Bertuğ Topal

Sağlık Bakanı Salih İzbul, sağlık sistemindeki sistemsizliğin ortadan kaldırılması adına önemli olan bazı yasaları Haziran ayına kadar hayata geçireceklerini ifade etti.

Başta Genel Sağlık Sigortası Yasası ve Döner Sermaye Yasası olmak üzere toplamda 5 yasanın sağlık sisteminde yaşanan sıkıntıların çözümüne ciddi şekilde yardımcı olacağını ifade eden Sağlık bakanı Salih İzbul, Haziran ayına kadar tüm bu yasaların Meclis’ten geçerek hayat bulacağını ifade etti.

Sağlık Bakanı Salih İzbul dün havadis Gazetesi’ni ziyaret ederek sağlık sisteminde yaşanan sıkıntıları ve çözüm yollarını Havadis ekibine anlattı.

İzbul, acil servis ve yoğun bakım ünitelerine özel ekip getirtme taraftarı olduğunu kaydederek, ülkede bulunmayan uzman acil servis hekiminin de sıkıntı olduğunu kaydetti.

Profesyonel ekip işini başlatmak istiyoruz”

Sağlık Bakanı Salih İzbul, acil servis ve yoğun bakım ünitesi için profesyonel ekip kurmak istediklerini ifade etti.

Bu uygulamanın Türkiye’de hayat bulduğunu kaydeden İzbul, bu uygulamayı ilk olarak acil servis ve yoğun bakım ünitelerinde gerçekleştirmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.

“Acil yönetmek farklı bir uzmanlık”

İzbul, acil servis yönetiminin farklı bir uzmanlık alanı olduğuna dikkat çekerek ülkede bu dalı seçen hekimin bulunmadığını belirtti.

İzbul, özellikle ülkede bulunan güvensizlik nedeniyle acil servis ve yoğun bakımları yönetmenin profesyonellere devredilmesinin önemli olduğunu belirtti.

İzbul, “Şu anda acilde çalışan doktorların içerisinde dahiliyeci de var pratisyeni de var. Farklı farklı branşlarda uzmandırlar ama acil farklı bir olaydır. Acilde 8-9 doktor var. Nöbet sistemini döndürüyorlar. Oranın bir çalışma düzeninin olması gerek. Esas bilen uzmanlar geldiğinde çalışma düzeni oluşturulacak. Bu çalışma düzeni içerisinde bunların hepsi olacak. İkinci en önemli avantaj eğitim verecekler acildeki personele. En azından bir düzen oluşturulacak. Ben daha bu konuyu direk görüşmedim yalnız bu konuda bizimle görüşmek isteyenler var. Bunları konuştuk ve davet ettik buraya. Burada acil tıp uzmanımız yok ki kendi ülkemizden karşılayalım bunu. Benim niyetim bu işi sürekli yapmak değil bir geçiş süreci oluşturmak. Maksimum 2 yıl. Bu 2 yıl içerisinde biz bir sitem oturtacağız” diye konuştu.

“Maaş konusu sıkıntı”

Sağlık Bakanı Salih İzbul, ülkede hekimlerin aldığı maaşların çok düşük olduğunu ifade ederek bu nedenle hiçbir hekimin buraya gelip hekimlik yapmak istemediğini belirtti.

İzbul, “2011’den sonra giren hekimler 3 bin 500 TL gibi komik bir maaş alıyorlar. Bir uzman doktora böyle bir maaş teklif ederseniz hiç biri gelip burada çalışmak istemez. Olan da kaçmak ister. Bunlar hepsi birbirine bağımlı olaylardır” dedi.

“Genel Sağlık Sigortası önemli”

“Genel Sağlık Sigortası Yasası hazırdır şu anda mali yönündeki problemler giderilmeye çalışılıyor. Metin olarak biz yasayı hazırladık. Genel Sağlık Sigortası geçtikten arkasından Döner Sermaye Yasası var onu da geçirdikten sonra bir sistem oturtmaya çalışacağız” diye konuşan İzbul, bu yasaların hayata geçmesini Haziran ayına kadar yetiştirmek istediklerini belirtti.

“Biz bir sistem oturtacağız” diye konuşan İzbul, bu sistemin tam gün sağlığı hayata geçirmek için en büyük şans olduğunu söyledi.

İzbul, “Yani doktor gidecek sabah 8’de 3 buçuğa kadar görevini yapacak. Döner Sermaye Sistemi’nin oturttuktan sonra ki işin aslı odur. Kuracağımız Genel Sağlık Sigortası Dairesi ki Çalışma Bakanlığı bünyesinde kurulacak bu daire, hastanelerden hizmet alacak. İlk başta devlet hastanelerinden belli bir süre sonra da özelden hizmet almaya başlayacak. Döner Sermayeyi de yerleştirdikten sonra orada çalışan sağlık çalışanlarından ödemesi yapılacak. Yaptığınız her işten belli miktarda para alacaksınız. Bunun benzeri Türkiye’de uygulanıyor. Türkiye’de bir uzman hekim maaşı 2700-3000 TL civarındadır ama ellerine geçen para 10 bin TL’dir. Performanstan dolayıdır bu. Dolayısıyla ekiplerin gelirlerini artırma yönünde bir sistem olacak. Bizim sıkıntımız maaşlarımızdan dolayı hekim bulamamaktır. Çok ciddi sıkıntılarımız var dahiliye, kardiyoloji yönünden sıkıntılarımız var. Bizim bunu aşmamız gerekiyor. Ama bu bir süreçtir. Maaşlarda genel bir sorun vardı ama 2011 öncesi işe giren hekimlerin nispeten iyidir maaşları. 2011 sonrası girenlere göre çok iyidir. Esas sorunumuz 2011 sonrası işe girenlerdedir” ifadelerini kullandı.

“Profesyonel ekip fondan ödenecek” 

İzbul, acil servis ve yoğun bakım ünitesinde kurulacak profesyonel ekiplerin ödenmesi için fonda tadilat yaptıklarını kaydederek bu ödemeleri bu şekilde yapacaklarını belirtti.
Onkoloji’de bir çocuk bölümü oluşturulmasının önünde nöbetçi doktor probleminin olduğunu kaydeden İzbul, yasa değişikliği ile bu konuyu da çözmeyi planladıklarını söyledi. İzbul, sadece nöbet tutmak için hizmet alımı şeklinde nöbetçi hekim almak istediklerini ifade ederek böylelikle Onkoloji Hastanesi’ne çocuk bölümünün de taşınabileceğini belirtti.

Bazı çevreler tarafından bu konularla ilgili karşılarında direnç bulduklarını kaydeden İzbul, “umarım bu konuları yakın zamanda aşacağız” diye konuştu.

“5 yasa önemli”

Sağlık Bakanı Salih İzbul, sağlık sisteminin düzlüğe çıkabilmesi için önlerinde çok önemli 5 yasa olduğuna dikkat çekerek, “sistemi sil baştan dizayn eden esas önemli olan bizim için Döner Sermaye Sistemi Yasası ve Genel Sağlık Sigortası Yasalarıdır. Hasta Hakları Yasası da temel yasalardandır ama sistemi oluşturacak olan bu ikisidir. Diğer iki yasada biri tadilattır diğerinin de tüzükleri hazırlanacak.

Hükümette bu konuda sorun yok. Genel Sağlık Sigortası’nı Meclis’e göndereceğiz. Ad-Hoc Komiteyi oluşturacağız ardından da Döner Sermaye Yasası gidecek. Hasta Hakları Yasası gidecek geri kalan iki yasa için de çalışıyoruz. Süreci başlattıktan sonra da ad-hoc komite çalışmalarını bitirmeden biz bütün yasaları sevk edeceğiz” diye konuştu.