Pelin Yükselay

Diyalog’un, Kuzey Kıbrıs’ta Başkanlık sistemine ilişkin başlattığı tartışmaya, eski Başbakan ve eski bakanlardan sonra bu kez muhtarlar katıldı.

Görüşlerine başvurulan 18 muhtardan 14 tanesi KKTC’de Başkanlık sistemine geçilmesinin tam zamanı olduğunu belirtirken, 3 tanesi şimdiki sisteminin devamını savundu. Muhtarlardan biri de bu konuda acele edilmemesini önerdi.

Muhtarlar Birliği Başkanı Hüseyin Barbet Başkanlık için Serdar Denktaş’ı aday gösterdi. Alaniçi Muhtarı Cemal Yıldız, Başkanlık Sitemini desteklemekle birlikte “bize bir Vali de yeter” dedi.

Muhtarlar ne dedi?

Hüseyin Barbet (Yukarı Dikmen Muhtarı): Ben ülkemizde de başkanlık sisteminin uygulanmasını istiyorum ve destekliyorum. Türkiye’deki referandumda da Evet’i desteklediğim gibi, ama Hüseyin Özgürgün’ün başkan olmasını istemiyorum. Serdar Denktaş başkan olsun ama Özgürgün olmasın. O başkan olacaksa desteklemem. 

Mehmet Erdoğdu (Turunçlu Muhtarı): Şimdi Güney Kıbrıs’taki başkanlık sistemi iyi, uygulanabilir bir sistem. Ancak Suriye’deki başkanlık sistemi, Beşar Esad’a diktatörlüğü getiren bir sistem. Bu yüzden başkanlık sisteminin içeriğine göre karar vermek gerekiyor. Ülkeye başkanlık sistemi getirilmek istenirse, ben önce içeriğine bakılmalı, sonra karar verilmeli derim.

Akdoğan Muhtarı İsmail Kozanoğlu (Akdoğan Muhtarı): KKTC’de başkanlık sisteminin uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Parlamenter sistemde bürokratik işlemler daha fazla ve zordur, başkanlık sisteminde bürokratik işlemler azalır ve halk da rahat eder. Bu yüzden ülkemize başkanlık sisteminin gelmesinin iyi olacağını düşünüyorum. 

Bünyamin Arkoy (Çayönü Muhtarı): Başkanlık sisteminin gelmesini desteklerim. İstikrar açısından ülkemiz için çok daha iyi olacağına inanıyorum. Koalisyonlardan, sürekli değişen yönetimlerden bıktık. Bence başkanlık sistemi istikrarı getirir.

Derviş Dizliklioğlu (Taşkınköy Muhtarı): Başkanlık sistemi bence ülkemizde de uygulanmalı. Güney Kıbrıs’taki başkanlık sisteminin, KKTC’ye de uygun olduğu görüşündeyim. Güney’de Başkan’da denetleniyor. Bizde de öyle olmalı. Yıllardır gördük, parlamenter sistemde bir şey olmadı. Ülke hep yerinde saydı, tüm kesimler ağlıyor. Bence başkanlık sistemi çok daha iyi olacak.

Süleyman Güçlü (Kumsal Muhtarı): İlk kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti biliyorsunuz başkanlık sistemiyle yönetiliyordu ve başkanımız da Dr. Fazıl Küçük’tü. Biz o sistemin herhangi kötü bir tarafını görmedik. Şimdi de tekrardan başkanlık sistemine dönebiliriz. Hem belki böylelikle partizanlığında önüne geçilir.

Ömer Meraklı (Kalavaç Muhtarı): Bağımsızlığımızı kazandığımız takdirde neden olmasın? KKTC’yi ne zaman ki tanıtırız, Avrupa’nın her yerinde elçiliklerimiz olur, ülke kalkınır, paramız da olur, başkanlık sistemine geçeriz. Bence başkanlık sistemi fena değil.

Hacıbey Mehmetoğlu(Ziyamet Muhtarı): Ben başkanlık sistemine geçilmesini isterim ama ülke ne yazık ki buna hazır değil. Başkanlık sistemine geçilmesi için çok yol kat edilmesi lazım. Herşeyden önce sistem yok. Bazı şeyler olmalı, sonra başkanlık sistemi gelmeli.

Serdar İlhan (Çatalköy Muhtarı):  Ülkemizde başkanlık sisteminin uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Her şekilde ülkemiz için daha hayırlı olacaktır.

Bayram Avcı (Geçitköy Muhtarı): Ben başkanlık sisteminin uygulanmasını istiyorum. Bunca zamandır böyle gitti, bir şey değişmedi. Başkanlık sistemiyle istikrarın ve ilerlemenin gerçekleşeceğine inanıyorum. Türkiye’ye de ülkemize de başkanlık sistemi gelmeli.

Hüseyin Terzioğlu (Yuvacık Muhtarı): Bizim sistem artık çöktü. Başkanlık sisteminin uygulanmaya başlaması gerekiyor. Başkanlık sistemi geldiği takdirde, şimdiki sistemden çok daha iyi olacak. En kısa zamanda bizde başkanlık sistemi için referanduma gitmeliyiz.

Ali Yeşil (Mağusa Zafer Mahallesi Muhtarı): Başkanlık sisteminin uygulanması için çok uygun bir ortam var ülkemizde. Nüfusumuz az, ülkemiz küçük. Yönetmesi çok daha kolay olur. Bir an önce başkanlık sistemine geçmeliyiz. 

Cemal Yıldız (Alaniçi Muhtarı): Türkiye’de 16 Nisan referandumunda evet  çıktığı takdirde bize de başkanlık sisteminin geçirilmesi için çalışmalar başlayacaktır diye düşünüyorum. Ancak bunlara hiç gerek yok, Türkiye bir vali atasın bize ve kurtulalım. 

Yılmaz Uzmaner (Karaağaç Muhtarı): Başkanlık sistemi tabii ki ülkemiz için daha iyi olur. Şu anki sistem sürdürülebilir değildir. Bir an önce başkanlık sistemine geçilmesi lazım.

Yusuf Soyu (Çukurova Muhtarı): Başkanlık sisteminin ülkemiz için daha iyi olacağına inanıyorum o yüzden uygulanmalı.

Mutlu Karataşlı (Derince Muhtarı): Başkanlık sisteminin bizim toplumumuza uygun bir sistem olduğunu düşünmüyorum. O yüzden uygulanması taraftarı değilim.

Niyazi Bedel (Doğanköy Muhtarı): Başkanlık sistemi günümüzde bir çok yerde çöküyor. Ülkemizde küçük bir ülke. Başkanlık sisteminin bize uygun olacağını düşünmüyorum o yüzden bu sistem kalsın diyorum.

Mustafa Mesutoğlu (Selimiye Mahallesi Muhtarı): Ben başkanlık sistemine karşıyım, Türkiye’dekine de karşıyım, ülkemizde de olmasını istemiyorum. Ben aynı zamanda Türkiye vatandaşıyım, referandumda hayır oyu kullandım. Tüm yetkileri tek bir kişiye veremezsiniz. Meclisin suyu mu çıktı? Meclis düzgün çalıştıktan sonra hiçbir sorunumuz kalmaz.