Melin Dobran

DP-UG’den istifa eden 3 milletvekiliyle ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulunan YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, “Serdar Denktaş gibi siyasetçilerin temizlenmesi gerekir” diyerek Denktaş’ı bu tür ortamları tetiklemekle suçladı,  TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu böyle durumları “siyasi ahlaksızlık” diye niteledi.

UBP Genel Sekreteri Sunat Atun ise fazla bir eleştiride bulunmaktan kaçınarak, bu konunun partinin iç meselesi olduğunu söyledi.

Demokrat Parti – Ulusal Güçler’de İskele Milletvekili Hamit Bakırcı, Mağusa Milletvekili Ahmet Kâşif ve Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu’nun istifa dilekçelerini sunmaları ülke gündemine düşerken, gerek halk gerek siyasiler tarafından bu durum tepkiyle karşılandı.

İstifa kararlarıyla ilgili olarak görüşünü aldığımız siyasi parti genel sekreterleri milletvekillerinin istifalarını sert dille eleştirdi. YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, “Serdar Denktaş gibi siyasetçilerin temizlenmesi gerekir” diyerek Denktaş’ı bu tür ortamları tetiklemekle suçladı. UBP Genel Sekreteri Sunat Atun ise fazla bir eleştiride bulunmaktan kaçınarak, bu konunun partinin iç meselesi olduğunu söyledi. TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu böyle durumları “siyasi ahlaksızlık” diye niteledi.

YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı:

“UBP ve DPUG siyam ikizi gibi, biri tahterevallinin yukarısına geldiğinde şikâyet ettiği konuda diğeri gerekçeler yarattırdı. Tahterevallideki gibi dengeler değiştiğinde diğer taraf şikâyet ederdi. Şimdi istifalarla ilgili benzer bir durum vardır. Bellidir ki çıkar ilişkileri çatışmıştır. Bakanlık koltuğu alamayan 3 kişi transfer kotasına girmiştir. Ülkedeki siyasetin çürüdüğünün bir ispatıdır bu durum. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Siyasetin temizlenmesi gerekir. Birinci derecede bunu temizlemekle ilgili yapılması gereken, böyle tür siyasetçi geliştiren Serdar Denktaş gibi siyasetçilerin temizlenmesidir. Böylesi bir ortamı tetikleyenlerden birisi kendisidir. En son UG konsepti ile yarattığı budur. Böylesi bir siyaset anlayışını, böylesi bir siyaset yaparmış gibi yapma anlayışını, çıkara dayalı siyaset yapma anlayışını sürekli körükleyen kendisidir. Bu koşullar altında meclisin hiçbir fonksiyonunun kalmadığı, çıkar dağıtıldığı oranda vekillerin pozisyon değiştirdiği bir ortamdır. Biz YKP olarak siyasetin temizlenmesi çağrısı yapıyoruz.”

UBP Genel Sekreteri Sunat Atun:

“Bu istifalar DPUG’nin kendi meselesidir. Yapılan açıklamalar zaten öyle gösteriyor. İstifa eden kişilerin gazetede, basında yer alan açıklamaları, DP UG içerisindeki sorundan kaynaklandığını ifade ediyor. Bu onların kendi iç meselesidir. Dolayısıyla bunu kendileri değerlendirecektir.”

TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu:

“Bu tür siyasi ahlaksızlık, siyasi etik dışı davranışlar bütün siyasete olan güveni sarsıyor. Bu yüzden hem topluma, hem de demokrasiye yapılmış çok büyük bir ihanettir diye düşünüyorum. Bir ideolojik fark olsaydı, bir politika yaparken prensiplerle ilgili bir gerekçe olsaydı, anlaşılabilirdi. Ama burada ‘bakanlık olmadığı zaman istifa ediyoruz. Bakanlık istiyoruz’ isteği ön plana çıktı. Bu yüzden bunların tepkileri bütün siyasete olumsuz yansıyor diye düşünüyorum.”