Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Alan Projesi’nin açılış etkinliği yapıldı.

Lefkoşa’da Hüseyin Küçük Sokak’ta bulunan Sivil Alan ofisinde yer alan etkinlikte, sanatçı Naz Atun’un grafiti performansı, Oya Akın ve Polly Flourentzou’nun üyesi oldukları tiyatro grubu tarafından kısa bir forum tiyatrosu ve Trio isimli iki toplumlu müzik grubu tarafından canlı caz müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Projenin açılış etkinliğinde; Sivil Alan Takım Lideri Juliette Remy Sartin, Sivil Alan Yönlendirme Kurulu üyeleri Emete İmge ve Enver Ethemer, Kıbrıs Toplum Medya Merkezi’nden Magda Zenon konuşma yaptı.

Sivil Alan Takım Lideri Juliette Remy Sartin, Sivil Alan’ın, Kıbrıs Türk toplumunda sivil toplumun rolünün güçlenmesi, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumları arasında daha yakın ilişkilerin kurulması, güven, diyalog ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi ile Avrupa Birliği çapında çalışan STÖ ve STÖ ağlarıyla bağlantıların geliştirilmesi yoluyla Kıbrıs Türk sivil toplumunun daha geniş çapta AB’ye entegrasyonu için AB değerlerinin teşvik edilmesi ve elverişli ortamın geliştirilmesi için burada olduğunu ifade etti.

Sivil Alan Yönlendirme Kurulu Üyesi Emete İmge de, Sivil Alan’ın vereceği desteğin, Kıbrıs Türk STÖ’lerinin seslerini yükseltmelerine, demokrasi ve insan hakları kültürünün gelişmesine olanak sağlayacağını söyledi.

Sivil Alan Yönlendirme Kurulu Üyesi Enver Ethemer ise, Sivil Alan’ın, sivil toplumun karar alma ve politika yapım süreçlerine üretken bir şekilde katılmaları için önemli bir işlev göreceğini kaydetti.

Kıbrıs Toplum Medya Merkezi’nden Magda Zenon da, alınan kararların etkin, etkili, temsili ve dolayısıyla sürdürülebilir olmasına ancak sivil katılımla olanak sağlanabileceğini ifade etti. Zenon, ayrıca, farklı arka planlardan gelen insanların birbiriyle ilişki kuracağı fırsatların yaratılmasının önemine dikkat çekerek, “Sivil toplum üyelerinin, eğitim almak, eğlenmek, sohbet etmek, aydınlanmak ve yapılandırılmamış bir şekilde sadece birlikte vakit geçirmek için bir araya gelecekleri cazip ve samimi alanlara ihtiyaçları var” diye konuştu.

1449396327.jpg

Sivil Alan Projesi, her yaştan ve bölgeden kayıtlı veya kayıtsız olarak faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin ve ağlarının, yurttaş gruplarının bir araya gelecekleri, yeni fikirler ve sürdürülebilir projeler geliştirecekleri, güçlenecekleri, diğerlerini güçlendirecekleri ve genel olarak daha iyi bir Kıbrıs için sivil katılımı teşvik etmeyi amaçlıyor.

Sivil Alan’ın; iletişim, fon geliştirme, mali yönetim ve sürdürülebilirlik, ağ kurma, savunuculuk, insan hakları temelli yaklaşımlar, doğanın korunmasına dair sorumluluk gibi konularda eğitimler düzenleyeceği, ayrıca gerek Kıbrıs’taki gerekse Avrupa Birliği’nin diğer bölgelerindeki daha güçlü örgütler ile örgütlenmesi daha zayıf örgütler arasında staj, mentörlük, çalışma ziyareti ve işbirliklerini destekleyeceği kaydedildi.