Taner Ulutaş

Güzelyurt’ta sakin hayvancılık yapan Aysın Yınal’a ait küçükbaş hayvanların Scrapie hastalığına yakalandıkları ancak Veteriner Dairesi'nin Maliye Bakanlığı'nda para olmadığı gerekçesi ile bu hayvanları alıp telef etmediği öne sürülüyor.

Koyun ve keçilerde santral sinir sisteminde bozukluklar yapan, kaşıntı ve koordinasyon bozuklukları ile seyreden bulaşıcı bir olan ‘Scrapie’li küçükbaş hayvanların Veteriner Dairesi tarafından bilinmesine karşın hayvanların alınması konusunda hiçbir girişim yapılmadığı ileri sürülüyor.

"HAYVANLAR HASTALIKLI AMA ALINMIYOR"

Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı, oldukça tehlikeli olduğunu belirttiği ‘Scrapie’ hastalığının gizli tutulduğunu ülkede birçok koyun ve keçi sürüsünde, ‘Scrapie’ hastalığı olduğunun bilinmesine karşı hayvanlarında hastalık olduğunu bildirenlere karşı da alımın yapılmadığına vurgu yapılıyor.

"NE YİYORUM NE DE YEDİRİRİYORUM"

Gaziveren’de sakin Aysın Yınal, "Çok sayıda hayvanımda Scrapie hastalığı görüldü. Yıllardır bu hastalığa yakalanan hayvanları alması için Veteriner Dairesi aracılığı ile hükümete başvuruyorum. Bu hastalıktan birçok hayvanım öldü. Hastalık olduğu için ben çocuklarıma bu hayvanları kesip yedirmiyorum. Başkaları da yemesin diye kasaba da vermiyorum" dedi.

KAN ÖRNEKLERİ ALINDI HAYVANLARDA SCRAPİE ÇIKTI

Aysın Yınal açıklamasına devamla, "Hayvanlarım durup dururken ölmesi üzerine Güzelyurt Veteriner Dairesine başvurmuştum. Birçok kez şikâyetimi televizyondan durduğum için bu defa gelip hayvanlarımdan kan örneği aldılar. Çıkan raporu Güzelyurt Veteriner Dairesi sorumlusu Ümit Bey'den öğrendim. Hayvanlarımın koyun ve keçilerde sinir sisteminde bozukluklar yapan, bulaşıcı bir hastalık olan Scrapie, hastalığına yakalandıklarını öğrendim" ifadesinde bulundu.

"PARA YOK ALAMAYIZ"

"Hayvanlarımın alınarak Maliye Bakanlığı tarafından ödenmemi istedim. Ümit Bey doğru olanın bu olacağını ve Scrapie hastalığının bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu" dile getiren Yınal, "Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Bey para yok. Hayvanları alıp imha edemeyiz. Satın elden çıkartın diyor. Ben bu hayvanları çocuklarıma yedirmem." ifadesinde bulunan Aysın Yınal, "Ama satıp başkalarını da zehirlemek istemem. Ancak tehlikeli bir hastalık olan Scrapie’li hayvanları devlet almazsa ben de iflas ederim. Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları'na durumu söyledim. Ben bir şey yapamam. Devlette para yoksa ve bu hayvanları almak istemezse ben ne yapabilirim" dedi.