Rana Sarro Özadalı

Sıtma, leinshmane ve LSD hastalığını taşıyan sinek, hamam böceği ve fareler ile mücadelede, belediyelerin yapması gereken ilaçlamanın zamanında ve gerektiği şekilde yapılmadığı belirtiliyor.

Ülkede genellikle haşere ile mücadele yönteminin insan sağlığına zararlı olduğu ve sinekler ile mücadelede de yetersiz kalındığı kaydediliyor.

Bazı belediyeler, haşerelere karşı hiçbir ilaçlama yapmazken, büyük bir kısmı ise, biyolojik ilaçlama yerine maliyeti daha düşük olan ancak kansere yol açan ‘Permectin’ isimli ilacı kullanıyor.

Değirmenlik Belediyesi Sağlık Şubesi Sorumlusu Veteriner Şifa Berkan, “genellikle bu iş çok fazla profesyonel yapılmaz. Çok fazla çaba da harcanmaz” dedi.

Tabipler Birliği Eski Başkanı Dr. Suphi Hüdaoğlu da, sinek mücadelesinde belediyelerin çok yanlış bir yöntem uyguladığını belirtti.

Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu ise, belediyelerin haşere ile mücadele yöntemleri ile ilgili, Detay’a net bir yanıt veremedi. Kaymakam Değirmencioğlu, Lefkoşa Kaymakamlığı’nın bugünlerde gerçekleştireceği İlçe Emniyet Kurulu toplantısında, belediyelerin ilaçlama yöntemlerinin görüşüleceğini belirtti. Halbuki Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi, biyolojik ilacın larva döneminde yani Mart ayında etkili olduğunu, geç kalınması halinde kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalınabileceğini açıklamıştı.

HÜDAOĞLU: “FAYDASI YOK, KANSER ZARARI VAR”

Dr. Suphi Hüdaoğlu, “Sokak sokak gezerek araçlarla yapılan ilaçlamalar, hem sineklerin sadece yüzde 20’sine etkilidir. Hem de insanlara da çok zararlıdır. Belediyelerin kullandığı ilaç, permectin isimli ilaçtır. Kanser etkisi yapar. O yüzden yanlış bir uygulama. Bunun doğrusu sivrisinek kaynakları ile biyolojik yöntemlerle mücadele edilmesidir.” diye konuştu.

KAYMAKAM DEĞİRMENCİOĞLU: “BELEDİYELER DAHA BAŞLAMADI”

Lefkoşa Kaymakamlığı’na bağlı Lefkoşa, Gönyeli, Değirmenlik, Akıncılar ve Alayköy Belediyeleri’nin ilaçlama yöntemlerinin sorulduğu Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, belediyelerin haşere ile mücadele yöntemleri ile ilgili net bir yanıt veremedi.

Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Lefkoşa Kaymakamlığı’nın bugünlerde gerçekleştireceği İlçe Emniyet Kurulu toplantısında, belediyelerin ilaçlama yöntemlerinin görüşüleceğini belirtti.

Kaymakam Değirmencioğlu, “Lefkoşa Belediyesi ile Gönyeli Belediyesi tamamen konuştuğumuz ölçülerde yapıyor. Onlarla görüştük. Lefkoşa Türk Belediyesi’nde geçtiğimiz günlerdeki toplantıda, biyolojik ilaçla ilgili bir tartışma çıkmış. En son Başkan ile hemfikir oldular. Zararlı olmayan ilaçtan alım için karar verildi. Meclis Üyelerinin büyük bir kısmı, zararlı ilacın kullanılmasına karşı çıktı. Meclis Üyelerinin ısrarı üzerine zararsız olan maliyeti yüksek biyolojik ilaç kullanmaya karar verdiler. Gönyeli Belediyesi ise, özel bir şirketten satın aldığı doğaya dost olan bir ilaçlama yöntemi kullanıyorlar. Bu ilacın alımı için karar aldıklarını duydum. Değirmenlik Belediyesi’nin ise çok ilaçlama yapmadıklarını biliyorum. Orada Lefkoşa ve civarı kadar yoğun bir sinek yoktur” dedi.

“MART AYINDA BAŞLANMALIYDI”

Bilindiği gibi, geçtiğimiz günlerde Detay Gazetesi’nin görüştüğü Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, sıtma ile mücadele kapsamında yapılan biyolojik ilaçlamaya sivrisineklerin larva dönemi olan Mart ayında başlandığını ve Ekim ayına kadar devam ettiğini söyledi.

Biyolojik ilacın larva döneminde yani Mart ayında etkili olduğunu vurgulayan Güllüelli, geç kalınması halinde kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalınabileceğini belirtti. Belediyelerin sorumluluk alanına giren bölgelerde ise sıtma ile mücadeleden, belediyelerin sorumlu olduğunu kaydetti.

VETERİNER BERKANT: “BELEDİYELER BU KONUDA PEK ÇABA HARCAMIYOR”

Gazetemize konuşan Değirmenlik Belediyesi Sağlık Şubesi Sorumlusu Veteriner Şifa Berkan ise, belediye sınırlarında haşere ile mücadelede oldukça iyi noktada olduklarını kaydederek, diğer belediyelerin ise, genellikle bu iş çok fazla profesyonel yapmadıkları, çok fazla çaba da harcanmadığını kaydetti. Veteriner Şifa Berkan, Değirmenlik bölgesinde uygulanan haşere mücadelesi ile ilgili gazetemize şu bilgileri verdi:

“DEĞİRMENLİK BELEDİYESİ 5 AY ÖNCE BAŞLADI”

“Bizim ilaçlarımız sezonluk periyot halindedir. Bu sezon Aralık 2014’te başladık. Sineklerin yavrusu olan larvaları öldürmeye Aralık ayında başladık. İlaçlamalar sadece havaya sıkılan makineler ile yapılmıyor. Biz daha çok biyolojik larvasit kullanarak, gerekli bölgelerde de kimyasal larvasit kullanarak ilaçlamalarımıza devam ediyoruz. Kimyasalı biz karasinek larvaları için kullanıyoruz. Çünkü onların biyolojik larvasiti şuanda ülkede mevcut değildir. Sanırım dünyada da daha öyle bir şey geliştirilmedi.”

“KİMYASAL KULLANMAK İSTEMİYORSAK DOKTORA DA GİTMEYECEĞİZ”

“İlaçlamalara isteyen istediği zaman başlayabilir. Ne ilaçlama yaptığı önemlidir. Kimyasal kullanmak istemiyorsak doktora da gitmeyeceğiz, ilaç da almayacağız. Yani kimyasal ile ilgili yanlış bir kargaşa var. Sivrisinek, karasinek, küp düşen var. Biyolojik ilaç bir tek sivrisineğe etki eder. Peki, karasinekle nasıl baş edeceğiz. ”

“BELEDİYELER ÖNEMSEMİYOR”

“Sıtma, leinshmane ve LSD hastalığını insanlara taşıyan sinek, hamam böceği ve farelerin gerektiği şekilde ilaçlanması önemlidir. Bu konuda bilirkişilerin gerekli ilaçlama çalışması yapması, Temel Sağlık Dairesi ile belediyelerin bu işi bilen kişilere yaptırması gerekir.Ülkede sadece 4 belediyede, Lefkoşa, Gönyeli, Mağusa ve Değirmenlik Belediyeleri’nde veteriner hekimler var. Ve genellikle bu iş çok fazla profesyonel yapılmaz. Çok fazla çaba da harcanmaz.”