Soma davasının ara kararının verilmesinin ardından açıklama yapan müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, sanık mühendis ve teknikerlere seslenerek, "Bu kadar açık görülebilen, bu kadar ucuz bir oyunla hayatlarınızı karartmayın. Patronları ve üst düzey temsilci mühendisleri korumak için bu şekilde suçu üstlenmeye devam edecek olurlarsa onlar kurtulur kendileri yatarlar" dedi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma davasının ara kararının ardından müşteki avukatları Selçuk Kozaağaçlı ve Can Atalay, açıklama yaptı. İki bin lira maaşla çalışan sanık genç mühendis ve teknikerlerin şirketin patronlarını ve üst düzey yöneticilerini korumak için hayatlarını karartmamaları gerektiğini belirten Kozağaçlı, "Tutuklu ve tutuksuz maden mühendisi sanıklara sesleniyorum; bu kadar açık görülebilen, bu kadar ucuz bir oyunla hayatlarınızı karartmayın. Burada 15 yıldan müebbet hapse kadar hapis cezalarının söz konusu olduğu bir yargılama yapıyoruz. Sadece vicdan ve ahlak meselesi değil. Vicdanlara seslenmiyorum. Ahlaklarına seslenmiyorum. Akıllarına sesleniyorum; eğer bu yolla devam edecek olurlarsa, patronlarını korumak için ayda 30 bin lira maaş alan üst düzey temsilci mühendisleri korumak için bu şekilde suçu üstlenmeye devam edecek olurlarsa onlar kurtulur kendileri de yatarlar" diye konuştu.

"İSABETLİ BİR KARAR"

Duruşma periyodunun bir kez daha erken kesintiye uğradığını ancak son derece önemli bir meselenin halledildiğini kaydeden Kozağaçlı, şunları söyledi:

"Mahkemenin başlangıçta eksik de olsa nihai olarak doğru bir karar verdiği kanaatindeyiz. İki büyük sorun vardı, birincisi çocuk büyük bir sermaye şirketi ile karşı karşıyayız. Kendi beyanlarına göre 500 milyon Türk lirası yatırım yapmış bir sermaye şirketi. Patronları tutuklu sanık. Bu şirketin bütün personelin avukat tutmalarında etkili olduğunu fark ediyorduk. 2 bin 500 lira maaş alan mühendislerin, 2 bin lira maaş alan teknikerlerin, işçilerin avukatlarının organizasyonu da böyle büyük bir sermaye grubu tarafından yapılıyordu. Sıralı ilişkileri olan, vardiya amiri, güvenlik şefi, güvenlikçi, emniyetçi gibi kişilerin amirleri ile aynı avukatı tercih etmek zorunda bırakılmış olmasının da bu davanın geleceği için bir tehdit olduğunu her celsede söyledik." Geçen celse bir tablo sunduklarını ve bu ilişkileri anlattıklarını belirten Kozağaçlı, "Bu avukatlık ilişkisi böyle sürdüğü sürece kişilerin serbestçe konuşması, sorumluluğu olan amirlerini suçlaması, yahut çalışmaya devam ettikleri şirketin patronu hakkında beyanda bulunması mümkün değil" dedik. Mahkeme nihayet geç de olsa bu celse periyodunun başında talebimizi kabul etti. Menfaat çatışması nedeniyle ayrılmasına karar verdi. Son derece isabetli bir karardır."

"SORUMLULUĞU ÜSTLENMELERİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORLAR

Kararın ardından "yeni gelen avukatlara aynı şekilde etki olmayacak mı?" diye sorulabileceğini söyleyen Kozağaçlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şunu anlayamadığımızı her zaman söyledik; 2 bin lira maaşla her gün madene giren maden mühendisi oradaki sorunları bildiği halde, hiçbir söz hakkı olmadığını bildiği halde, ağzını açtığı anda kapının önüne konacağını bildiği halde, ekmek parası için madene inen maden mühendisleri neden bugün bu gerçekleri anlatmazlar? Ortak avukat tutmaya zorlanmanın bunda etkisi var. Hala çalışıyor olmaya devam etmelerinin etkisi var. Eğer bu madenin gerçek durumunu anlatırlarsa maden sektöründe bir daha iş bulamayacakları korkusunun etkisi var ama bugün tablo öyle bir noktaya gelmiştir ki; patronlar ve onları temsil eden büyük mühendisler, özel avukatları ve stratejik planları sayesinde kendilerini kurtarmaya çalışıyorlar. Bu teknikerlere ve genç mühendislere de "biz sizin için de avukat tutalım" deyip sorumluluğu tamamen üstlenmelerini sağlamaya çalışıyorlar."

Soma davasında ara karar