Raif Doğru

Kuzey Kıbrıs’ta ölümlü trafik kazalarındaki artış ürkütücü boyutlara ulaştı. Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; nüfusu yaklaşık 300 bin olan KKTC’de son 6 yıl içinde 214 kişi trafik kazasında hayatını kaybetti.

Nüfusu bir milyonu bulan Güney Kıbrıs’ta ise aynı dönemde hayatını kaybedenlerin sayısı 328 oldu. Rum hükümeti, AB ortalamasının üzerinde olan trafik kazalarını asgariye indirebilmek için bir dizi yeni önlemleri de uygulamaya koydu. Önlemler arasında alkol limitini aşağılara çekme, trafik ışıklarının tamamında gizli kamera ve polis araçlarında radar uygulaması var.

Elde edilen istatistik verilere göre Güney Kıbrıs’ta son 15 yılda meydana gelen trafik kazalarında toplam 34 bin 826 kişi yaralandı. Nüfusu çok daha az olan KKTC’de ise aynı dönemde 20 bin 383 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Son 15 yılda KKTC’de en fazla ölümlü trafik kazası 2004 yılında meydana geldi ve 76 kişi hayatını kaybetti.

2005’te 64 kişi hayatını kaybederken, 2012’de bu rakam 24’e düştü.2013’te yüseliş görülürken, ölü sayısı 49 oldu. 2014’te 29, 2015’te ise 28 kişi hayatını kaybetti. Bu yılın ilk 5 ayında 16 kişinin kaybedildiği, önceki gün meydana gelen motosikler kazasında Üzeyir Yazar’ın hayatını kaybetmesiyle rakam 17’ye yükseldi.

Ciddi önlemler gerekiyor

Diyalog’a konuşan uzmanlar; trafik kazalarındaki artışların daha çok sürat, dikkatsiz ve alkollü sürüşten kaynaklandığını belirtirken, yolların da güvenli olmadığına dikkat çekiyor.

Umudunu turizme ve eğitim sektörüne bağlamış olan bir ülkede yolların daha düzgün, trafik ikazlarının daha belirleyici ve denetimlerin çok daha fazla olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle alkollü sürüşlerde cezaların artırılmasından yana.

Araç kullanırken cep telefonu ile konuşma ve mesajlaşmaların arttığına dikkat çeken uzmanlar “yeterli trafik kontrolü yapılmıyorsa bunlar nasıl cezalandırılacak?” sorusunu gündeme getiriyor ve trafik polisinde eleman sayısının artırılması gerektiğini kaydediyor.