Nupelda KARABUĞDAY 

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Muhaceret Affı Yasa Tasarısı’nın Meclis’ten geçmesi halinde özellikle yıllardır kavuşamayan ailelerin sıkıntılarına çözüm bulabileceğini belirtti. Tasarı’nın muhaceret cezasından dolayı ülkeye giremeyen kişilerin ceza miktarı ne olursa olsun ‘bir asgari ücret ödeme’ karşılığında affını öngördüğünü aktaran Uluçay, ülkede bulunan cezalı kişilerin de asgari ücret artı 200 TL karşılığında cezasının silinebileceğini kaydetti. Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nda ise 5 yıl boyunca kesintisiz çalışma izni bulunan kişilerin beyaz kimlik hakkı kazanacağını ifade eden Çalışma Bakanı, “Kişi 5 yıl daha beyaz kimlikle çalıştıktan, 10’uncu yılı da doldurduktan sonra vatandaşlık konusunda sıraya girebilecek. Yatırımların da düzenli yapması gerekir. Bütün bunların yerine getirilmesi halinde sırası gelince de herhangi bir siyasinin kapısını çalmadan yurttaşlığını alabilecek. ” şeklinde konuştu. 

MUHACERET AFFI 
ADA TV’de Erçin Şahmaran’ın sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın sözlerinden öne çıkan çarpıcı detaylar şu şekilde; “Muhaceret affı konusunda biz bir çalışma yaptık. Bakanlar Kurulu’ndan geçirdik, Meclis’e sevkettik. Biz tamamen ailelerin birleştirilmesini öngördük. Yurttaşlık yasası ile ilgili çalışmaları başlattığımızda 3 temel konuyu ele aldık. Yurttaşlık, muhaceret ve beyaz kimlik olgusunu ele aldık. Muhaceretle ilgili tasarıyı ele aldığımızda bu kısa bir içerik oluşturuyordu. Tamamen ailelerin birleştirilmesi temeliyle yola çıktık. Yıllardır para cezası oluşmuş insanlar var. Bu para cezasını bir asgari ücrete düşüren bir uygulama öngörülüyor. Bir para cezası varsa insanın bir asgari ücrete dönüştürülecek bu ceza ve yatırıldığı takdirde o cezadan kurtulunacak eğer Meclis’ten de geçerse tasarı. ” 

“CEZA ASGARİ ÜCRETE İNDİRİLECEK” 
“Herhangi bir şekilde kavgaya karışmış bir suç işlemişse o af değil muhaceret affı. Burada tamamen ikameti ile alakalı olan kişinin cezaya düşmüş pozisyonda para cezasının oluşmasıyla para cezasının asgari ücrete dönüşmesini öngören bir tasarıdır bu. Bunun yanı sıra, en temel ihtiyaç olan olguyu ortaya çıkarıyoruz. Bunu yaparken insanların 5 bin TL cezası vardır bunu 1.500 TL’ye indirelim diye düşündüğümüzden değil. Esas niyet ve koyduğumuz kıstas, ailelerin birleştirilmesi meselesi. Bunlar da hangi aileler? Anne, baba ve çocukları kapsıyor. Yurtdışında olup da ülkeye giremeyenler, girişte bu asgari ücreti ödeyerek girebilecek. Hali hazırda yurtiçinde olanlar da normalde bunların da yurtdışına çıkması gerekiyor, çıkarken işlemini yapsın ki bu ortadan kalksın. Biz yeni açılım getirdik, yurtdışına çıkış ortalama bilet parası 250 TL. O zaman dedik ki çıkmadan da yapabilsin. 200 TL’yi muhacerete yatıracak, bir de asgari ücreti yatırıp cezası silinecek. ” 

YURTTAŞLIK KONUSU 
“Geldiğimiz noktada şöyle bir tasarı ortaya çıkarttık; dedik ki 5 yıl boyunca kesintisiz çalışma izni olan insanlar beyaz kimlik hakkı kazanacak. 5 yıl daha beyaz kimlikle çalıştığı süre içerisinde, 11. Yılından sonra vatandaşlık konusunda sıraya girsin. Dolayısıyla 2-3 yıl içerisinde sırası gelecek yurttaşlığını alacak. Bütün yasal gerekliliklerini yerine getirenler için söylüyorum bunu. Yine yatırımlarını yapmak zorundadırlar. Ayrıca yasal gerekliliklerini yerine getirmeleri gerekiyor. Bütün bunların yerine getirilmesi halinde sırası gelince de herhangi bir siyasinin kapısını çalmadan yurttaşlığını alabilecek. “ 

BEYAZ KİMLİK 
“Bu sistematiğin içerisinde yeni olan 2 unsur var. Beyaz kimlik taşıyorken çeşitli haklardan yararlanma şansı olacak bu insanların. Her yıl çalışmaz izni, her yıl sağlık kontrolü yapmak zorunda kalmayacak. En temel sıkıntı çalışma izni çıkarmak, zaman zaman yaşadığı sıkıntılardan dolayı bunları yapamadıkları için de bir takım eksiklikleri, kendi hanelerine yazdırıyor olmak. En büyük sıkıntıları budur insanların. Bu türden beklentileri olan insanlara önemli cevaplar verileceğini düşünüyoruz. Öte taraftan 11. Yıla geldikten sonra sıraya gelecek oluşu şunu getirecek; ülkemizde belli bir kapasite nezdinde vatandaşlık olgusunu yaratıp hayata geçirmektir önemli olan. Bu mantıkla yola çıktığımızda önce geriye dönük istatistikler üzerine çalışmalar yaptık. Seçmen sayısındaki artışa bir de vatandaşlıklara baktığımızda 10 yıl içerisinde ortalama 1500 ile 2000 arası vatandaşlık görülüyor, buna evlilik de dahildir. Biz de 11. Yılında sıraya girecek insanların vatandaşlık olgusunu bir orana tabii tuttuk. Bu oranla seçmen sırasındaki artış baz alınarak görüşülmüştür. “ 

18 YAŞINI DOLDURAN KİŞİLER 
“Yeni tasarı geçtikten sonra 11 yılını dolduranlar vatandaşlık için sıraya girebilecek. Kesintisiz olmasıdır baz alınan. Mevcut yasamızda da durum böyledir. Bizde çalışma izni kesintisiz olarak ele alınır. Aralıklı olanlar için son dönemi ele alınacak. Kaç yılsa ona göre beyaz kimliğe taşınabilecek. Doğumdan vatandaşlık olmaz. Anne baba vatandaşsa doğrudan vatandaş olabilir. Anne baba vatandaş olduktan sonra doğan tüm çocuklar vatandaştır. Çocuk doğduktan sonra ailesi vatandaş olursa, reşit değilse eğer yine vatandaş olma hakkına sahip olur. Reşit ise olmaz. Sıkıntı o konuda oluştu. Burada doğmuş büyümüş ve 18 yaşını geçmiş olanlar vatandaş olamadılar. Yeni tasarıda da olamıyor. Dünyadaki uygulama odur. 18 yaşın üstünde yurttaşlık verilmiyor. Onlar için tasarıda bir açılımımız vardır. Burada doğmuş büyümüş olanlara öncelik veriyoruz.” 

“VATANDAŞLIKLAR KONTROLLÜ OLMALI” 
“Biz vatandaşlıkları durdurmadık. 11 yıla kadar kesintisiz çalışma iznine sahip olanların vatandaşlık hakkı kazanacağını söyledik. Biz insan ayrımı yapmıyoruz, kimseyi ilgilendirmiyor bu insanlar kimdir. Farkımız bu. Bizim ABD gibi yurttaşlık yapma kapasitemiz yok. Ülkenin kaynakları, ekonomisi ve sürdürülebilir olması açısından nüfus yapısının da o şekilde ele alınması mantıklıdır. Bugün bu ülkede yaşayan herkes aslında yurttaşlık konusundan şikayetçidir. Doğru yapılmadığından, bir de daha fazla başkalarına verilmesin diye şikayet etmektedir.En temel gerekçe de ekonomik sıkıntılardır. Sınırsız bir şekilde vatandaşlık olayını düşünmek mümkün değil bizim ülkemizde. Bizim vatandaşlık olgumuz sınırsız olamaz, sınırlı, düzenli, kontrollü olması lazım.”