Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirilen toplantı sonrası basına açıklama yapan siyasi parti başkan ve temsilcileri, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasında her zaman anlaşma için oturduğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun bu yönde atacağı adımlara destek belirtti ve tarafların 11 Şubat Ortak Metni’ne bağlı kalmasını istedi.

ÖZGÜRGÜN

Toplantı sonrası ilk basın açıklamasını, Ana Muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün yaptı. Özgürgün, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun daveti üzerine gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının yararlı geçtiğini belirterek, Kıbrıs görüşmelerinde gelinen son aşamayı değerlendirdiklerini ve kendi görüşlerini sunduklarını anlattı.

Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının her zaman anlaşma için masada olduğuna işaret ederek, liderler görüşmesinde 11 Şubat Ortak Metni’ndeki yol haritasına göre hareketin önemine vurgu yaptı. Özgürgün, müzakerelerle ilgili süreçte siyasi partilerin ufak tefek farklılıklarının olabileceğini ancak genel olarak ortak görüşlerin bulunduğunu kaydetti.

Rum tarafının toprak ve vatandaşlık konularındaki isteklerinin “ciddi endişe verici” olduğuna işaret eden Özgürgün, Rum tarafının bu yerleri isimleriyle verdiğini, ayrıca “yerleşikler” diye hitap ettiği vatandaşların tamamen gönderilmesi gibi konuları da “kırmızı çizgimiz” olarak ortaya koymasının ciddi endişe yarattığını dile getirdi.

Özgürgün, görüşmelerde bazı ilerlemeler olabileceğini ancak bunlara bakıldığında, pek ümitli olmadıklarını belirterek, önkoşulların müzakereleri tıkayacağı uyarısında bulundu.

Hüseyin Özgürgün, genel olarak Rum tarafının aşırı isteklerinin kabul edilemez olduğunu, bu tip yaklaşımların görüşmeleri sıfırdan da geriye götürdüğünü belirtti ve önlerinde zorlu bir süreç olduğunu vurguladı. 

NAMİ

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili, Dışişleri Bakanı Özdil Nami de, olumlu bir toplantı yaptıklarını ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun kendilerini bilgilendirdiğini belirtti. Nami, müzakere sürecinin beklenen yönde, olumlu olmadığını, bazı sıkıntıların bulunduğunu ancak devam etmesinin ümit verici olduğunu kaydetti.

Özdil Nami, Kıbrıs Türk tarafının çözümü zorlaması gerektiğini ve Cumhurbaşkanını bu yönde destekleyeceklerini ancak Rumların da buna olumlu yanıt vermesi gerektiğini vurguladı. Nami, BM, ABD ve İngiltere’nin de artık Rumların uzlaşmaz tavırlarına karşı daha ciddi tavır koyması gerektiğini ifade etti.

Özellikle BM’nin bu konuda daha etkin olması ve tarafların 11 Şubat Ortak Metni’ne sadık kalması gerektiğini kaydeden Nami, Türk tarafının bunu yaptığını ancak Rumların da bu şekilde davranması gerektiğini belirtti.

Nami, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun toplantıdan, işleri dolayısıyla ayrıldığını söyledi.

DENKTAŞ

DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bugün kendilerini Kıbrıs konusunda gelinen son aşama konusunda bilgilendirdiğini ifade etti.

Denktaş, BM’nin artık Rum tarafının “el freni olmayan talepleriyle” görüşme sürecini baltaladığını ve  bu taleplerin görüşme sürecini tıkadığını görmesi gerektiğini söyledi. Denktaş, BM’nin ayrıca Kıbrıs sorunu stratejisine göz atması gerektiğini kaydetti.

Denktaş, Kıbrıs Türk tarafının suçlu görüldüğünü, tanınmamışlığının kullanıldığını ifade ederek, Kıbrıs’ta zorla bulunacak bir çözümün yeni bir çatışmanın başlangıcı olacağını ve kendilerinin Kıbrıs’ta artık yaşayabilir bir çözüm istediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanının sabırla masada oturduğunu ama bu sabrın da bir sonunun olması gerektiğini ifade eden Denktaş, Kıbrıs müzakere sürecine BM Genel Sekreteri tarafından atanan yeni temsilcinin Kıbrıs sorununu bilmediğini ve öğreneceğini ifade etti. Denktaş, BM’nin müzakere sürecinde Rum tarafına “dur” demesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun yarın KKTC’ye yapacağı ziyareti de değerlendiren Denktaş, Davutoğlu’nun Kıbrıs sorununu yakından bildiğini ve bu ziyaretin önemli bir mesaj olacağına işaret ederek, Rum tarafı ve BM’nin bu mesajı iyi algılaması gerektiğini söyledi.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, Cumhurbaşkanının bugün kendilerini müzakerelerle ilgili bilgilendirdiğini belirtti. Rum tarafının önerileri hakkında bilgi edindiklerini kaydeden Özyiğit, 11 Şubat Ortak Metni’ne bağlı kalınması konusunda ısrarcı olduklarını kaydetti.

Kıbrıs müzakerelerinde yakınlaşma sağlanan konulardan yana tavır konulması ve üzerinde uzlaşılamayan konular üzerinde çalışılması gerektiğini ifade eden Özyiğit, dönüşümlü başkanlığın Kıbrıs Türk halkı için “olmazsa olmaz” olduğunu, bu konularda sürekli başa dönülmesinden rahatsızlık duyduklarını belirtti.

Özyiğit, “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “Toprak” ve “Mülkiyet” konularında daha esnek olunması gerektiğini savunarak, yapıcı bir şekilde masaya oturulması durumunda çözümün bulunacağına inanç belirtti.