Şizofreni ve Aileleri Dayanışma Derneği (ŞİZODER) Başkanı komedyen Yunus Yuva, ruhsal hastaların yanı sıra tüm engellilerin Meclis'teki sesi olmak amacıyla Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) Adana Milletvekili aday adaylığını açıkladı.

Ekranların tanınan yüzü, taklit makinesi komedyen Yunus Yuva, şizofren hastalarının ve tüm engellilerin sesi olmak amacıyla MHP'den Adana milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı. Kendisi de 17 yıldır şizofreni hastalığıyla mücadele eden Yuva, kendisine ait sanat galerisinde adaylığına yönelik açıklamalar yaptı. Adana'da her yıl düzenli olarak 25 bin şizofren hastasının yatılı tedavi, 150 bininin ise ayakta tedavi gördüğünü anlatan Yunus Yuva, Türkiye genelinde 9 milyon civarında ruhsal sorunlar yaşayan insan olduğunu ifade etti. 1998 yılında engellilerin birçok hakkı olduğunu ancak 2006 ve 2010 yılında çıkan kanun değişiklikleriyle engellilerin engelsiz sayıldığını savunan Yuva, şu sorunlara dikkat çekti:

"Tek gözü görmeyen, tek böbreği olmayanlar yüzde 40 engelli sayılıyordu, şu an sayılmıyor. Hastaları en çok ilgilendiren kısım ÖTV indirimi. Fiziksel ve işitme engelliler ÖTV muafiyetinden faydalanıyor. Yaklaşık 4.5-5 milyon ruhsal hasta, bunların içerisinde epilepsi ve down sendromu da var. Şizofrenler birinci derecede engellidir. Onların engel oranı yüzde 80 ama araç alımında yüzde 90 şart istiyor. Anayasanın eşitlik ilkesine bu aykırı. 4 kişilik çekirdek aileyle 20 milyon insanı ilgilendiren bir mesele bu."

Şizofren hastalarının engelli raporlarında da büyük sıkıntılar çektiğini anlatan Yunus Yuva, engelli kimliği, vergi kimliği, işe girişlerde ayrı ayrı heyetlere girilmesi gerektiğinden yakındı. Aday olup milletvekili seçilmesi halinde tüm bu sorunlarla ilgili çaba göstereceğini dile getiren Yuva, birçok projesi olduğunu vurguladı.

"ŞİZOFRENLER YANLIŞ ALGILANIYOR"

Meclis'te bugüne kadar şizofren hastaları ve ailelerini temsil eden kimse olmadığına dikkat çeken Yuva, "Şizofren hastaları toplumda zaten yanlış algılanmakta. Genelde şizofren haberlerinde, "Şizofren cinnet geçirdi" gibi tanımlamalar geçiyor. İlaçlarını içtikleri sürece şizofrenler kimseye zarar vermezler. Bunda ailenin de desteği çok önemli. Şizofreni dışındaki ruhsal hastalıklarla Türkiye'de toplam 9 milyon ruhsal dengesi bozuk insan var. Vekil olduğumda o engelli arkadaşların yararlanması gereken tüm kanun tekliflerini verip, onların hakkını savunacağım" diye konuştu.

"DAMDAN DÜŞENİ, DAMDAN DÜŞEN ANLAR"

Gösterilerinin sosyal medyada rekorlar kırdığını ve birçok ulusal televizyon kanalında da yer aldığını söyleyen MHP Adana Milletvekili aday adayı Yunus Yuva, hiçbir zaman engelli olduğunu saklamadığının altını çizerek, "Hastalığımla barışık yaşayan bir insanım. 8 buçuk milyon engelli arasında model hasta seçildim Türkiye'de. Bu anlamda MHP'ye artı bir değer katacağımı düşünüyorum. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli de uygun görürse hem komedyen hem şizofren yönüyle engellileri TBMM'de temsil etmekten onur ve gurur duyuyorum. Damdan düşenin sorununu damdan düşen anlar. Onların sorunlarını biliyorum. Sorunları açmak açısından elimden gelen en iyisini Meclis'te yapmayı istiyorum" ifadelerini kullandı.