Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, terörle mücadele konusunda, "Elbette şunu çok iyi biliyoruz, öldürerek bu iş bitmez. Ama diz çöktürmeden bırakmayacağız. Silahlar tamamen bırakılana kadar bu mücadele sürecek" dedi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesinin akademik yılı açılışına katılmak üzere kara yolu ile Tokat'a gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ı Vali Cevdet Can, AK Parti Tokat Milletvekilleri Coşkun Çakır, Celil Göçer, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, AK Parti Tokat Milletvekili Adayı Zeyid Aslan tarafından karşıladı. Bakan Işık, akademik yılın açılış töreninde öğrencilere "Bilim ve Teknolojide Derinlik, Yenilik ve Sanayide Yetkinlik Stratejisi" konulu ilk dersi verdi. Konuşmasında terörle mücadelede savunma sanayinin geldiği noktayı değerlendirerek yaşanan terör olayları ile ilgili önemli mesajlar veren Bakan Işık, "Şu son dönemde terörle mücadelede çok yoğun bir süreç yaşıyoruz ve şehitlerimiz var. Allah rahmet eylesin. Ama değerli arkadaşlar özellikle savunma sanayinin, uzay sanayinin bu araştırmalara son dönemde yaptığımız yatırımın şu son 75 günlük süreçte son derece önemli sonuçlarını aldık. 35 yıllık terörle mücadelede özellikle PKK terör örgütü ile mücadelede şu son 75 gün kadar sonuç aldığımız hiç bir dönem olmadı. Elbette şehitlerimiz oluyor. Haince el yapımı patlayıcılarla şehit ediyorlar askerlerimizi. Karşı karşıya gelmekte çok ciddi korkuyorlar" diye konuştu.

TEKNOLOJİDE "YERLİ" DÖNEMİ

Türkiye'nin terörle mücadelede kendi yerli teknolojilerini kullanmaya başladığını anlatan Işık, şunları söyledi:

"Göktürk 2 uydumuz 2.5 günde bir kandilin üzerinden geçiyor. 2.5 gün içerisinde oradaki fiziki farklılaşmayı anında program belirliyor yerel istihbaratlar onun ne olduğunu tespit ediyor, bu bir mühimmat deposu mu, eğitim alanımı mı yoksa cephanelik mi neyse nedir diye ona göre oradaki hedefler nokta atışı ile vuruluyor. Eğer bu uyduyu kendi geliştirmeseydi başka bir ülkeden almış olsaydı çok büyük bir ihtimalle Kandil'in üzerine geldiği zaman uydu kararacaktı. Şimdi Allah'a şükürler olsun bunu biz kendimiz orada 2.5 günde bir her geçişte orada ne oluyor ne bitiyor görüyoruz. İnşallah şu anda çalışmalarını başlattık, metro altı çözünürlükte yeni bir uydu. Şu anda onun çalışmalarını yürütüyoruz."

"ELBETTE ŞUNU ÇOK İYİ BİLİYORUZ ÖLDÜREREK BU İŞ BİTMEZ AMA DİZ ÇÖKTÜRMEDEN BIRAKMAYACAĞIZ"

Türkiye'nin artık insansız hava araçlarında dışa bağımlı olmadığını ifade eden Bakan Işık, "O bölgedeki tüm hareketliliği insansız hava araçlarımızla tespit ediyoruz ve kendi akıllı mühimmatlarla, güdümlü mermilerle nokta atışı yaparak terörist hedefleri imha ediyoruz. Şu ana kadar bin 300 üzerinde terörist etkisiz hale getirildi. 700-800 civarında yaralı var. 300'ün üzerinde teslim olan terörist var. İnşallah bu mücadeleyi kendi teknolojimizi kullanarak daha yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Artık nüfus edici bombalarımızı kullanmaya başladık" dedi.

Dünyanın en gelişmiş nüfus edici bombasını Türkiye'nin geliştirdiğini anlatan Işık, "Artık mağara falan tanımıyoruz. Elbette şunu çok iyi biliyoruz öldürerek bu iş bitmez. Ama diz çöktürmeden bırakmayacağız. Silahlar tamamen bırakılana kadar bu mücadele sürecek. Bunun için özellikle vurguluyorum, 13 yıllık savunma sanayine yaptığımız yatırımın bugün sonuçlarını alıyoruz. 13 yıldır özellikle savunma sanayinin yerli imkanlarla geliştirilmesi için mücadele ediyorduk, yüzde 24'le ilk geldiğimizde yerlilik oranı şu an an yüzde 60'a yakın orana ulaştık. Nitelik çok arttı. Artık sadece kendi ihtiyaçlarımızı karşılamıyoruz. Amerika'nın skorsy helikopterlerini en kritik parçalarını Türkiye'de üretir hale geldik" ifadelerini kullandı.

El yapımı patlayıcıların önceden tespiti ve imhasına yönelik çalışmayı başlattıklarını ifade eden Yıldırım, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bir tek askerimiz, polisimiz şehit olsun istemiyoruz. Bununla ilgili ülkemizin bütün imkanlarını seferber ettik. Bu çalışmalar büyük bir kararlılıkla devam ediyor."