Devrim DEMİR

Besleyici olmasının yanı sıra sağlığa da son derece faydalı olan Kıbrıs’a özgü meyveler arasında bulunan babutsa piyasada.
Toplaması ve temizlemesi oldukça zahmetli olan yazın tatlı meyvesi babutsa, aynı zamanda doğal yetişen bir meyve.
Babutsa meyvesinin böbreklere olan faydasının yanı sıra, bağırsaklara ve sindirim sistemine iyi geldiği söylenmekte. Bir aylık mevsim meyvesi olan babutsa, ülkemizin vazgeçilmez damak lezzetleri arasında. Ramazan ayının yaza denk gelmesi ile birlikte, hazmı kolay olan ve tokluk hissi veren babutsaya yoğun talep var.

“Rağbet çok”
Yıllardır yaz dönemi Lefkoşa Sarayönü’nde seyyar arabası ile toplayıp temizlediği babutsaları satan Serdarlılı Hasan Habeş, sezonun başlamasından mutlu. 17 yıldır her yaz seyyar arabası ile babutsa satan Habeş, babutsanın sağlıklı bir o kadar da ekonomik bir meyve olduğunu söylüyor. Hasan Habeş, “Yıllardır her yaz dönemi sabah 06.00’da Lefkoşa ya geliyorum. Bir gün önce topladığım babutsaları satışa çıkarıyorum ve bitene kadar kalıyorum. Oldukça iyi bir kazancı var, 4 yıldır fiyatı hiç değişmedi yine paketini 10 TL’den satıyorum. Satılan ilgi gören bir meyvedir, talep üzerine temizlenmiş bir şekilde marketlerde satışını yapıyorum rağbeti çok. Ramazan ayının da babutsa mevsimine denk gelmesi satışlarda güzel bir artış sağladı. Oldukça zahmetli olan babutsa işinde satılacak olan meyveyi bir gün önce toplayıp ertesi gün için hazırlıyorum. Bu işin oldukça iyi bir kazancı var” dedi.