Devrim Demir

Ülkede kullanımı hızla yaygınlaşan hemen her gün gazetelere yansıyan uyuşturucu suçu KKTC’de son 2 yılda tavan yaptı. Kullanımı 15 yaşın altına düşen ve hiçbir şekilde engellenemeyen uyuşturucu illet hastalık gibi yaygınlaşmaya devam ediyor.

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi aldığı her ihbarı değerlendirirken, son 4 ayda yaptığı operasyonlarla ele geçirdiği yüklü miktarlardaki uyuşturucu ile dikkati çekti.

Ülke genelinde uyuşturucunun sonlanması için mücadele başlatan narkotik ekipleri, Ocak-Nisan ayları arasında piyasaya sürülmeye hazır binlerce extacy, 6 kilo esrar ve 2 kiloya yakın bonzai ele geçirdi.

Toplum zehirleniyor

İstatistiklere göre, uyuşturucunun en zararlısı olan ve ölüme götüren bonzainin ülke genelinde kullanımı son iki yılda ciddi artış gösterirken, madde kullanımına bağlı 5 kişi yaşamını yitirdi.

Bir diğer dikkat çeken bonzai kadar tehlikeli ve öldürücü Metilen Dioxi Metamfetamin (MDMA) türevinden yapılan sentetik kimyasal bir uyuşturucu olan extacy hap kullanımında ciddi artış oldu.

Cezaevi kaynıyor

Ülkede uyuşturucu suçunun artış göstermesi Merkezi Cezaevine de yansıdı. 2016 yılı itibarı ile 381 kişinin 123’ü uyuşturucu suçundan. 76’sı hüküm alırken, 47 hükümsüz tutuklu yargılanmayı bekliyor.

Kararlar ibret verici

Son 5 yılda ise mahkemelerin gündeminin ilk sırasında uyuşturucu davaları yer almakta. Hızla yaygınlaşan uyuşturucu suçları karşısında mahkemeler, caydırıcı ve ibret verici cezalar vermeye devam ediyor. Kararlar ibret verici olmasına rağmen, verilen ağırlaştırıcı ve caydırıcı cezalara aldırış etmeyenler, batağa saplanmaya devam ediyor.

hintkeneviri-1024x682.jpg

Her ihbar değerlendiriliyor

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesinin 156 ihbar hattından alınan her ihbar değerlendirilirken, mahkemelerin ceza salonlarında her gün uyuşturucu davası görülmekte.  Uyuşturucu ticareti yapan kişilere son 2 ayda ağır darbe vuran Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesinde görevli ekipler, yüklü miktarda hap,  bonzai ve esrar ele geçirdi.

Detektör köpeklerin büyük etkisi

Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli polis ekipleri uyuşturucuyu sonlandırmak için aldığı her ihbarı değerlendirirken, havalimanı, limanlar ve kara giriş kapılarında eğitmenleri ile görev yapan detektör köpeklerin aramaları oldukça etkili.

Haftanın 7 günü havalimanı, limanlar ve kara giriş kapılarında görev yapan 6 detektör köpek 2014 yılında ve 2015 yılında yüklü miktarda uyuşturucu tespit etti.

Havalimanı ve Kara Giriş Kapılarında da uyuşturucu var

Havadis, ülkeye ithal edilen bonzai ve diğer uyuşturucu maddeler ile ilgili polis denetimlerinden yola çıkarak, rakamlara ulaştı. Bonzai hem Güney Kıbrıs’tan hem de deniz ve hava giriş kapılarından ülkeye sokuluyor.

Ercan Havalimanı Kara Giriş Kapıları ve polis operasyonlarında görev yapan detektör köpekler ülkeye uyuşturucu ile gelenleri affetmedi.

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli polis ekipleri, 2015 yılının tamamında Ercan Havalimanı, Limanlar ve Kara Giriş Kapılarında toplam 2 kilo 130 gram Hintkeneviri, 150 gram kokain ve çok sayıda extacy hap ele geçirdi.

Rekor hap Mağusa’da ele geçirildi

Uyuşturucu tacirlerine göz açtırmayan polis ekipleri, Ocak ayında Mağusa’da gerçekleştirdikleri operasyonda 8 bin 470 hap ele geçirdi. Gerçekleştirilen operasyonun ardından, polis ekipleri ardı ardına Lefkoşa ve Girne’de düzenledikleri operasyonda binden fazla extacy hap daha ele geçirdi.

Havadis’in elde ettiği istatistik bilgilere göre, yüklü miktarda extacy hap en son 2008 yılında yine Mağusa’da 6 bin adet olarak ele geçirilmişti.

Piyasa değeri 50-70 TL arası

Extacy hapın içeriğinde en fazla bilinen madde amfetaminin yoğunlukta olup fare zehiri başta olmak üzere  bin bir türlü insan sağlığını bozan kimyasallar mevcut. Son 2 ayda kullanımında büyük bir artış görülen extacy hapların piyasada ki fiyatı 50 -70 TL arasında değişiyor.