Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Kıbrıs Türk halkının benimsemeyeceği, Kıbrıs Türk halkının kendini güvende hissetmeyeceği, haklarını teminat altında görmeyeceği hiçbir çözümün, Kıbrıs Türk halkının onayını ve Türkiye’nin  desteğini alamayacağını söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, KKTC’den ayrılmadan önce Başbakan Ömer Kalyoncu’yu ardından da Dışişleri Bakanı Emine Çolak’ı ziyaret etti.

Bakan Sinirlioğlu ve beraberindeki heyete, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da eşlik etti.

SİNİRLİOĞLU

Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, ziyaretlerde yaptığı konuşmalarda, güzel bir geleneği yerine getirerek, ilk resmi ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirdiğini belirtti.

Türkiye ve KKTC’nin iki kardeş ülke olduğuna dikkat çeken Sinirlioğlu, iki ülkenin birbirine olan bağı ve sevgisinin izaha gerek duymayacak ölçüde olduğunu kaydetti.

Devam eden müzakere sürecine de değinen Sinirlioğlu, müzakerelerden adil ve yaşayabilir bir çözümün çıkması, kalıcı bir barışın tahsis edilmesinin en büyük arzuları olduğunu dile getirdi.

KKTC’nin bu doğrultuda atacağı adımlara Türkiye’nin kararlılıkla destek olmaya devam edeceğini vurgulayan Sinirlioğlu, müzakereleri desteklerken bunun belli bir zeminde olacağı anlayışıyla yaptıklarını belirtti.

Kıbrıs Türk halkının güvenliğinden ve haklarından hiçbir şekilde taviz verilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Bakan Sinirlioğlu, “Kıbrıs Türk halkının kurucu iradesi eğer gerçekleşecekse bir ortaklık devletinin kurulması için yapılacak referandumda ortaya konacaktır. Kıbrıs Türk halkının benimsemeyeceği, Kıbrıs Türk halkının kendini güvende hissetmeyeceği, haklarını teminat altında görmeyeceği hiçbir çözüm, Kıbrıs Türk halkının onayını almaz, Türkiye’nin de desteğini almaz” dedi.

Bakan Sinirlioğlu, Türkiye’nin terörle mücadelesini büyük bir kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğini vurgulayarak, hain teröristlerin alçakça saldırılarının sonuçsuz kalacağını kaydetti.

1441637620.jpg

KALYONCU

Başbakan Ömer Kalyoncu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’de yaşanan terör olaylarından duyduğu üzüntüyü belirtti ve başsağlığı diledi.

Terörün can almaya devam ettiğini belirten Başbakan Kalyoncu, bunun bir an önce durmasını diledi.

Kıbrıs sorununa çözüm için devam eden müzakere sürecinin olumlu sonuçlanmasını arzu ettiklerini ifade eden Başbakan Kalyoncu, bu olumlu sonucun halkın güvenliğini ve refahını temsil etmesi,  bölgeye huzur getirmesi gerektiğini söyledi.

Ulaşılacak sonucun, yeniden problem taşıyıcı bir unsur haline dönüşmemesi gerektiğini ifade eden Başbakan Kalyoncu, geçmişte yaşananların yaşanmamasını temenni etti.

1441637622.jpg

ÇOLAK

Dışişleri Bakanı Emine Çolak da, iki hafta önce aynı anlayışla kendisinin de Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyareti anımsatarak, ilk ziyaretin iki ülke arasında yapılmasının güzel bir gelenek olduğuna değindi.

Türkiye’de yaşanan terör olaylarından duyduğu üzüntüyü dile getiren Bakan Çolak, Türkiye’de devam eden şiddetin kendilerini de derinden üzdüğünü belirtti, bunun bir an önce son bulmasını temenni etti.

Tüm Türkiye’ye başsağlığı dileyen Çolak, hem Türkiye’de, hem de ülkede barış ve istikrarın hakim olmasını diledi.

İki bakanlık arasındaki güçlü bağlara dikkat çeken Çolak, bakanlıkların geçici, önemli olanın ise yapılan işler olduğunu vurguladı.

Çözümün önemine işaret eden Bakan Çolak, Türkiye’nin desteğiyle kendilerini çok daha güçlü hissettiklerini sözlerine ekledi.

1441637618.jpg

1441637621.jpg