Pelin Yükselay

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB), 12 Mayıs 2016’da, Belediye Pazarı’nda hayata geçirdiği ‘Paylaşım Mutfağı’ çalışmalarına aralıksız bir şekilde, özveriyle devam ediyor. “Paylaşım Mutfağı” haftanın 5 günü, günde bir defaya mahsus olmak üzere 68 ihtiyaçlı kişiye yemek çıkartıyor ve yemeklerin dağıtımını yapıyor. Bunun yanında tüm yemekler, toplanan bağışlarla hazırlanıyor.

Diyalog Gazetesi, Paylaşım Mutfağı’nı ziyaret etti ve yapılan çalışmaları Mutfak sorumlusu Ali Ecesoy’dan sizler için dinledi. Ali Ecesoy, Diyalog’un sorularını şu şekilde cevapladı:

Soru: Bizlere ilk olarak kısaca Paylaşım Mutfağı’nı anlatır mısınız?

Cevap: Paylaşım Mutfağı bir sosyal sorumluluk projesi olarak doğdu. Geçen yılın son aylarında ortaya çıkmış olan bir projedir. Bu proje ile ilgili çalışmalar yapıldı ve çalışmanın sonucunda yardımlarla, bağışlarla kurulan bir mutfak ortaya çıktı. 

Soru: Paylaşım Mutfağı’nın amacı tam olarak nedir?

Cevap: Bizim buradaki amacımız tamamen yemeğe muhtaç olan kişileri belirleyip hizmet vermek. Gerçekten bir tas yemeğe muhtaç olan kişileri araştırıp bulup hizmet veriyoruz. 

Soru: Şu an kaç kişiye hizmet veriyorsunuz?

Cevap: Şu anda ihtiyaç sahibi 68 kişiye her gün günde bir öğün yemek çıkıyor. Bu 68 yemekten 50’sini biz dağıtıyoruz diğer 18’ini ise ihtiyaçlılar gelip buradan alıyorlar. 

Soru: Sanırım tamamen yardımseverlerin yaptığı bağışlarla bu yemekleri çıkarıyorsunuz.

Cevap: Evet. Mutfağımız tamamen yardımsever kişilerin yaptığı bağışlarla hayatta kalıyor. Toplanan tüm bağışların bir araya gelmesiyle yemeklerimiz çıkıyor. 

Soru: Paylaşım Mutfağı’nda kaç kişi çalışıyor?

Cevap: Mutfağımızda üç tane aşçı arkadaşımız, iki tane de dağıtım elemanımız var. Bu arkadaşlar beşi birden belediye personeldir. Üç arkadaşımız tamamen buraya bağımlı personeldir, ikisi belediyede başka işleri var aynı zamanda burada dağıtımı sürdürüyorlar. Yemekleri de üç aşçımız her gün dönüşümlü olarak pişiriyor. 

Soru: Haftanın 5 günü her öğlen yemek çıkartıyoruz dediniz. Peki, özel günlerde servisiniz var mı?

Cevap: Var. Şöyle var; örneğin 30 Ağustos, 15 Kasım, 23 Nisan gibi bir günlük bayramlarda yemek dağıtımımız hız kesmeden devam ediyor. Şeker, Kurban gibi uzun süren bayramlardaysa iki gün çıkar. Örneğin Kurban Bayramı’nda birinci ve ikinci gün yemek servisimiz yoktur. İkinci günden sonra üç ve dördündü günlerde servisimiz aynı şekilde devam eder. İhtiyaçlı kişileri fazla mağdur etmemek için bu şekilde bir sistemle çalışıyoruz. 

Soru: Her gün çıkacak olan yemekler nasıl belirleniyor?

Cevap: Her gün çıkacak olan yemekler, belediyemiz bünyesinde bulunan diyetisyenimiz tarafından belirlenir. Diyetisyen arkadaşımız bize haftalık program çıkarır ve biz de o programı uygularız. 

Soru: Yapılan bağışlar, haftanın 5 günü yemek çıkarmanıza yetiyor mu?

Cevap: Şu anda bizim verdiğimiz sayıya göre az çok ucu ucuna idare ediyoruz. Tabii ki ben şunun çağrısını da yapmak isterim; Biz her türlü bağışa açığız. Yani bize bir paket makarna da getirip verebilirler, bir kilo domates de yarım kilo kıyma da. Biz her şekilde tüm bağışlara açığız. Bunun yanında eğer isterlerse maddi bağış da yapabilirler. Tüm bağışlarımız da makbuz ve belgeler karşılığında yapılır. Neyin, kimden alındığı tek tek bellidir. 

Soru: Belediye Pazarı’nı ziyaret edip de Mutfağın önünden geçen insanların tepkileri nasıl? Burada ne yapıldığını merak edip de girip bakan, ya da size soran oluyor mu?

Cevap: Oluyor, çok oluyor. Buraya gelip ziyaret ediyorlar. Ya da ‘bu ne’ diyerek içeriye giriyorlar. Ne olduğunu anlattığımız zaman da hemen arkasından ‘bizler ne yapabiliriz?’ sorusuyla karşılaşıyoruz. Kimi zaman soran insanlar buradan çıkıyor, ileriden 1 kilo domates, 1 kilo soğan alıp bize vermek üzere geri geliyor. Bizler de nasıl bağış yapabileceklerini anlatıyoruz. Çok güzel tepkiler alıyoruz. 

Soru: Yemekleri götürdüğünüz ihtiyaçlı kişilerin sizlere tepkileri nasıl oluyor? Çok sevindikleri kesin ama nasıl geri dönüşler alıyorsunuz, bir de sizden dinleyelim.

Cevap: O anları aslında sizlerin de görmenizi isterdim. Yemekleri götürdüğümüzde insanların yüzlerinden, mutluluklarından gerçekten ihtiyaçlı olduklarını bir kez daha anlıyoruz. Bunu size yürekten hissettiriyorlar. Öyle duygusal anlar yaşıyoruz ki dağıtımlar sırasında. Burada da mesela gelip aldıklarında bin bir dua, bin bir güzel söz söylüyorlar. Gerçekten işte o anlarda var olduğunuzu anlıyorsunuz. Yaptığınız iş milyon kere daha önem kazanıyor. 

Soru: Paylaşım Mutfağı şu an sadece öğle yemeği hizmeti veriyor. İlerde 3 öğün yemek verebilme gibi bir hayaliniz var mı?

Cevap: Tabii ki var ancak şu an için bu oluru olan bir durum değil. Mutfağımız kurulduğunda 200 kişiye sabah-öğle-akşam hizmet verebilecek kapasitede kuruldu. Bunu yapabilmemiz için bağışların çok fazla artması lazım. Aynı zamanda personel sıkıntımız mevcut. Tabii öyle bir durum olursa personel sıkıntısı da biliyoruz ki bir şekilde giderilir ama dediğim gibi, öğünlerin artması bağışlara bağlı. İnşallah artar ve bizlerde bu şekilde bir öğün çoğaltma işine gidebiliriz. 

Soru: Son olarak Paylaşım Mutfağıyla ilgili vatandaşlara mesajınız nedir?

Cevap: Ben son olarak buradan tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Buyursunlar gelsinler, Paylaşım Mutfağını burada neyin nasıl yapıldığını görsünler. Kapımız herkese açık. Bağışlarını da esirgemesinler. 68 insan öğle yemeğine sizlerin, bizlerin sayesinde kavuşuyor. Bu bizler için çok önemli.