Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), ölümlü veya uzun tedavi gerektiren iş kazalarında devletin üzerine düşeni yapmadığını iddia etti.

YKP Yürütme Kurulu imzasıyla yapılan, ölümlü veya beş günden uzun tedavi gerektiren iş kazalarıyla ilgili yazılı açıklamada, bazı ölümlü iş kazalarının üstünün “örtüldüğü” iddiasında bulunuldu.

Açıklamada, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre, ölümle sonuçlanan iş kazasının, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümlere uyulmamasından dolayı vuku bulduğunun müfettiş raporuyla saptanması halinde, olayda hata, kusur veya ihmali bulunan işverenler hakkında doğrudan yargı işlemi başlatılması gerektiğine işaret edildi.

Açıklamada, “Ama bugüne kadar olan onlarca ölümlü iş kazası diye tanımlanan iş cinayetleri ile ilgili hiçbir olay yargıya taşınmamıştır” denildi.

Açıklamada, son beş yılda ölümle veya beş günden daha uzun süreli tedavi gerektiren bir yaralanma ve sakatlanmayla sonuçlanan bir iş kazası hakkında hazırlanan ilgili bakanlığın müfettiş raporlarının kamuoyu ile paylaşılması çağrısında bulunuldu.

“Son 5 yılda onlarca ölüm gerçekleşti ve maalesef biliyoruz ki böylesi raporlar ya hazırlanmadı, ya da yetersiz olarak hazırlandı ve kimse dava edilmedi” denildi.