Edinilen bilgiye göre, söz konusu doğalgaz boru hattının 185 kilometre uzunluğunda ve 40 inç genişliğinde olması, Mardin'in 35'inci kilometresinden başlayarak Silopi sınırında sona ermesi öngörülüyor. Boru hattı ihalesinin 31 Aralık'tan önce tamamlanması için sürecin bir hafta içinde başlatılması planlanıyor.

Kuzey Irak gazını Türkiye'nin ulusal şebekesine bağlayacak söz konusu hat, özellikle Diyarbakır ve Mardin'in doğalgaz ihtiyacının daha güvenli bir şekilde karşılanmasını sağlayacak.

Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren Genel Energy şirketinin Başkanı Tony Hayward, bölgede 5 trilyon metreküplük önemli doğalgaz rezervi olduğunu ve bu miktarın Türkiye'nin 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceğini açıklamıştı. Hayward ayrıca bu bölgeden ilk gazın 2-3 yıl içerisinde Türkiye'ye getirileceğini belirterek, ilk etaptaki kapasitenin 10 milyar metreküp olacağını, 2020'lerin başında ise bu rakamın 20 milyar metreküpe çıkarılacağını ifade etmişti.

Öte yandan dünyada geliştirilen en kompleks doğalgaz zinciri olarak değerlendirilen Güney Gaz Koridoru'nun önemli parçası Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde (TANAP) ise yaklaşık 1,8 milyon ton çelik boru kullanılacak. Yaklaşık 9-10 milyar dolara mal olması ve 2018'den önce tamamlanması öngörülen projenin, bin 350 kilometresi için 56 inç, kalan 450 kilometresi için 48 inç çapında boru kullanılacak.