Nadire Bahadi

Kıbrıs’ın güneyinden 17 aylık bebeği ile birlikte sınır ihlali yaparak kaçak olarak Güvercinlik’ten kuzeye geçiş yapan Rus uyruklu Svetlana Bezpiatalia ile genç kadını kaçış noktasından araç ile almaya geldiği sırada suçüstü tespit edilen Nikolas Xhelo, Artemis Hadjivarnavas, Chirstakis Theofanous ile Nikolas Kyriakou tutuklandı. Rus ve Rum zanlılar “1’inci dereceden Askeri Yasak Bölgeyi İhlal” suçlaması ile Lefkoşa Askeri Mahkeme’de yargıç karşısına çıkarıldı. Zanlılar hakkında 3 günlük tutukluluk süresi temin edilirken, soruşturma başlatan polis olayın “çocuk kaçırma” olabileceği üzerinde duruyor.

Sınır telleri yakınlarında yakalandılar

Mağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube Amirliği’nde görevli polis memuru Hasan Karagil mahkemede olay ile ilgili ifade sundu. 21 Ekim 2016 tarihinde saat 19:00 sıralarında Güvercinlik köyü dahilinde çöplük yolu olarak bilinen sınır telleri yakınlarında zanlı Svetlana Bezpiatalia ile Bezpiatalia’yı EZX 944 plakalı araçları ile almaya gelen Nikolas Xhelo, Artemis Hadjivarnavas, Chirstakis Theofanous ile Nikolas Kyriakou’nun tespit edilerek tutuklandığını kaydetti. Zanlıların Svetlana Bezpiatalia’yı aldıkları sırada tespit edildiğini söyleyen Karagil, tüm zanlıların Mağusa Polis Müdürlüğü’ne götürülerek muhaceret işlemleri ile ilgili araştırma yapıldığını söyledi. Yapılan araştırma sonrasında zanlı Svetlana Bezpiatalia ile zanlı Chirstakis Theofanous’un KKTC’ye yasal girişlerinin olmadığının tespit edildiğini söyleyen Karagil, zanlı Nikolas Xhelo’nun 21 Ekim tarihinde saat 18:25 saatlerinde KRD 579 plakalı araç ile KKTC’ye yasal giriş yaptığının zanlı Artemis Hadjivarnavas ile Nikolas Kyriakou’nun ise EZX 944 plakalı araç ile Akyar Kara Giriş Kapısı’ndan ülkeye yasal olarak giriş yaptığının tespit edildiğini açıkladı.

1 araç aranıyor

Zanlı Svetlana Bezpiatalia’nın Güvercinlik sınırından alındığı EZX 944 plakalı araca el konulduğunu söyleyen Karagil, zanlı Nikolas Xhelo’nun ülkeye geçiş yaptığı KRD 579 plakalı aracın ise arandığını ve araç içerisinde kanunsuz bir şeyler olduğu yönünde şüphelerin olduğunu kaydetti. Olay ile ilgili yürütülen soruşturmanın henüz yeni başladığını ifade eden Karagil, alınacak ifadelerin olduğuna ve incelenmesi gereken kamera kayıtlarının olduğuna dikkat çekerek zanlı Svetlana Bezpiatalia’nın polis gözetiminde kaldığı oteldeki tutukluluğunun devamını, zanlı Nikolas Xhelo, Artemis Hadjivarnavas, Chirstakis Theofanous ile Nikolas Kyriakou’nun ise poliste tutuklu kalmasını talep etti.

Polisin soruşturması devam edecek

Lefkoşa Askeri Mahkeme’de huzurunda görüşülen tutukluluk duruşmasında aktarılan beyan ve ifadeleri değerlendiren Yargıç Meltem Dündar, soruşturmanın salimen yürütülebilmesi maksadı ile zanlıların 3 gün tutuklu kalmalarına karar verirken, zanlıların doktor kontrolünden geçirilmeleri yönünde talimat verdi.