Güren TİLKİ

Güzelyurt’taki hayvan üreticileri, süt paralarının kendilerine ödenmediği ve kendilerine kalitesiz yem satıldığı gerekçesiyle mağduriyet yaşadıklarım söyledi. Bostancı’da bir araya gelen üreticiler, ithal edilen hayvan yemlerinin kalitesiz olduğundan şikayet ederek, büyük sorunlarla boğuştuklarını belirtti.

Üreticiler, sorunlarının çözülmemesi halinde şiddetli ve ses getirecek eyleme gideceklerini açıkladı.

Cemal Darbaz: Eve yiyecek götüremiyoruz

Cemal Darbaz, hayvan üreticisinin battığım belirterek, üretilen ürünün karşılığının alınamadığını söyledi. Çeklerinin geri döndüğünü, ekonomik çöküntüde olduklarını ifade eden Darbaz, eve yiyecek götüremeyecek duruma geldiklerini belirtti.

Darbaz, sorunlarının çözümü için hiçbir muhatap bulamadıklarını, bakanlık ve imalatçı arasında kaldıklarını söyledi.

Semerci: Hayvanlar bozuk yemlerden hasta oldu

Nihat Semerci de, Güney’den geldikleri günden bugüne sektörün hiç bu kadar zora girmediğini belirtti.

“Hükümet elini nere attıysa, yüzüne gözüne bulaştırdı” diyen Semerci, yurt dışından ithal edilen balaların çok pahalı olduğunu söyledi. Semerci, balaların tonunun 350 TL’ye satıldığını ancak “üreticinin bunu alacak parası var mı?” diye soranın olmadığını belirtti.

İthal edilen yemlerin hayvanlara zarar verdiğini anlatan Semerci, hayvanların düşük yaptığını veya hasta olduğunu söyledi. Nihat Semerci, süt kurumunun üreticinin sütlerini imalatçıya peşkeş çektiğini iddia ederek, paranın da tahsil edilemediğini öne sürdü.

Güneş: Yok oluyoruz

Taşkın Güneş, Tarım Bakanhğı’m üreticiyi batırmakla suçladı.

Güneş, Hayvancılar Birliği’nin sessizliğini anlayamadıklarını, sorunlara duyarsız davrandığını belirtti. Hayvancılığın yok olmaya başladığını ifade eden Güneş, birliği göreve davet etti.

Taşkın Güneş, yetki almayan, sorunları çözmeyen hükümete karşı eylem yapılması gerektiğini belirtti.

Fahri Darbaz: Paralarımız ödenmiyor

Fahri Darbaz, Güzelyurt’ta küçük ve büyük baş hayvan üreticiliği yaptığını ayrıca narenciyeyle uğraştığını ifade ederek, “Ne yazık ki, hiçbirinden para gelmiyor” dedi. Darbaz, süt ve narenciye paralarının ödenmediğini söyleyerek, hayvancılıktaki sorunlara dikkat çekti. Hayvanlarının çoğunun gebe olduğunu ancak hastalıktan dolayı telef olduklarını belirten Darbaz, Hayvan Üreticileri Birliği’nin bakanlığı sıkıştırmasını ve taleplerini iletmesini istediklerini söyledi.

Darbaz, küçükbaş hayvan üreticisi için öngörülen banka kredisinin kasım ayında verileceğini ifade ederek, bu süreye kadar hayvanların hepsinin öleceğini belirtti.

Denizkurdu: Devlet bize borçlu

Özdem Denizkurdu ise ayda iki kez üreticiye verilen paranın ayda bire indirildiğini söyledi. Şimdiki durumda ödemelerin geciktiğini ve devletin kendilerine borçlu kaldığını ifade eden Denizkurdu, “Bu paralar ne zaman ve nasıl ödenecek?” diye sordu.

Beteri: Kredi için taahhüt imzalatıyorlar

Niyazi Beteri, ithal edilen yemlerin bozuk olduğunu belirterek, hayvanların telef olduğunu söyledi. Hayvanların süt veriminin düştüğünü ifade eden Beteri, üreticinin başka yem almak zorunda kaldığını belirtti.

Kaba yem ve balyada devletin ithal ettiği ürünün, üreticiye senet karşılığında verileceğinin söylendiğini ifade eden Beteri, “Bakanlar Kurulu veya Toprak Ürünleri Kurumu ’nun belirleyeceği fiyatı veya ödeme koşullarına kabul ederim” taahhüdüyle para verildiğini belirtti.