Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarını Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son aşama ile ilgili bilgilendirdi.

Cumhurbaşkanlığında yer alan toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantıya, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit katıldı. Toplantıda başkanlara genel sekreter veya partilerin temsilcileri eşlik etti.

TALAT: "UMUT SÜRECİN HIZLANMASI"

Toplantı sonrası basına açıklama yapan CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, toplantının iyi geçtiğini ve müzakerelerdeki son durumu değerlendirdiklerini söyledi.

Talat, müzakerelerdeki son aşama hakkında bilgi aldıklarını ve görüş ortaya koyduklarını belirterek, "Görüşme süreci iyi gidiyor ama Güneydeki seçimler dolayısıyla süreç yavaşlama eyilimi gösteriyor, ancak umut sürecin hızlanmasıdır" dedi.

Müzakerelerde iyi ilerlemeler katedildiğini, önemli olanın bu ilerlemenin müzakerelerin bütünü üzerinde tamamlanması veya toprak ile güvenlik konuları dışında tüm konuların tamamlanmasının hedef olması olduğunu belirten Talat, bu sürecin Mayıs ayına kadar tamamlanması veya o aşamaya gelmesinin önemine değindi.

Vatandaşları bilgilendirmek konusunda destek vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekleyen Talat, bir soru üzerine su konusunun toplantıda gündem olmadığını kaydetti.

1456320890.jpg

ÖZGÜRGÜN: "FIRSAT SÜRECİ"

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın daveti üzerine müzakerelerde gelinen son nokta ile ilgili yararlı bir toplantı yaptıklarını belirtti.

Özgürgün, Müzakere sürecinde Güneydeki seçimlerden dolayı bazı sıkıntılar ve gecikmeler yaşandığını, müzakerelerin ötelendiğini, ancak bunun şaşılacak bir durum olmadığını belirterek, bu durumun kendileri açısından değerlendirme yapma fırsatı doğurduğunu kaydetti.

Sürecin Güneydeki seçimlerden sonra yoğunlaşacağını düşündüklerini, bu yüzden bu dönemde sürece hazırlanabileceklerini ve daha sık görüşüp tartışıp değerlendirme yapabileceklerini ifade eden Özgürgün, bu dönemi "Fırsat süreci" olarak görmek gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs sorununun büyük ve uzun yıllar süren bir sorun olduğunu, bu yüzden gecikmeler yaşanabileceğini, burada önemli olanın, bu süreci iyi değerlendirip nihai sonucu halk yararına alabilmek olduğunu belirten Özgürgün, bunun iki halk için de önemli olduğunu kaydetti.

Özgürgün, sonucun yıl sonu mu 2017 başı mı olacağını bilemediklerini, ancak sürecin uzayabilecek gibi olduğunu da söyledi.

DENKTAŞ: "ANLAŞMA KOLAY, YAŞATMAK MESELE"

DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da, verimli bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, süreç sonunda anlaşma da  referandum da olabileceği, ancak esas anlaşmanın masada değil, uygulamada olacağına işaret etti.

Denktaş, bu yüzden hassasiyet olması gerektiğini belirterek, iki halkın bir birine güven ve saygı duyması gerektiğini, aksi halde yeni bir batağa sürüklenebilecekleri uyarısında bulundu.

"Anlaşma kolay, yaşatmak mesele" görüşünü dile getiren Denktaş, DPUG olarak Cumhurbaşkanına endişelerini aktardıklarını ifade ederek, Akıncı'nın masada Kıbrıs Türk halkının haklarını korumaya çalıştığını, iyi niyetli olduğunu ama karşı tarafın iyi niyetli olduğunu söyleyemeyeceklerini kaydetti.

1456320869.jpg

ÖZYİĞİT: "GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER DURGUN DÖNEME RENK KATABİLİR"

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, süreç ile ilgili aldıkları bilgiler kapsamında süreçten umutlu olduklarını belirterek, 2016 yılındaki çözüm umutlarını korumaya devam ettiklerini söyledi.

Özyiğit, TDP olarak bu yöndeki görüşlerini yaymaya ve çalışmalarını hızlandırmayı sürdüreceklerini belirterek, güven artırıcı önlemler konusunda da daha hassas olunması gerektiğini dile getirdi.

Güven artırıcı önlemlerin müzakere sürecindeki bu durgun döneme bir renk getirebileceğine inanç belirten Özyiğit, iki toplumun da bir birine yaklaşmasına ivme katıp bir katalizör görevi üstlenebileceğini kaydetti.

Bu doğrultuda çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Özyiğit, Akıncı ve ekibinin de canla başla müzakerelerin olumlu sonuçlanması ve 2016'da bir çözüme ulaşılması için çalışacaklarına inandığını vurguladı.