Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Bahar Saner’in dün verdiği karar ile ülkede bir ilk yaşandı ve KTHY önünde gerçekleşen eyleme sert müdahalede bulunan hem polis memuru hem de Polis Teşkilatı suçlu bulundu.

BİR İLK YAŞANDI

Ülkemizde bir ilk yaşandı. 19 Temmuz 2011 tarihinde, TC Başbakanı Erdoğan ve “Besleme” krizi ile başlayan süreci protesto eden ve sert polis müdahalesi ile karşılaşan eylemcilerden Mehmet Taşker’in Polis teşkilatı ve polis memuruna yönelik açtığı davada mahkeme Polis teşkilatı ve polis memurunu suçlu buldu.

YARGIÇ SERT ÇIKTI

Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Bahar Saner, Polis Teşkilatı’nı ve davacı Mehmet Taşkeri darp eden polis memurunu suçlu bularak maddi tazminat cezası ile cezalandırdı. Yargıç Saner Anayasal eylem hakkını kullanan bir gruba müdahale edilmesine dair verilen ifadelere itibar edilemeyeceğinin altını çizdi.

Lefkoşa’da 19 Temmuz 2011 tarihinde dönemin TC başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıslı Türkler’e “besleme” deyişi ile Kıbrıs politikalarını ve adaya gelişini protesto etmek amacıyla KTHY önünde toplanan eylemcilerden Mehmet Taşker, kendisini darp eden polis memuruna ve Polis Genel Müdürlüğü’ne karşı açmış olduğu tazminat davasını kazandı. Taşker’in Avukatlığını Öncel Polili’nin yürüttüğü davada Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Bahar Saner verdiği kararında hem polis teşkilatını, hem de darp eden polis memurunu suçlu bularak 3 Bin Türk Lirası ve yasal faiz olmak üzere maddi tazminat cezası ile cezalandırdı.

POLİSİN SAVUNMASI YETERLİ BULMADI

Polis Genel Müdürlüğü’ünün davaya getirdiği savunmalar arasında “eylemin yapıldığı bölgedeki yolun trafiğe kapatılması suretiyle kamu düzeninin bozulması, polisi müdahale etmek durumunda bırakmıştır” ifadesi bulunuyordu.

Başkan Bahar Saner vermiş olduğu kararında yolun belli anlarda trafiğe kapatıldığının fotoğraflardan anlaşıldığı ancak bunun kamu düzenini bozmak olarak değerlendirilemeyeceğine bulgu yaparak polisin eylemcilere yapmış olduğu müdahalenin yersiz olduğunu söyledi. Polisin bir diğer savunmasının ise “karşıt grubun varlığı nedeniyle güvenliği sağlamak” ifadesi olduğunu, ancak varlığı bile kanıtlanamamış olan bir grup için anayasal eylem hakkını kullanan bir gruba müdahale edilmesine dair verilen ifadelere itibar edilemeyeceğinin altını çizen Başkan Bahar Saner Polis teşkilatını ve davacı Mehmet Taşkeri darp eden polis memurunu suçlu bularak 3000 TL maddi tazminat cezası ile cezalandırdı.

283063_1814205005986_7197528_n.jpg

OLAY NASIL GELİŞTİ?

TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıslı Tüklere yönelik “besleme” ifadelerini kullanması sonrasında Erdoğan’ın 20 Temmuz törenleri için 2011 yılında gerçekleştirdiği ziyaret sırasında KTHY önünde bir grup eylemci eylem gerçekleştirdi. Eyleme polis sert şekilde müdahalede bulundu ve bazı eylemciler darp edildi. Eylem sonrasında gözaltına alınan 6 eylemci aleyhine polisi darp ve görevinden men iddiası ile dava açıldı ve 2014 yılı Eylül ayında dava karara bağlandı. Yargılanan 6 eylemci ile ilgili yargı süreci tamamlandı ve eylemciler suçsuz bulunarak beraat etti.

Süreç içerisinde polis teşkilatı ve fotoğraf karelerine ve videolara yansıyan darp görüntülerinde de göze çarpan davacı Mehmet Taşker’in polis aleyhine açtığı davada şiddet görülmesi nedeni ile tazminat talebinde bulunuldu.