Deniz Abidin

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı,  Boğaz’dan Gönyeli Çemberi’ne kadar olan yolda orta refüjde bariyer olmamasının birçok kazaya davetiye çıkardığına dikkat çekerek, siyasilerin geçmişte verdikleri bir takım sözlerin ve bazı müteahhitlerin satış yapabilmek adına sarf ettiği düzenlemelerin bariyer yapımını engellediğini söyledi.

Avcı,  Boğaz ile Gönyeli Çemberi arası dört şeritli yolda ana yola çıkışların yasaklandığı halde kaçak tali yollara Karayolları Dairesi’nin göz yumduğunu belirterek, KKTC Karayollarının mahkemelerde masaya sorumluluğu doğrultusunda yatırılmamasının gerçek adaletin yerleşmemesine katkı koyduğunu belirtti.

Ülkede meydana gelen neredeyse her kazada sürücü hatasının ön plana çıkarıldığına dikkat çeken Avcı, altyapıdaki eksikliklere herkesin uyması gerekiyormuş gibi yaklaşılmakta ve sorumlu olan makamların göz ardı edilmekte olduğunu söyledi.

Avcı, “Bariyerler konulmuyor, sürat engellenemiyor, radarlı polis aracı yok, ehliyet verme sistemi yanlış, yurt dışından gelen ertesi gün ehliyetini bir eğitimden geçmeden buradaki ehliyete çeviriyor, ertesi gün ise tır sürüyor. Dolayısıyla tüm bunlara bakıldığında yollardaki emniyet tedbirleri daha çok artırılmalıdır” diye konuştu.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, Yeni Bakış’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Avcı,  2017 yılına biri ölümlü olan iki büyük kaza ile girildiğini ifade ederek, ölümlü olan kazanın dört şeritli yolda karşı şeride geçme sonucu meydana geldiğini belirtti. Avcı, profesyonel olarak sürücülük yapan bir kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, profesyonel sürücülerin ülkede gözden kaçırılan ve uluslararası standartlara uymayan bir takım maddeleri akla getirdiğini söyledi. Profesyonel sürücülük yapan kişilerin kaç saat araba kullandığının, uykusuz ve yorgun olmasının gözden kaçırılmakta olduğuna vurgu yapan Avcı, bu tarz vakaların daha sonra “direksiyon hakimiyetini kaybetti” şeklinde kayıtlara geçtiğini belirtti.

“Kurallara uyan insanların hayatı tehlikeye atılıyor”

Avcı, kazalarda sürücülerin emniyet kemeri takmamış olmasının olay yerinde meydana gelen ölümlere doğrudan etki ettiğini kaydetti. Avcı, aynı gün içinde yine dört şeritli yolda karşı şeride geçerek tamamen yolunda giden, kurallara uyan insanların da hayatlarının tehlikeye atıldığı toplu kaza yaşandığını anımsattı. Avcı, araç içinden savrulmaların hayati tehlikeleri getirdiğini söyledi. Avcı, bu kazada da emniyet kemerinin takılmamış olmasının görülmekte olduğunu belirtti.

“Sürücü kalitesi artırılmış değil”

Ülkede sürücü kalitesinin yükseltilmediğini, hala sözlü sınavlarla ehliyetlerin verildiği ve polis denetimlerinin artırılmadığını ifade eden Avcı, sürücülerin istediği gibi davranarak, aracı kontrol edebilmenin dışında da kullandıklarını söyledi. Avcı, kazaların çoğunun sürekli karşı şeride geçilmesi sonucu meydana geldiğini belirterek, hem kendilerinin hem de karşıdan gelen masum insanların hayatlarının tehlikeye girdiğini dile getirdi.

“Ölümler kaçınılmaz olur”

Avcı, şunları söyledi, “Araç muayenesi olmayan, ehliyet sistemi geri kalmış, ülkeye gelip de ertesi gün ehliyetini o ülkeye çeviren bir sistemin olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

Yollarda hayati önem taşıyan düzenlemeleri yapmazsak ölümlerin kaçınılmaz olacağı bir gerçektir. Özellikle Lefkoşa- Girne yolunda Ciklos mevkiinde yapılan bariyer düzenlemesinden sonra orada ölümlü kaza hiç olmadı”

Avcı, St. Hillarion Kavşağı’ndan Boğaz’a kadar olan yolda bariyerler konulmadan önce ölümlü kazaların meydana geldiğine dikkat çekerek, yolun daha sonra orta yerinin bariyerlendiğini söyledi.

“Bariyer koymamakta diretiyorlar”

Avcı, Boğaz’dan Gönyeli Çemberi’ne kadar olan yolda ise bariyerlenme kararı alındığı halde bu kararın ertelendiğini ve bunda diretildiğini belirtti. Avcı, söz konusu yolda karşıdan karşıya geçişlerde yaya ölümlerinin mevcut olduğunu ve bariyer olmamasından kaynaklı karşı şeride geçilmesi sonucu ölümlü kazaların söz konusu olduğunu ifade etti. Avcı,  Boğaz’dan Gönyeli Çemberi’ne kadar olan yolda bazı sitelerin olduğunu, oradan ana yola çıkış için siyasilerin geçmişte verdikleri bir takım sözler olduğunu belirterek, bazı müteahhitlerin ise satış yapabilmek adına sarf ettiği düzenlemelerin bariyer yapımını engellediğini söyledi.

Avcı, Boğaz Gönyeli Çemberi arası dört şeritli yolda ana yola çıkışlar yasaklandığı halde kaçak tali yollara Karayolları Dairesi’nin göz yumduğunu belirtti.

“Karayolları Dairesi ile Şehir Planlama Dairesi mahkemelik oldu”

Avcı, “O yol üzerinde bulunan Lavinium Sitesine tali yolla araba ile giriş çıkış yasaklandı. Bu karar zamanında alınmıştı. Şimdi aldıkları bu kararı delmeye çalışıyorlar, ancak delemiyorlar. Yol yapmaları gerekiyor, onu da yapamıyorlar. İnşaat yapılırken Dikmen Belediyesi ile birlikte sitenin arkasından yol yapılması sözü verildi. O da yapılmadı. Sola yapılan tali bir yol var. O yol için Karayolları Dairesi ile Şehir Planlama Dairesi mahkemelik oldu. Çünkü kurallara uygun yapılmadı” diye konuştu.

“Hayati tehlikeleri olsa bile bunu yapmak zorunda kalıyorlar”

Avcı, söz konusu yoldan karşıdan karşıya yaya olarak geçen insanlar olduğunu, hayatları tehlikeye girse bile bunu yapmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Avcı, şöyle devam etti, “Bariyerlerin içinde anayol kenarında sabah saatlerinde otostop yapan gençler vardır. Hem onların hayatları tehlikededir hem de onları almak için duran araçlar akadan gelene tehlike yaratmaktadır. Boğaz Gönyeli Çemberi arasındaki yola,  bu ülkedeki sürücülerin davranışları ve kontrol edilmemesi göz önünde bulundurulduğunda, süratin de yüksek olduğu ve denetimin yeterli olmadığı düşünüldüğünde bariyer döşenmesini haklı kılıyor”

“Sorumlu olan makamlar göz ardı ediliyor”

Avcı, yollarda sadece sürücülerde hata aramak, sürücü ile yolun birleşik hatasını aramamanın konuyu gerçeğinden saptırmak anlamına geldiğini kaydetti. Avcı, KKTC Karayollarının mahkemelerde masaya sorumluluğu doğrultusunda yatırılmamasının gerçek adaletin yerleşmemesine katkı koyduğunu belirtti. Ülkede neredeyse her kazada sürücü hatasının ön plana çıkarıldığına dikkat çeken Avcı, altyapıdaki eksikliklere herkesin uyması gerekiyormuş gibi yaklaşılmakta ve sorumlu olan makamların göz ardı edilmekte olduğunu söyledi.

“Bariyerlerin hayat kurtardığı bir gerçektir”

Avcı, “Bariyerler konulmuyor, sürat engellenemiyor, radarlı polis aracı yok, ehliyet verme sistemi yanlış, yurt dışından gelen ertesi gün ehliyetini bir eğitimden geçmeden buradaki ehliyete çeviriyor, ertesi gün ise tır sürüyor. Dolayısıyla tüm bunlara bakıldığında yollardaki emniyet tedbirleri daha çok artırılmalıdır” dedi.

“Bariyerlerin hayat kurtardığı bir gerçektir” diyen Avcı, köy yolu da olsa anayol da olsa bariyer konması taraftarı olduğunu belirterek, ancak bazı anayollarda hiç olmamasının birçok soru işaretini beraberinde getirdiğini kaydetti.