Zorkun TAŞER-Hakan YILDIRIM- Kamil HÜNERLİ

Kuzey Kıbrıs’ın birçok bölgesinde dün yine üzen görüntüler meydana geldi. Yağışın şiddetli olması nedeniyle, özellikle başkent Lefkoşa’da çok sayıda ev ve işyeri sular altında kaldı. Araç içerisinde mahsur kalan vatandaşlar ve Levent Koleji öğrencileri, İtfaiye, Sivil Savunma ve askeri personelin yardımlarıyla kurtarıldı. Yaşananlara isyan eden vatandaşlar, “Ülkede altyapı diye birşey yok. Bunca zaman bizlere yutturulan ihalelerin ne kadar şaibeli olduğu bu sayede ortaya çıktı. Son 40 yılın tüm yatırım projeleri ve bunlara imza atanlar yargılanmalı” dedi. 

Başkent’te hayat felç oldu

Lefkoşa’da dün sabah başlayan, gün boyu etkili olan sağanak yağış ve dolu hayatı olumsuz etkiledi.
Kelimenin tam anlamıyla hayatı felç eden yağış nedeniyle bazı yollar kapandı, aralarında devlet daireleri ve hastanenin de olduğu birçok binanın bodrum katlarını su bastı. 
Alt yapı yetersizliği nedeniyle dereye dönen yollarda araçlar suda mahsur kaldı.
 Polis Basın Subayı’ndan alınan bilgiye göre, Lefkoşa’da Kaza Mahkemesi’ni, Su İşleri Dairesi’ni ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinin yanındaki Özel Eğitim Vakfı’nı da su bastı.

Doktoroğlu yine battı çıktı

Başkent Lefkoşa’da her şiddetli yağmurda sulara gömülen sanayi bölgesindeki Doktoroğlu isimli mağazanın kader sün de değişmedi, fabrikanın önü ve çevresi sular altında kaldı.
Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesinde ise neredeyse tüm yollar suyla doldu, birçok işyerini su bastı, sanayideki esnaf evlerine dönmek için kelimenin tam anlamıyla çile çekti.

LTB seferber oldu ama...

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ekipleri etkili olan sağanak yağıştan dolayı kapanan yolların ve rögorlarların açılması için gün boyu seferber oldu ama bu çaba birçok su baskının önüne geçemedi.
LTB’de kriz masası oluşturuldu, Bayındırlık ve Alt Yapı, Su ve Kanalizasyon Şubesi ekipleri başta olmak üzere LTB’deki birçok birim yaşanan sıkıntıların çözümü için çalışma yürüttü.

Öğrencilerin imdadına asker, polis ve sivil savunma yetişti

Başkent Lefkoşa’da altyapı eksikliği ve çarpık yapılaşmanın gözler önüne serildiği bölgelerden birisi de Ortaköy’deki Levent Koleji’nin olduğu bina idi.

Aşırı yağışlardan sonra suyla çevrilen ve giriş çıkışın imkansız hale geldiği okulda mahsur kalan 300 öğrenci ve yaklaşık yüz kadar öğretmen ve çalışanın kurtarılması için asker, polis ve sivil savunma ekipleri seferber oldu.

Aileler büyük korku yaşadı

Çocuklarını okuldan almak için okula giden veliler ise, suyla çevrilmiş eğitim kurumunu görünce ne yapacaklarını şaşırdı.

Okulda mahsur kalan çocuklarının kurtarılma çalışmalarını korku ve endişe içinde izleyen birçok veli, ülkedeki çarpık yapılaşmaya öfke kusarken, asker, polis ve sivil savunma ekiplerinin gerçekleştirdiği özverili çalışmaya teşekkür etti.

Çalışmaları Taçoy da izledi

Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, su baskını yüzünden Levent Koleji binasında mahsur kalan 300 öğrenci ve yüze yakın öğretmen ve çalışan burunları bile kanamadan kurtarıldı.
Asker, polis ve sivil savunma ekiplerinin yoğun uğraşları sonucu gerçekleştirilen kurtarma çalışmalarını Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’da yerinde izledi.