Rana Sarro

Sokaktaki sahipsiz hayvanların açlığa ve susuzluğa mahkum olması ve sokaktaki yüzlerde hayvanın bu durumunun duyarlı vatandaşların huzursuzluğuna neden olması bir yana, av sezonunun açılmasıyla sokak hayvanı sorunu yeni bir boyut kazandı.

Av sezonunun açıldığı günden bu yana, birçok bölgelerde sahipleri tarafından terk edilmiş onlarca av köpeği göze çarpıyor.

Av günü olan her Pazar gününün ardından av köpeklerinin, belli bölgelerde başıboş kaldığı dikkati çekerken, bu hayvanların sahipleri tarafından terk edilmesi tepki görüyor.

Sahipli av köpeklerinin ava götürüldükten sonra terk edilmesinin, iyi avlanmamaları gerekçesiyle olduğu düşünülüyor. Bazı avcıların bu duyarsızlığı, duyarlı vatandaşların hem üzüntüsüne hem de tepkisine neden oluyor.

“YASA VAR DENETİM YOK”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Hayvanseverler Platformu Temsilcisi Münür Öztürk, bu sorunun önüne geçilebilmesi için, chipleme zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak, “her köpeğe sahipleri tarafından chip taktırılmalıdır. Bu sayede terk edilen köpekler ve sahipleri tespit edilebilir” dedi. Münür Öztürk, yasaya göre chipleme zorunluluğu olduğunu belirtirken, bu konuda denetim yapılmadığını da sözlerine ekledi.