Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada, “ Şöyle ki: Görüşmelerin tekrar başlaması için ve belli bir sürede tamamlanması şartı ile insanlık dışı ambargoların derhal sonlandırılması ve iyi bir komşu olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dolaylı olarak tanımaktan vazgeçerek doğrudan tanıması en akılcı yoldur” denildi.

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’in “Uluslararası tanınmış devlet biziz” demesine rağmen Kıbrıs sorununun çözümü için BM gözetiminde KKTC’yle görüşme yapmakta olduğuna işaret ederek bunu eleştiren Dernek, Anastasiadis’in meşru Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı değil, Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti Başkanı olduğunu belirtti.

BM’nin 1963 – 74 dönemini ve katliamlarını yok saydığını,  BM Kıbrıs Barış Gücü’nün her zaman meşru olmayan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Rum’un) yanında yer aldığını ifade eden TMT Mücahitler Derneği , “BM gerçekleri görmezlikten gelmektedir. Rum’un ambargo ve katliamlarına yardımcı olmaktan öte ne yapmıştır. Bunun en açık örnekleri 1964’de Larnaka’da, Limasol’da, Baf’ta, Erenköy’de ve 1967’de Geçitkale ve Boğaziçin’de ve  1974’de Muratağa Sandallar, Atlılar’da ve Taşkent’te yaşandı. Tüm bunlardan haberdar olan BM ve Uluslararası toplum sıkılmadan hala Rum’a Kıbrıs Cumhuriyeti diyor” dedi.