görüşme, Siber ile CTP Milletvekili Ahmet Gülle, UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, DPUG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ve TDP Milletvekili Zeki Çeler’in da katıldığı Zambia’nın başkenti Lusaka’daki Parlamentolar Arası Birlik (PAB) toplantısı sırasında yapıldı

Cumhuriyet Meclisi BaşkanıSiber,  Chowdhury ile yaptığı görüşmede, PAB’a gözlemci üyelik statüsü konusunda destek istedi.

Konuşmasında PAB Başkanına,  Kıbrıslı Türklerin İslam İşbirliği Parlamentolar Arası Birlik (ISIPAB) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nda gözlemciüyeliği bulunduğunu belirten Siber, Avrupa Karma Parlamentolar Meclisi (AKPM)’de  Kıbrıs Türk halkını iki milletvekilinin sürekli temsil ettiğini  söyledi. Siber, Parlamentolar Arası Birlik’tede Kıbrıs Türk halkının temsiliyetinin önemini vurgulayarak, PAB Başkanı’ndan  gözlemci üyelik statüsüne destek vermesini istedi.Siber, bu girişimin ayrıca çözüm sürecine de katkısı olacağına inandığını belirtti.

Tanınmış olsun veya olmasın, bir halkın  demokratik seçimlerle göreve gelmiş  temsilcilerinin uluslararası toplantılarda yer almasının engellenmemesi gerektiğini vurgulayan Siber, ayrıca PAB bünyesinde düzenlenen Kadın Meclis Başkanları toplantısına ve yine Kadın Parlamenterler toplantılarına  kadın milletvekillerinin katılabilmesi yönünde destek talep etti.

Dünyada arzulanan barışın  ancak halklar arasında diyalog, empati ve uzlaşı ile mümkün olabileceğini belirten Sibel Siber, dünya ülkelerinin parlamentolarının temsil edildiği toplantılara katılmanın önemine işaret etti. 
Siber, Kıbrıs’ta iki halkın yaşadığını ve bulunacak çözümün de iki halk arasında olacağını bütün dünyanın kabul ettiğini buna rağmen, bir tarafın sürekli izole edilerek yok sayılmaya çalışıldığını söyledi. Rum tarafının bu tür temsiliyet girişimlerini sürekli engellediğine de dikkat çeken Siber, bunun çözüm ruhuna ve karşılıklı güven algısı oluşmasına da aykırı olduğunu  belirtti.

“Güven artırıcı adım, her iki tarafın varlığına karşılıklı saygı duymak, kurumlarını yok saymamaktır” diyen Siber, Rum tarafının bu konudaki tutumundan vaz geçmesi gerektiğini, bunun için de demokratik dünyaya görev düştüğünü söyledi.  Kıbrıs’ta çözümü ve barışı destekleyen  Kıbrıs Türk  halkının sesine ambargo konmaması gerektiğini belirten Meclis Başkanı Siber, gözlemci üyelik ile ilgili talebi içeren mektubu PAB Başkanı Chowdhury’e verdi.

1458907019.jpg

PAB BAŞKANI CHOWDHURY

PAB Başkanı Chowdhury, Kıbrıs’taki çözüm sürecinde taraflar arası müzakerelerin olumlu bir havada geçmesinden dolayı memnuniyetini dile getirerek Kıbrıs Türk heyetini PAB toplantılarında görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Chowdhury, Kıbrıs'ta çözümü ve diyalog sürecini desteklediklerini ifade ederek Kıbrıslı Türklerin uluslararası platformlara katılımlarının ve görüşlerini aktarmalarının önemli olduğunu belirtti; ayrıca PAB’da gözlemci üye olma konusunu, ilgili birimlerle, mevcut kurallar çerçevesinde değerlendireceklerini ve yanıt vereceklerini söyledi.

Chowdhury Adada çok uzun bir süredir devam eden sorunun bir çözüme ulaşması ve böylece önümüzdeki yıl  Bangaldeş’de gerçekleştirilecek PAB toplantıları çerçevesinde Kıbrıslı Türk ve Rum milletvekillerinin katılımı ile gerçekleşen “Yuvarlak Masa” toplantısına da gerek kalmaması arzusunu dile getirdi.

MECLİS HEYETİ CHUNGONG’LA DA GÖRÜŞTÜ

Cumhuriyet Meclis heyeti ayrıca, 125 yıllık Parlamentolar Arası Birlik tarihinde ilk kez bir Afrikalı olarak Genel Sekreterliğe seçilen Martin Chungong ile de kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

PAB Başkanı ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı arasındaki ilk görüşme 2014 yılında Cenevre’de gerçekleşmiş ve o dönemdekiPAB Başkanı Abdelwahad Radi’ye  ve Genel Sekreter Anders B.Johnsson’a gözlemci üyelik ile ilgili istek Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından  iletilmişti.

1458907002.jpg