366 İnisiyatifi Sözcüsü Sadık Gardiyanoğlu, UBP döneminde işe alınan işçilerin CTP döneminde işten çıkarılmasını eleştirdi, şimdi yapılan istihdamların tümünün partizanca olduğunu ileri sürdü.  

İş azlığı gerekçe gösterilerek işten çıkarıldıklarını belirten işçiler, “2013’te de kadrolu olarak devam ettiğim halde işten çıkarıldım ve yerime, temizlik bölümüne bakan başka birini aldılar, kimse bizi işe almıyor” şeklinde konuştu.

ÖZGE KİZİR

Kartal Harman’ın hazırlayıp sunduğu ve Genç TV’de yayınlanan, “Ayaküstü 1 Saat” programının pazartesi akşamki konukları CTP-DP hükümeti döneminde kadrolandıktan sonra işten durdurulan vatandaşlar oldu.

Programa işten durdurulan vatandaşlarla birlikte katılan 366 İnisiyatifi Sözcüsü Sadık Gardiyanoğlu, “UBP ile birlikte ‘Kurultay istihdamı’ diye adlandırılan olayla işçiler bildiğiniz gibi bir süreç yaşamıştı. Hatırlayacağınız gibi 28 Temmuz 2013 seçimlerinden sonra hükümete gelen CTP ve DP, özellikle 2013’te kamuya istihdam edilen geçici işçi ve memurları hedef tahtası haline getirdi” şeklinde konuştu. İlk olarak kamuoyunda “bu işçilerin işe alınması yasalara aykırı” denildiği, daha sonradan “işe alım şekline göre uygun değildir” yorumunun yapıldığını hatırlatan Gardiyanoğlu, “Biz de başsavcılıktan yazı aldık ve başbakanlığa ilettik. İlerleyen zamandalar da ise etik kavgasına tutuştuk. ‘Etik değil’, ‘fırsat eşitliğine ve anayasaya aykırı’ diye sorunlar ortaya sunulmaya başladı. Hükümet tarafından kamuoyu önünde 366 kişi Vakıflar ve Kooperatif çalışanları küçük düşürüldü. Biz de kalktık ve 366 kişi Meclis’in önünde eylemler yaptık ve sesimizi taleplerimizi dile getirmeye çalıştık” dedi.

“CTP’liler istihdam edilsin diye…”

Taleplerinin, kamuya istihdam edilen geçici işçi ve kooperatif çalışanlarına ve kamu hizmetine girmek isteyen herkese sınav yapılması olduğunu ifade eden Gardiyanoğlu, özel sektörde transferin engellenmesi ve bütün partilerin gençlere istihdam açısından destek olma gibi taleplerinin olduğunu söyledi.  Bunun için Mecliste ve Başbakanlık’ta eylemler yaparak 8 ay mücadele verdiklerini hatırlatan Gardiyanoğlu,  Hükümetin büyük ortağı olan CTP’nin Genel Sekreteri Kutlay Erk’in “Ben söz verdim, CTP’de üye olan gönül vermiş gençleri işe almak zorundayım” dediğini savundu. Gardiyanoğlu, bu kişilerin işe alınabilmesi için de UBP’nin istihdam ettiği geçici işçi ve kooperatif çalışanlarının yasaya aykırı bir şekilde işten çıkarıldığını belirterek, mahkeme sürecinin bu konuda devam ettiğini vurguladı.

“Etikten bahsediyorlardı!”

Gardiyanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Neden bu kişiler isyan bayrağını çektiler konusuna gelirsek, etikten, doğruluktan, dürüstlükten söz eden ve ‘KKTC’de yaşayan bütün gençleri kucaklayacağım’ diyen şu andaki mevcut hükümet, son 6 ayda Elektrik Kurumu hariç 542 istihdam yapmıştır. Etikten bahseden hükümete biz şimdi soruyoruz: Aldığınız 542 kişinin sınavı yapıldı mı? Münhal açıldı mı? Hangi kriterler göz önünde bulunduruldu? Bu soruların cevabını almak istiyorum. Etikten bahsederek göreve gelen hükümet yaptığı istihdamlarla ilgili hangi şeffaf politikaya girdi.

“İstihdamların tümü partizanca”

Bunları sorgulamak için biz buradayız. KKTC halkı gözünü açmalı ve kimlerle çalıştıklarını, kimlere destek verdiklerini görmeli. İşten çıkarılanlar bir yıldır işsizler. Arkadaşlarım adına şunu söylemek istiyorum: Gelen Gideni Arattı. Şu anda hükümetin yapmış olduğu istihdamlar hepsi tamamıyla partizancadır. CTP’yi kınıyoruz.

“UBP aldı diye…”

UBP döneminde Levazım Bölümü’ne Ziraat Mühendisi istihdam edilmişti. Sonra ‘bu bölümde bu kişiye ihtiyaç yoktur’ dediler ve yerine Edebiyat Öğretmeni’ni işe aldılar. En önemlisi Vakıflar Bankası çalışanlarıdır… Sayıları 24 kişidir. Bu kişiler 2009’dan 2013’e kadar tamamen yasaya uygun olarak işe alındılar. Hepsi de UBP zamanında işe alındılar diye işten çıkartıldılar ve bize açıklama olarak almış olduğu siyasi kararın arkasında olduklarını söylediler.”

Ülkede büyük bir haksızlığın yaşandığını vurgulayan Gardiyanoğlu, bu kişilerin işten çıkarılmalarının ardından tekrar yeni işçilerin alınmasını eleştirdi.

İşten çıkarılan işçiler de konuk oldukları programda işten çıkarılmalarının ardından neler yaşadıklarını anlattılar:

Suna Aygün: “Bu süreci çok kötü geçirdim”

“Lefke Şubesi’nde veznedarlık yapıyordum ve durdurulduk. Şubat tatilinde izine çıkmıştım 3 günlüğüne… Gece bana telefon geldi iş azlığı ve münhalsız alınma nedeniyle işten çıkartıldığımı öğrendim. Lefke Şubesi şu anda haftanın 3 günü kapalıdır ve bölge halkı bu durumdan çok şikâyetçi. Bu süreci çok kötü geçirdim. Evde çocuğum var, geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Başvurular yapıyoruz, ama hiç kimse işe almıyor.”

Nevin Beşir: “Bir yıldır çalışmıyorum”

“Bir yıldır çalışmıyorum, evdeyim. Vakıflar Bankası’na eşimin tanıdığı aracılığıyla işe alındım ve işimi özveriyle yapıyordum. Yarı ayağımız da CTP tarafındaydı. Babam Gürsel Erkut CTP delegesidir. Durdurulma anımızı birebir yaşadım. CTP Sekreteri olan bir bayan ‘sizin alınma şekliniz yanlıştır ve durdurulacaksınız’ şeklinde konuştu ve cevap vermemize izin vermedi. Sormak istiyorum, şimdi alınanlara sınav yapılıyor mu? Bunun cevabını almak istiyorum. Bilsinler ki bir aile daha kaybettiler oy vermeyeceğiz.”

Meral Engin: “Kadrolu olarak devam ettiğim halde işten çıkarıldım”

“Vakıflar Bankası’nın Çarşı Şubesi’nde, temizlik bölümünde çalışırdım. 2011’de oraya başladım. Yani kurultay istihdamı değilim. 2012’de sözleşmeli olarak devam ettim. 2013’te de kadrolu olarak devam ettim. Kadrolu olarak devam ettiğim halde işten çıkarıldım ve yerime, temizlik bölümüne bakan başka birini aldılar. Kızımı evlendirmek üzereydim, borçlandım. Şimdi çocuk bakarak harçlığımı çıkarıyorum.”