Cumhurbaşkanı adayı ve Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber’in Kasım 2014’te Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (AKPA) gazetecilerinden gelen bir grubu kabulü esnasında yaptığı konuşmada “but we dont want recognition”, (fakat biz tanınmak istemiyoruz) demesi “Büyük bir gaf” olarak değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı adayı ve Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber’in Kasım 2014’te Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (AKPA) gazetecilerinden gelen bir grubu kabulü esnasında yaptığı konuşma eleştirilere konu oldu. Konuk gazetecileri Meclis’te ağırlayan ve CTP-BG Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çağlar ile UBP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu’nun da katıldığı toplantıda Sibel Siber’in yaptığı konuşma esnasında bir noktada, “but we dont want recognition”, (fakat biz tanınmak istemiyoruz) demesi “Büyük bir gaf” olarak değerlendirildi. 

“Açıklamanın ardından gazetecilerin ilgisi bitti…”

Konuyu gazetemize anlatan UBP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu, Siber’in AKPA gazetecilerinden gelen bir grubu kabulü esnasında yaptığı konuşmada “but we dont want recognition”, (fakat biz tanınmak istemiyoruz) dediğini, bunun üzerine gazetecilerin çoğunun kayıt cihazlarını kapattığını söyledi. Ertuğruloğlu, gazetecilerin meclis başkanının konuşmasının ardından, ilgisini kaybettiğini gözlemlediğini söyleyerek şöyle dedi:

“Tanınma istemeyen bir devlet yetkilisinin söyleyeceği başka bir şeyin bir anlamı yoktur diye düşünmüşlerdir. Hangi devletin yetkilisi özellikle Meclis Başkanı, meclisinin başkanı olduğu bir devletin tanınmasını istemez ki! O anlamda gazetecilerin ilgilisi benim izlediğim kadarıyla bitti. Ben müdahale ettim.” 

“Ana muhalefet partisi olarak böyle bir görüşe sahip olmadığımızı söyledim.”

Ertuğruloğlu, daha sonra toplantıda kendisinin bir konuşma yaptığını ve ana muhalefet partisi olarak böyle bir görüşe sahip olmadıklarını ifade ettiğini belirtti. Ayrıca, Meclis Başkanı’nın gündeme getirdiği bütün şikâyetlerin (izolasyonlar, ambargolar vs…) temelinde, KKTC’nin tanınmamış olmasının yattığını söylediğini anlatan Ertuğruloğlu, toplantıda ana muhalefet partisi olarak tanınma istememe gibi bir politikaya sahip olmadıklarını ifade ettiğini kaydetti. Ertuğruloğlu, toplantı esnasında “tanınma olmadığı sürece adada gerçek bir anlaşma olmaz” dediğini belirterek, kendi konuşmasının ardından Meclis Başkanı Siber Siber’in herhangi bir yorumda bulunmadığını da kaydetti.

“Bizim aktif bir tanınma politikamız var da ben mi bilmiyorum?”

Ertuğruloğlu, daha sonra Sibel Siber’i gerek bütçe görüşmelerinde gerekse TV programlarında bu söylediği cümleden dolayı eleştirmesi üzerine Siber’in kendisiyle konuştuğunu , “Bizim aktif bir tanınma politikamız var da ben mi bilmiyorum?” diye sorduğunu anlattı. Ertuğruloğlu, kendisinin de Siber’e “Aktif bir tanınma politikamız olamamasını söylemek başka bir şeydir. Bunun nedeni müzakere sürecinin devam ediyor olmasıdır… Müzakere sürecinde biz aktif tanınma politikası güdemeyiz. ‘Tanınma istemeyiz’ demek başka bir şeydir” diye açıklama yaptığını kaydetti. Ertuğruloğlu,  Siber’in “Ben o anlamda bir şey söylemedim…” gibi bir cümle sarf ettiğini, kendisinin de Siber’e “O zaman yanlış anlaşıldığınızı düşünüyorsanız yabancı ziyaretçilerin yanında Türkçe konuşun, iyi İngilizce bilen biri tercüme etsin…” dediğini anlattı.

Hakkındaki iddiaları yanıtlaması için dün akşam saatlerinde aradığımız Meclis Başkanı Sibel Siber ve Özel Kalem Müdürü Ahmet Muratoğlu’na ulaşamadık. CTP-BG'nin  Basın Sorumlusu Ayşemden Akın, Siber’in dün köy ziyaretlerinde olduğunu ve yüksek bir ihtimalle istirahatta olabileceğini belirtti.