Deniz Abidin

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı  Dr. Mehmet Zeki Avcı, Yeni Bakış'a yaptığı açıklamada, bir ülkenin başka bir ülkenin sürüş ehliyetini tanıma veya tanıma hakkı olduğunu belirterek, AB kurallarına göre tanımama hakkı doğması için kendi ülkesinin ehliyet sisteminin daha iyi olması gerektiğini söyledi.

Avcı, KKTC devletinin diğer ülkelerin ehliyetini tanıma zorunluluğu olduğunu ifade ederek, AB ülkesi olmayan bir ülke vatandaşının AB'de olan bir ülkeye gittiğinde ehliyetinin tanınmayabileceğini kaydetti. Avcı, "Bizim ülkemizin şu anda öyle bir luksü yok" dedi. Avcı, ülkede ehliyet sisteminin çağ dışı olduğuna vurgu yaparak, hangi ülkenin ehliyetinin tanınıp tanınmayacağına Bakanlar Kurulu'nun karar vermesi gerektiğini belirtti. Ülkedeki şoför okullarının yurt dışından gelen ehliyetli kişilere ders verme luksünün olmadığını söyleyen Avcı, "şoför okulları iyi durumda değil" dedi.

Avcı: "Dikkatsiz ve rahat olmanın nedeni denetimsizliktir"

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avcı, yurt dışından gelen kişilerin ehliyetinin sahte olup olmadığını denetleyecek bir mekanizmanın olmadığını belirterek, AB ülkesi ülkelerde kimsenin çift ehliyetle dolaşmadığını kaydetti.

Avcı, şunları söyledi: "Ülkeye gelen ehliyet sahibi birinin çift ehliyetle  araba kullanırken dikkatsiz ve rahat olmasının nedeni denetimsizliktir. Yollarda sürekli polis devriyeleri dolaşmalıdır. Ülkemizde 80 bin  öğrenci vardır. Toplu taşımacılığın da olmayışı bir sorundur. Bu ülke için büyük bir eksikliktir. Bu ülkede saat akşam beşte toplu taşımacılık bitiyor. Öğrenciler de haklı olarak ya araba kiralıyorlar ya da satın alıyorlar"

"AB tüzüğü Mevzuat Dairesi'nde bekliyor"

Ehliyet sisteminin bir an evvel değişmesi gerektiğini ifade eden Avcı, ilgili mercilerin değişmesi için sürekli AB tüzüğünün beklenmekte olduğu yanıtını verdiklerine dikkat çekti. Avcı, "AB tüzüğü Mevzuat Dairesi'nde bir yılı aştı bekliyor. Daha neyi bekliyorsunuz? Bizim bugünden itibaren ehliyet sistemi değişene kadar hiç ehliyet vermememiz gerekiyor. Benim anladığım KKTC devleti AB'nin ehliyet sistemini getirmeye yanaşmıyor. Kolay ehliyet vermek, yolların istenildiği şekilde dikkatsizce kullanılması işlerine geliyor. Bu bir rant piyasasıdır. Mevcut sistemi değiştirmek için atılan ciddi bir adım yoktur"diye konuştu.