Rahme Çiftçioğlu

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, ülkede 29 Kasım’a kadar yağış beklenmediğini kaydederek, “Kurak bir kasım yaşıyoruz ancak ‘bu yıl kurak geçecek’ demek için henüz erken” dedi.

Adaya yaklaşık 1 ay önce, 31 Ekim ile 1 Kasım tarihlerinde yağış düştüğünü, Karpaz’daki bazı yerler dışında metrekareye düşen yağışın normalin çok altında olduğunu söyleyen Buran, “Kuzey yarım kürede kasım ayı boyunca yüksek basınç sistemi hakim. Bizdeki gibi Avrupa’da ve Türkiye’de de yağış azlığı var” dedi.

Buran, 2016’nın son aylarıyla ilgili hava tahminlerini Türk Ajansı Kıbrıs (T.A.K) muhabirine aktararak, “Önümüzdeki 3 ayda Kıbrıs’ta hava sıcaklığının mevsim normallerinde veya mevsim normallerinin biraz üzerinde, yağışların normalin altında olması bekleniyor” açıklamasında bulundu.

“DÜNYAYLA BİRLİKTE BİZ DE ISINIYORUZ”

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nın geçtiğimiz günlerde küresel ısınmanın devam ettiğini yönünde açıklama yaptığını anımsattı.

2016’nın Ocak ayından Ekim ayına kadar olan 10 aylık dönemi kapsayan değerlendirmede hava sıcaklıklarının ortalama sıcaklıkların 1.2 derece üzerinde seyrettiğinin belirlendiğini söyleyen Buran, Kuzey Kıbrıs’taki hava sıcaklığının ortamla sıcaklıkların 1.4 derece üzerinde olduğunun tespit edildiğini belirti.

Buran, “Dünyayla birlikte biz de ısınıyoruz” dedi.

ARALIK, OCAK VE ŞUBAT DEĞERLENDİRMESİ... SICAKLIKLAR NORMALLERİN ÜZERİNDE OLACAK

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, aralık ayında hava sıcaklığının normallerin yarım ile 1 derece üzerinde geçmesini, yağışların ise mevsim normalleri civarında veya altında olmasını beklediklerini söyledi.

Buran, ocak ayında hava sıcaklığının mevsim normallerinin yarım ile 1 derece üzerinde geçmesini; yağışın Doğu Mesarya, Doğu Sahil ve Karpaz bölgesinde normalin altında, diğer bölgelerde ise normalleri civarında olmasını beklediklerini açıkladı.

Raif İlker Buran, şubatta hava sıcaklığının normallerin 1 ile 1.5 derece üzerinde seyredeceğini; yağışın ise normallerde veya altında olacağını kaydetti.

“EL NİNO ŞARTLARI ORTADAN KALKTI AMA...”

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, küresel ısınmanın tetikçisi olarak gösterilen El Nino şartlarının Mart 2016 itibarıyla ortadan kalktığını, Orta Pasifik ve Güney Amerika kıyılarında sıcaklığı artan okyanus sularının soğumaya başlığını dile getirerek, “Şu anda El Nina durumu izleme şartları geçerli. Ancak çalışmalar El Nino’nun ertesi yılında da bölgede yağışın normallerin altında olduğunu gösteriyor” dedi.