İskele ilçesine bağlı Sınırüstünde bulunan baraj içerisindeki sular 5 aydır buharlaşarak yok oluyor.

Sınırüstü Bölgesi ve 13 köy dahil olmak üzere yıllardır bu havzada toplanan suların kordineli bir şekilde yeniden yeraltı sularını beslemek amacıyla, burada toplanan suyu yine bu bölgede bulunan bölgelere 1974‘ten bu güne kadar burada bulunan su motoru sayesinde burada biriken sular çok daha verimli kullanılması açısından çeşitli bölgelere pompalanıp oradaki yer altı kaynaklarını beslemekteydi. Fakat 5 aydır su motorlarının çalışması için gerekli olan mazot parası devlet tarafında karşılanamadığı için barajda biriken su göz göre göre buharlaşıp uçuyor.

Bölge halkından edinilen bilgiye göre devlet mazot parasını ödemediği için barajdaki su motorlarının çalışmıyor ve rezervde biriken sular kullanılamıyor.

Sınırüstü barajından; İskele, Sınırüstü, Aygün, Kuzucuk , Ötüken, Yeniboğaziçi, Mormenekşe, Atlılar, Muratağa, Sandallar, Akova, Yıldırım, Alaniçi gibi yaklaşık 13 köyün yeraltı kaynakları besleniyordu.

Sınırüstü Göleti'nde bulunan su motorlarının çalışması için gerekli olan mazotun devlet tarafından 5 aydır alınamadığı için bu göletten faydalanan 13 köyü ve o bölgedeki vatandaşlar  şu an itibarıyle yaz ayında büyük bir su sıkıntısı yaşayacaklari ortadadır.

Bölge halkı Köprülü Göleti için Avrupa Birliği ile Kuşkor’un işbirliğinde kuş gözlem evleri yapılarak Köprülü bölgesine turist çekmeyi hedefleyen projenin Sınırüstü’ndeki baraj içinde yapılmasını istiyor.

Bölgede yaşayan vatandaşlardan alınan bilgiye göre geçen yıllarda da İskele Kaymakamlığı’ndan yardım istediklerini Sınırüstü ve Köprülü barajına maliyet keşfinin çıkılması için yazı yazıldığını, barajdan daha ekonomik bir şekilde faydalanabilmek için devlete yetkililer tarafından projeler sunulduğunu bildiklerini dile getiren bölge sakinleri, baraja motorlarına elektrik bağlayarak burdaki dizel motorları işleten işçilerin ek mesai ücretlerinden ve mazot parasından tasarruf edilebileceğini ifade edip, barajda bulunan suyu daha hızlı yer altına aktarabilmek için elektrikli dalgıç motor konulmasını önerdiklerini ancak bunu 40 yıldır başaramadıklarını söyleyen bölge halkı tüm gelmiş geçmiş hükümetlerin suçlu olduğunu zaten sadece oy zamanı hatırlandıklarını da dile getirdiler.

Elektirik projesinin bir çok kez projelendirildiğini, ancak hiç bir ilerleme kaydedilmediğini belirten bir yetkili ise,7 yıl önce ilk kez elektirik projesi için maliyetin 58.000TL olarak hesaplanmış olduğunu, Fakat bu projenin hayata geçmediğini bir sonraki projenin ise 4 yıl önce yeniden projelendirildiğinde ise, elektrik maliyetinin 38.000TL’ye düştüğü görülmesine rağmen yine herhengi somut bir adım atılmadığını söyleyen yetkili su motorlarına getirilecek olan elektirik projesi için takriben 25.000 tl olduğunu sözlerine ekledi.

Barajda bulunan dizel su motorlarının aylık 5.000 TL mazot parası olduğunu, bunun da  sadece yılda takriben 50.000TL mazot parasına denk geldiğini söyleyen yetkili, 5 günde bir de hem yağ hemde yağı filtresinın değiştirilmesi gerektiğini dile getiren bir yetkili, yani proje gerçekleştiği taktirde hem su buharlaşıp gitmeyecek hemde devlet bu işten çok karlı çıkacaktır dedi.

Bu projeyi bir rapor haline getirerek ilgililere iletildiğini ifade eden yetkili bugüne kadar ise proje ile ilgili hiç bir cevap da alamadıklarını söyledi. (MHA)

dsc_0832.jpg

dsc_0833.jpg