Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, Turkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan mutabakat kapsamında Finlandiya'nın Türkiye'den yaklaşık bin sığınmacı kabul edeceğini söyledi.

Sipila, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakanlık Resmi Konukevi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında, Davutoğlu'nu ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğunu ifade eden Sipila, son birkaç yılda yüksek düzeyli ziyaretlerin sayısınının arttığını söyledi.

İkili görüşmelerin dışında bölgesel konuların ve Kıbrıs sorununun da ele alındığını belirten Sipila, "Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yeni bir boyuta ulaşmasından memnuniyet duyuyoruz. Türkiye AB'nin önemli bir ortağı ve Finlandiya Türkiye'nin AB üyeliğini devamlı desteklemiştir." dedi.

Türkiye'nin AB'ye üye olma yolunda temel haklar ve basın özgürlüğü alanında reformlar yapmasının önemine değinen Sipila, bu konuların ele alınabilmesi için katılım müzakerelerinde 23. ve 24. fasılların açılması gerektiğini vurguladı.

Sığınmacı krizinin çözümünde Türkiye'nin önemli bir rol oynadığına dikkati çeken Sipila, "Türkiye ve AB arasındaki anlaşma kaçak göçmenlerin sayınının azaltılmasında büyük fark yaratacak." ifadesini kullandı.

Finlandiya'nın sığınmacı anlaşmasının uygulanması konusunda üzerine düşeni yaptığını belirten Sipila, anlaşma kapsamında Türkiye'den bir grup sığınmacının Finlandiya'ya ulaştığını söyledi.

Sipila, "Finlandiya'ya geçen yıl yaklaşık 32 bin sığınmacı geldi. Türkiye'den yaklaşık bin sığınmacı alacağız. Anlaşmamızda, AB'nin Türkiye'den alacağı sığınmacı sayısı ise 72 bin." şeklinde konuştu.

Anlaşmanın uygulanmasına ilişkin AB tarafında bir takım gecikmelerin yaşandığını aktaran Sipila, Finlandiya'nın Yunanistan'a 20 uzman göndereceğini ifade etti.

Sipila, Türk vatandaşlarına vize muafiyetine ilişkin "Bu konuda büyük ilerleme kaydedildiğini duydum" dedi.