Ahmet Vamık

Elektrikli cihazlarla ısınmak vatandaşlar için ekonomik olmasa da, temiz ve zahmetsiz olması vatandaşların en çok tercih ettiği yöntem olarak öne çıkıyor…

2016’nın ilk günlerinden itibaren etkisini giderek artıran soğuk havalar vatandaşlara zor günler yaşatıyor. Kış aylarının etkisini göstermesiyle birlikte evlerini ısıtmak ve ısınmak için farklı yöntem arayışına giren vatandaşların fazla bir seçeneği olmasa da kendilerince en ekonomik yolu bulmaya çalışıyorlar. Vatandaşlar özellikle elektrik fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi. Çoğu vatandaş, “zaten elektrik faturaları yüksek bir de elektrikle ısınsak vay halimize” diyerek kendilerince sitemde bulunuyorlar. Odun sobası ve şömine kullanımının zahmetli olsa da en ekonomik yöntem olduğunu düşünen vatandaşlar olsa da ülkemizde bu yöntemin doğaya zarar verdiği konusunda hemen herkes hem fikir.

Vatandaşlar ne dedi?

Özalp Kulle: “Temiz, kullanımı kolay olduğu için klima ve gazlı soba kullanmayı tercih ediyoruz. Sadece elektrikli ısıtıcı ya da gazlı ısıtıcı kullanmak ekonomik değil fakat ikisini birden kullanarak kendimizce ekonomi yapmaya çalışıyoruz. Bir gaz tüpü 1 hafta yetiyor. Odun sobası ve şömineler hem hava kirliliği yaratıyor hem de bazı kendini bilmezler tarafından doğa katliamı yapılıyor. Ülkemizde zaten yeterli miktarda ağaç yok, tarihi değeri bulunan zeytin ağaçları bilinçsizce kesiliyor. Bu yüzden bence odun yakılması yasaklanmalı.”

Erkan Bekiroğlu: “Elektrikli soba kullanarak ısınmaya çalışıyoruz. Ortalama elektrik faturamız hep normal seviyede gelir. Sadece oturduğumuz odayı ısıtarak ekonomi yapmaya çalışıyoruz. Zaten ülkemizde soba gerektirecek havalar 3 aydır. Elektrikli soba pratik ve temizdir. Ülkemizde odun yok. Zeytin ağaçlarını, harnup ağaçlarını kesip sobalarda, şöminelerde yakmak doğa katliamlıdır.”

Mevlüde Iyto: “Tüplü katalitik soba kullanıyoruz. Elektrikle ısınmanın maliyeti çok fazla. Elektrik faturaları zaten yüksek geliyor, bir de elektrikle ısınmaya kalksak herhalde o yükün altından kalkamayız. Gündüz işte olduğumuz için eve sadece geceleri gidiyoruz bu yüzden bir tüp 2 haftaya yakın dayanıyor. İmkanımız olsa odun sobası ve şömine kullanmak hem ekonomik hem güzel olurdu fakat kullanımı zahmetli. Artık günümüzde her şey pratikliğe dayalı.”

Ulus Bayramoğulları: “Elektrikle ısınmak çok yüksek maliyetli olduğu için odun sobası ya da gazlı sobayla ısınmaya çalışıyoruz. Zaten asgari ücretle çalışıyoruz, elektrik faturasının yükünü artıramayız. Şu anda gazlı soba kullanıyoruz, o da ekonomik değil ama sonuçta cebinizde paranız varsa gaz alıp kullanırsınız ama elektriği kullanıp sonra faturayı ödeyemezseniz olmaz. Odun sobası kullanmak daha ekonomiktir ama odun bulmak kolay değil. Odunun yetkili satış yapan yerlerden alınması uygundur fakat gidip kendi aklınızla dağda ağaç keserseniz yasal değildir.”

Ercan Sönmez: “Şömine yakarak ısınmaya çalışıyoruz ama ona da odun yetiştiremiyoruz. Kış girmeden önce Bin TL’ye 1,5 ton odun aldım daha soğuklar gelmeden odun neredeyse bitiyor. Odunları bana zeytin ağacı diye sattılar çoğu zangalak çıktı. Ekonomik olarak daha iyi olsa da şömine kullanımı zahmetlidir. Elektrikli soba ya da klima kullanmadığımız halde bu ay 800 TL elektrik faturası geldi, bir de elektrikle ısınsak tüm maaşı ona yatıracağız herhalde.”

Erol Serbest: “Klima ile ısınmaya çalışıyoruz. Elektrikle ısınmak ekonomik olarak bizi zorluyor ama tüp gaz fiyatlarının da daha aşağı kalır bir yanı yoktur. En azından gaz kokusu derdi yok. Odun sobası ve ya şömine kullanmak tabi ki daha ekonomiktir, odun bulma imkanınız varsa hatta masrafı da yoktur ama zaten herkesin evi de odun sobası kullanmaya müsait değildir.”