Harper, Encümen’in, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’nin üzerinde bir kurum haline getirildiğini ifade ederek, Müteahhitler Birliği’nin elindeki yetkilerin alınmasının ve ihale yetkisinin Encümen’e verilmesinin anlaşılır bir durum olmadığını dile getirdi.

Devlet İhale Tüzüğü ile ilgili sıkıntılar bir türlü giderilmedi. Müteahhitler bu konuda oldukça dertli. Lefkoşa İnşaatçılar, Yapsatçılar ve Altyapıcılar Derneği Başkanı Hulusi Harper, Devlet İhale Tüzüğü’nün sektörün önünü tıkadığını belirterek, özellikle küçük ölçekli müteahhitlerin işini sonlandıracak nitelikte olduğunu söyledi. “Encümen Yasası” olarak yeni bir yasa da çıkarıldığını ifade eden Hulusi Harper, bu yasanın Müteahhitler Birliği üzerinde siyasi bir güç olduğunu savundu.

LİYAD sektördeki tıkanıklığı açmaya destek

Lefkoşa İnşaatçılar, Yapsatçılar ve Altyapıcılar Derneği Başkanı Hulusi Harper, yeni yürürlüğe konan Devlet İhale Tüzüğü’nün küçük ölçekli müteahhitlerin iş yaşamını sonlandıracak nitelikte olduğunu söyledi. Ülkenin eski müteahhitleri arasında bulunan Hulusi Harper, son zamanlarda Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’nin yeteri kadar ekonomik kararlar üretmediği için Lefkoşa İnşaatçılar, Yapsatçılar ve Altyapıcılar Derneği (LİYAD) isimli bir dernek kurduklarını anlattı. Sektörde yaşanan tıkanıklıkların önünü açmaya yardımcı olmak amacıyla LİYAD’ı kurduklarını ifade eden Hulusi Harper, derneğin, sektörün menfaati olan kararların alınması için gayret göstereceğini kaydetti.

İhale Tüzüğü sektörün önünü tıkıyor

Müteahhitler Birliği’nin daha önceki iki başkanından dolayı müteahhitlerin büyük zararlar gördüğünü ifade eden Harper, yeni Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer’in 24 saatini bu işe adayarak sektörün önünü açmak için çaba sarf ettiğini söyledi.

Harper, “Gel gör ki o kadar büyük sorunlar oluştu ki bu sorunlar şu anda aşılamıyor. Son zamanlarda İhale Tüzük Yasası gündeme geldi ve içindeki bazı maddeler sektörümüzün önünü tıkamaktadır. Biz müteahhitlik sektörünün önünü açmak için uğraşırken, daha da fazla tıkanıklık yaratmak için Devlet İhale Tüzüğü hazırlandı” dedi.

“Bazı kişilerin önünün açılması için hazırlandı”

Devlet İhale Tüzüğü’nde her müteahhittin araç parkının olması zorunluluğu getirildiğini aktaran LİYAD Başkanı Hulusi Harper, 400 müteahhittin en az 450 bin Sterlin araç parkları bulunduğunu ve ülkenin araç mezarlığına döndüğünü kaydetti. Araç park yerlerinin kiralama veya icar yolu ile yapılmasının en doğru yöntem olduğuna dikkat çeken Harper, ülkede 11 asfalt tesisi olduğunu ve halen asfalt tesisi kurmaya çalışanların olduğunu aktardı. Hulusi Harper, ekonomiyi güçlendirecek işlerin önünün açılması gerekirken, ülke ekonomisinin daraldığı ve çıkmaza girdiği bir dönemde alelacele İhale Tüzüğü yapılması ve bazı kişilerin önünün açılmak istenmesinin büyük bir soru işareti olduğunu kaydetti.

Müteahhitlerin problemlerinin ortadan kalkması için harekete geçtiklerini ve ekonomik sıkıntıları Müteahhitler Birliğine bildirdiklerini ifade eden Hulusi Harper, sorunların nasıl çözüleceğini de izah ettiklerini anlattı. Harper, “Fakat gördük ki bu İhale Tüzüğü bizim yapmış olduğumuz önerilerin daha katısı ve çıkmazda olan arkadaşlarımızın, banka faizleri altında ezilen arkadaşlarımızın bu tüzükle önü tıkanmaktadır” şeklinde konuştu.

“Birliğin üzerinde siyasi güç var”

“Encümen Yasası” olarak yeni bir yasa da çıkarıldığını ifade eden Hulusi Harper, “Hiçbir kurumun üzerinde siyasi güç yoktur. Ancak, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’nin üzerinde şu anda ‘Encümen’ diye bir siyasi güç vardır” dedi. Bu kuruluşun yasasında müteahhitlik yapmak için Encümen’e kayıtlı olmanın zorunlu kılındığını ifade eden Hulusi Harper, Müteahhitler Birliği kurulurken yasasının devlet ihalelerine katılacak müteahhitlerin birliğe kayıtlı olması zorunluluğunun getirildiğine işaret etti. Harper, belli başlı kişilerin menfaati ve pastadan daha fazla pay alabilmek için Encümen’in Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’ni üzerinde bir kurum haline getirildiğini kaydetti.

Encümen birlik bünyesine alınmalı

Müteahhitlerin ekonomik sorunlarla boğuştuğu şu günlerde Müteahhitler Birliği’ne para, Encümen’e de aidat ödemek zorunda olduklarını ifade eden Hulusi Harper, Encümen’in görevinin inşaatları kontrol etmek olduğunu belirterek, Encümen’in sadece kayıtlı müteahhitleri kontrol ettiğini, kayıtlı olmayanların inşaatlarına dahi giremediğini iddia etti.

Encümen’in bugün Lara Beach’in kapısından dahi içeri giremediğini aktaran Hulusi Harper, Encümen’in üzerinde siyasi bir el olduğunu ve bu kurumun Müteahhitler Birliği bünyesine alınmasını istediklerini kaydederek, Encümen’e her ay ödenen 4 bin TL’lik aidatın Müteahhitler Birliği’ne ödenmesini ve bu şekilde birliğin kalkınmasını istediklerini belirtti.

Yetkiler Ercümen’e verildi

Son yapılan yasal düzenlemelerle Müteahhitler Birliği’nin elindeki tüm yetkilerin alındığını ve Encümen’e verildiğini ifade eden Hulusi Harper, özellikle ihalelere Encümen’in onayı olmadan girilemediğini söyledi. Harper, müteahhitlerin ayakta kalma savaşı verirken, Müteahhitler Birliği’nin elindeki yetkilerin alınmasının ve ihale yetkisinin Encümen’e verilmesinin anlaşılır bir durum olmadığını dile getirdi.

Çıraklıktan yetişerek müteahhit olan kişilerin de Encümenlik tarafından “Ustabaşı” olarak sayıldığını ifade eden Hulusi Harper, 40 yıldır müteahhitlik yapan kişilerin, çıraklıktan gelme gösterildiği için devlet ihalelerine katılamadığını anlattı.

dsc_8130-(kopyala).jpg