Duygu Alan

Tarlaların ekim döneminde akaryakıt fiyatlarına yapılan zam, üreticilerin belini büktü. Patates Üreticileri Birliği, akaryakıt zammını eleştirdi.

Birlik Başkanı Ahmet Yeşilada, akaryakıt fiyatlarındaki artışın üreticinin maliyetlerini de arttırdığını belirterek, “akaryakıta yapılan zamlarla patates üreticisinin bir ayağı topal kaldı” dedi.

Patates üreticilerinin devletten toplamda 1 milyon 800 bin TL mazot, 800 bin TL civarında da Doğrudan Gelir Desteği alacağı olduğuna vurgu yapan Yeşilada, “Alacaklarımızı tahsil edemediğimiz gibi bir de tam da yeni sezon ekimlerinin yapıldığı dönemde akaryakıta üst üste zam yapılıyor. Bu üreticinin kaldırabileceği bir yük değildir” diye konuştu.

“Akaryakıt zammı ithalatın kapısını açmaya fırsattır”

Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, üretim maliyetleri arttırılarak ithalatın önünün açıldığını savundu.

“Maliyetlere direkt olarak yansıyan akaryakıt zammı ithalatın kapısını açmaya fırsattır” diyen Yeşilada Havadis’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Patateste Sonbahar dönemi ekimi devam ettiği bu günlerde akaryakıta yapılan zam, üreticiyi çok kötü etkilemiştir. Çünkü bu dönem mazota en çok ihtiyaç duyulduğu dönemdir. Devlet üreticiye dönüm başına 150 TL mazot desteği vermekte fakat diğer taraftan da akaryakıt fiyatları sürekli zamlanmaktadır. Özellikle de son yıllarda suların azalması üreticinin daha çok mazot yakmasına neden olmuştur. Dolayısıyla böyle bir dönemde bu zamlar üreticinin kaldıracağı bir yük değildir. Öte yandan tohumluklara konan fon da kaldırılmamıştır. Bu zamlar, üreticiye ‘bu işten vazgeç’ demenin yeridir. Hem maliyetleri arttırıyorlar hem de ürünün fiyatının pahalı olduğunu söylüyorlar. Başka ülkeler üreticilerine vergisiz mazot veriyor. Bizde ise maliyetlere zam üstüne zam yapılıyor. Bu zamlar, ithalatın kapısını açmaya fırsattır bunlar.