Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesinin görüşülmesine geçildi.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Bütçesi görüşülürken ilk konuşmayı CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları yaptı.

Hamzaoğulları, Sivil Savunmaya Erenköy halkından mesaj getirdiğini dile getirerek, 1 Mart 1958’de Lefke maden ocağından geri dönerken şehit olan Mehmet Mustafa (Albayrak)’nın, şehitliğe defnedilmesini  istediklerini söyledi.

Söz konusu şehidin şu anda da Erenköy mezarlığında yattığını dile getiren Hamzaoğulları, bu kişinin Erenköy mezarlığından çıkartılıp şehitliğine defnedilmesini istediklerini aktardı.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre de, Sivil Savunma Teşkilatı’nın çok disiplinli çalıştığından dolayı örnek alınmasını istedi ve çalışmalarından dolayı tebrik etti.

ATAOĞLU

DPUG Milletvekili Fikri Ataoğlu, Sivil Savunma Teşkilatına çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, uyuşturucuyla ilgili gerek Başbakanlık ve Milletvekillerinin sunduğu yasa ile harekete geçilmesi ve Teşkilatın bu olaya öncülük yapmasının dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Düzenlenen seminerler ve tiyatro etkinliklerinin de çok anlamlı olduğunu dile getiren Ataoğlu, Sivil Savunma Teşkilatı’nın öncülük yapmasının önemine vurgu yaptı.

İskele’de düzenlenen tiyatro etkinliğinin 5 ilçede yapılmasını isteyen Ataoğlu, sivil savunmanın tüm vatandaşın yanında olduğunu, yangınlar, su felaketlerinde her zaman işinin başında olduğunu ve mağdur olan vatandaşlara yardımcı olduğunu kaydetti.

TAÇOY

DPUG Genel Sekreteri Hasan Taçoy da, sivil savunma denince hep dar zamanlar akıllara geldiğini ve bu dar zamanlarda onların ne kadar hazırlıklı olduğunu görmenin halka güven verdiğini söyledi.

Taçoy, ülkedeki değişik bölgelerde yaşanan sel felaketlerinde sivil savunmanın gerek gıda gerekse de diğer konularda hep halkın yanında ve halkla iç içe olduğunu gördüğünü belirtti.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın bir gemide bulunan mültecilerle ilgili çalışmalarını da anımsatan Taçoy, “Sivil Savunma Teşkilatı mülteci olayında da 24 saat çalışma içerisinde, 237 kişilik bir mülteci gemisinden çıkarılan insanların yattıkları yerden, yiyecekleri yere kadar, basının odasına kadar tüm yerlerin nasıl bir düzen içerisinde hazırlandığını, titizlikle mültecilere yemeklerinin nasıl verildiğini görmek benim için bir dönem noktasıdır” dedi.

Taçoy, çok zor şartlarda göreve çağrılan bu ekiplerin tecrübe ile birlikte çevik ve dinamik olması  gerektiğine işaret ederek, personelin yenilenmesinde yarar gördüğünü belirtti.

Taçoy, Teşkilatı çalışmalarından dolayı tebrik ederek, bütçelerine oylarının olumlu olacağını kaydetti.

OĞUZ

UBP Genel Sekreter Dursun Oğuz, CTP Milletvekili Biray Hazaoğulları’nın bahsettiği şehidin askeri bölgede olmasından dolayı Erenköy şehitliğine gönderilmesi için Teşkilatın koordinasyonunu ayarlaması gerektiğini kaydetti.

Her olayda Teşkilatın adının geçmesinin önemine vurgu yapan Oğuz, Teşkilatın ülkedeki deprem ve doğal afetler konusunda da tek müdahale eden kurum olmasından dolayı da ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

Sivil Savunma Teşkilatı’nın dünyada gelişen tüm aletleri kadrosuna katması gerektiğini söyleyen Oğuz, eğitim organizasyonları yapmasının da önemini vurguladı.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, Sivil Savunma Teşkilatı’nın ülke için önemli olduğunu ve ayrılan rakamın da tamamen Türkiye’nin katkılarıyla şekillendirildiğini söyledi.

Doğal afetler durumunda ülke insanına yardım ve kurtarma konusundaki düşüncelerini aktaran Tatar, Teşkilatın uluslararası etkinliklerde ülkeyi temsil etme niteliğinde olmasından dolayı önem arz ettiğini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, doğal afetlerde Sivil Savuma Teşkilatının çok disiplinli çalışma yürüttüğünü dile getirerek, gerek Güzelyurt gerek Lefkoşa’da meydana gelen su baskınlarında tüm personeliyle hazır durumda olduklarının görüldüğünü kaydetti.

Sivil Savunma Teşkilatı’nın düzenlediği etkinliklerle topluma bir çok katkı koyduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bu tür faaliyetler düzenleyen Teşkilatı tebrik etti.

Bütçenin azalması veya eksilmesinin işlerin yapılmasına engel olamayacağını söyleyen Çavuşoğlu, Sivil Savunma Teşkilatına ihtiyaç duyulduğu anda toplumun yanında olunacağından herkesin emin olduğunu ifade etti ve çalışmalarından  dolayı da Teşkilatı kutladı.

Konuşmaların ardından Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesi 15 milyon 500 bin TL olarak oybirliğiyle onaylandı.

Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesinin  görüşülmesine başlandı.